Alimentatia copilului de la nastere la 3 ani

Ce? Cum? Cat? Cand? – unde este echilibrul?

De la nastere pana la 6 luni

Conform recomandarilor OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) si numeroaselor studii din domeniu, alimentul ideal in primele 6 luni de viata este laptele matern, inclusiv, sau mai bine spus, in mod special, pentru prematuri.

3 luniConform unor studii publicate in reputatul jurnal medical The Lancet, mai mult de 1.000.000 (un million!) de vieti de copii si mame ar fi salvate in fiecare an daca femeile ar alapta.

Copiii care sunt alaptati pentru mai mult timp sunt mai inteligenti, au mai putine infectii, mai putine probleme dentare, este redusa morbiditatea si mortalitatea si au risc mai mic de obezitate si diabet de-a lungul vietii. Pe mame, alaptarea le protejeaza impotriva cancerelor de san si ovarian si de diabet.

Hranirea prematurilor – un subiect controversat 

O categorie de bebelusi care ar beneficia enorm de pe urma alaptarii este cea a bebelusilor cu diferite probleme, inclusiv cei nascuti prematur. In Romania, peste 20.000 de copii se nasc anual prematur, mult peste media europeana.

In anul 2015, a fost finalizat un studiu realizat in cadrul Unitatii de Terapie Intensiva a Spitalului de Copii St. Louis, pe 77 de bebelusi prematuri. Rezultatele arata ca prematurii hraniti in procent de cel putin 50% cu lapte matern au acumulat, pana la termenul la care ar fi trebuit sa se nasca, mai mult tesut cerebral si suprafata corticala decat bebelusii hraniti cu mai putin lapte matern.

Contrar asteptarilor, a fost constatat ca hranirea bebelusului cu biberonul este mult mai solicitanta si mai periculoasa pentru acesta, mai ales daca are diferite probleme (este imatur sau bolnav).

Mai multe studii au demonstrat ca bebelusii prematuri care sunt predispusi sa faca apnee se comporta diferit hranindu-se la san, respectiv cu biberonul. Concluzia a fost ca suptul din san este mai putin stresant, pentru ca:

  • deglutitia si respiratia sunt mai usor de coordonat la san (desaturarea in oxigen e minima, nu prezinta apnee),
  • bebelusii au un control mult mai bun asupra curgerii laptelui,
  • temperatura cutanata creste, prin contactul cu pieptul mamei.

In concluzie, prematurul este stabil fiziologic in timpul alaptarii. Mai mult, s-a demonstrat ca laptele matern (in comparatie cu laptele-formula), se asimileaza aproape in totalitate, este mai bogat in elemente nutritive si astfel ii asigura o crestere sanatoasa.

In cazul in care bebe inghite gresit si o cantitate mica de lapte matern ajunge in plamani, acesta va fi resorbit. In cazul in care bebe inghite lapte–formula, acesta ramane in plamani si poate declansa pneumonie.

Opiniile specialistilor

 “In experienta mea de peste 35 de ani in neonatologie si pediatrie, am observat beneficiile alaptarii si mi s-a confirmat in practica ceea ce studiile internationale au aratat: copiii alaptati sunt mai sanatosi (fizic si emotional) si mai inteligenti decat cei hraniti cu lapte artificial.

Va rog doar sa observati starea de sanatate a copiilor si sa corelati cu modul in care au fost hraniti.  Sunt convinsa ca apoi veti crede si voi in acest aliment – panaceu natural – incredibil pentru puiul de om: laptele matern!”, declara Marta MURESAN, Medic Primar Pediatru, Doctor in Medicina, Consultant in Lactatie si Alaptare Certificat International (IBCLC).

Dr. MURESAN, co-fondator al Asociatiei ProMAMA, a adus in Romania profesia de consultant in alaptare certificat IBCLC si de 10 ani, formeaza specialistii din Romania in vederea certificarii internationale.

Rata alaptarii exclusive pana la 6 luni este, in Romania, sub 20%, in conditiile in care, cu informatiile corecte si sprijinul profesionist, 98% dintre femei pot alapta.

