Despre alaptare si povesti frumoase: interviu cu Catherine Watson Genna

Suntem mandri ca pe data de 10 Mai o vom avea alaturi de noi, pentru prima data in Romania, pe expertul de talie internationala in cercetarea problemelor in alaptare – Catherine Watson Genna.

Astfel, la Conferinta “Solutii pentru Alaptarea Copiilor cu Probleme”, ne vom bucura de o zi intreaga de informatii pretioase impartasite de catre Catherine. Detalii despre subiectele abordate in cadrul evenimentului puteti vedea aici.

Catherine Watson Genna, consultant IBCLC, cu o experienta de peste 23 de ani in domeniu, ne-a impartasit din cunostintele si reusitele frumoase pe care le-a avut pana acum.

ProMAMA: Catherine, cum ai inceput sa lucrezi ca si consultant in alaptare? Cum ti-ai descoperit aceasta pasiune? Noi presupunem ca este pasiunea cea care te defineste…

Catherine: Sa ajuti mamele sa alapteze este absolut o pasiune. Sunt fascinata de acest proces de crestere si de hranire a unui copil. Am inceput sa le invat pe mame despre sarcina si am observant ca ele au o nevoie mai mare sa invete cum sa alapteze decat cum sa nasca. Nu mi-am imaginat cat de mult pot invata ajutand mamele. Am devenit consultat IBCLC in anul 1992, ceea ce imi pare mult timp, acum cand ma uit in urma.

ProMAMA: Care a fost motivul pentru care ai decis sa devii consultant specialist in patologia alaptarii? Si de ce frenul lingual scurt?

Catherine: Urasc misterele! Imi place ca lumea sa aiba sens. Educatia mea in biologie mi-a fost de mare ajutor in a recunoaste si a intelege cum sa ajut atunci cand sunt provocari medicale. Frenul lingual scurt a fost una dintre problemele principale cu care se confrunta bebelusii in alaptare si de aceea, o mare parte a timpului meu am alocat-o acestui scop. Cu toate acestea, am experienta in mai multe patologii.

ProMAMA: Cum ai reusit sa colaborezi cu personalul medical in ceea ce priveste alaptarea copiilor cu probleme (prematuri sau alte afectiuni)?

Catherine: Majoritatea preocuparilor noastre de rutina in ceea ce priveste ingrijirea prematurilor rezulta din frica de contaminare cu diferite bacterii, inclusiv de la mama, dar si din lipsa de intelegere a atasamentului din punct de vedere neurobiologic. Alaptarea are multe beneficii importante pentru sanatatea cuplului mama-copil, contribuind inclusiv la atasament si sanatate emotionala. In tarile patriarhale, alaptarea este subevaluata deoarece se spune ca este o activitate exclusiv a mamelor. In capitalism, este subevaluata deoarece putini oameni castiga bani din alaptare! Medicina este afectata de aceste forte culturale. Este nevoie de timp pentru a schimba cultura. Multi medici, asistente medicale si moase incearca sa faca schimbari in aceasta privinta.

ProMAMA: Este important pentru copiii cu dificultati sa fie alaptati? Si cum putem incuraja noi mamele sa continue cu alaptarea?

Catherine: Alaptarea este un proces normal pentru fiecare copil. Mai ales daca bebelusul are probleme fizice, a nu fi alaptat este un alt dezavantaj pentru el. Cu cat privim alaptarea ca fiind comportamentul normal, obisnuit, cu atat mamele vor primi ajutor din partea celor din jurul lor, si cu atat vor avea mai multa energie sa recurga la alaptat atunci cand copiii lor au dificultati.

ProMAMA: Cum influenteaza frenul lingual scurt alaptarea?

Catherine: Limba si maxilarul produc impreuna schimbari de presiune care ii permit copilului sa extraga lapte in timpul alaptarii. Frenul lingual scurt schimba modul in care limba se misca si interfereaza cu schimbarile de presiune necesare. Noi, de fapt, avem facute cercetari noi privind modul in care frenul lingual scurt afecteaza miscarea limbii in spatiu si timp, insa asta va voi prezenta la conferinta!

ProMAMA: Ne spoti spune un caz pe care l-ai avut in trecut si ti-a adus o mare satisfactie?

Catherine: Am vazut recent un baiat de 11 ani, pe care l-am ajutat cand era nou-nascut. El a avut o encefalopatie neonatala si nu a putut fi alaptat intial, dar, cu efortul mamei sale, a putut sa invete sa suga de la san la varsta de 5 luni si jumatate! El este bine acum, a ramas doar cu probleme minore pe care le-a avut de la inceput. Acest caz a fost rezolvat in echipa, cu multa munca, creativitate si magia timpului si a avut un rezultat foarte satifacator. A fost extraordinar sa vedem o familie minunata din nou.

ProMAMA: Care sunt asteptarile tale cu privire la conferinta din Romania?

Catherine: Imi plac intalnirile cu colegii din intreaga lume, precum si sa impartasim idei intre noi. Mamele noastre chiar se confrunta cu aceleasi situatii.

ProMAMA: Care este mesajul tau pentru mamele din Romania? Ca si consultanti in alaptare, ce putem face noi pentru mamele care au copii cu probleme?

Catherine: Eu incurajez mamele sa vada alaptarea ca pe o calatorie care devine mult mai usoara in timp. La inceput este dificil, insa in timp, pe masura ce copilul creste, problemele se rezolva sau se amelioreaza. Indemn mamele si tatii sa-si aminteasca sa se bucure, sa-si sarute copiii si sa ii imbratiseze! Le-as recomanda consultantilor in alaptare sa se asigure ca au grija de legatura dintre mama, tata si copil in tot ceea ce fac. Creativitatea si empatia sunt instrumentele noastre cele mai importante.

 Parteneri eveniment: 

logo AGD patratLOGO CHEFSgalactogilmotherlove logo

.

Parteneri media: 

bestmumlogo-copilulmama_de_profesie logoTDM Logo

pagina-medicala-logo logo-romedic2wv_logo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.