Sorana_avatar 2_mai micDupa o experienta personala nefericita, mi-am dat seama ca mamele au, uneori, nevoie de ajutor din partea specialistilor pentru a alapta, cu atat mai mult atunci cand bebe are unele probleme.

Din pacate, la Facultatea de Medicina, informatiile cu privire la alaptare sunt generale si sporadice si este nevoie de mult studiu personal pentru a putea ajuta un cuplu mama-copil sa rezolve problemele de alaptare.

Din acest motiv, forurile internationale de medici si cercetatori care studiaza lactatia umana au creat o curricula de studiu si un examen care trebuie absolvit pentru a obtine competenta de specialist in alaptare.     

Cursul de Educatie in Lactatie de la Asociatia ProMAMA este singurul din Romania si unul dintre cele 3 din Europa recunoscut de cel mai inalt for pentru aprobarea educatiei in lactatie (Comitetul de aprobare si acreditare a cursurilor de lactatie – LEAARC, Asociatia Internationala a Consultantilor de Lactatie- ILCA, Bordul International de Examinatori ai Consultantilor de lactatie – IBLCE si de Academia Americana de Pediatrie – AAP). Pana in prezent, 100 de specialisti au beneficiat de educare in lactatie la cel mai inalt standard prin acest curs”, spune Sorana MURESAN, Consultant in Alaptare Certificat International IBCLC, Presedintele Asociatiei ProMAMA.

 

6 luni – diversificarea alimentatiei

Tot OMS si forurile internationale de cercetare in domeniul alimentatiei copilului recomanda diversificarea alimentatiei incepand cu varsta de 6 luni, dar continuarea alaptarii pana la cel putin 2 ani.

Dintre semnele care indica faptul ca bebe este pregatit pentru introducerea alimentelor solide putem enumera:

  • el este capabil sa sada (sa stea in fundulet, la 8 luni nesprijinit), isi tine bine capul, coordoneaza miscarile ochilor cu miscarile mainilor si ale gurii
  • mandibula creste, grasimea din obraji scade si se mareste cavitatea bucala
  • dispare reflexul de protruzie al limbii, poate sa pastreze mancarea in gura si o plimba din fata in spate pentru a o inghiti
  • duce mana la gura, apuca mancarea din farfuria parintilor si o pune in gura

De ce diversificare la 6 luni? 

Diversificarea precoce are numeroase riscuri, printre care: 

  • functii digestive nepregatite (sub 4-6 luni) pentru prelucrarea alimentelor solide
  • functie renala insuficienta (sub 4-6 luni) pentru cantitatea crescuta de saruri continute de alimentele solide
  • cantitatile mari de zahar si densitatea calorica mare a fainoaselor favorizeaza obezitatea
  • glutenul (din grau) inainte de 4 luni predispune la boala celiaca
  • inlocuirea unor mese de lapte cu fructe si legume scade cantitatea de lipide si favorizeaza diareea cronica
  • laptele matern poate fi contaminat in intestinul subtire a sugarului cu substante provenite din alimentele solide care impiedica absorbtia fierului sau altor substante din laptele matern
  • absorbtia unor proteine (din cauza permeabilitatii crescute a mucoasei intestinale sub 4-6 luni) duce la tulburaririle digestive si manifestari alergice in copilarie
  • senzatia de satietate produsa de alimentele solide favorizeaza spatierea meselor si cresterea cantitatii de alimente la o masa, astfel favorizand obezitatea si crescand riscul bolilor cardiace si al hipertensiunii la adulti.
  • scade cantitatea ingerata de lapte de mama – aliment care are valoare nutritiva si energetica mai mare decat cerealele si vegetalele (valoare nutritionala scazuta a proteinelor) frecvent folosite ca primele alimente (ex: 125g de morcovi cu cartofi din piureurile comerciale au 34 kcal, iar 125 ml lapte de mama au 80 de kcal). Mai departe, scade lactatia si conduce la malnutritie.

 

De ce continuarea alaptarii?

Dupa 6 luni, bebelusul nu mai are nevoie de hrana perfecta si poate incepe sa manance si alte alimente. “La inceput, alimentatia complementara are mai mult o valoare educationala, nu neaparat  nutritionala.”, spune Dr. Carlos GONZALEZ, renumitul expert in alimentatia copilului.

2013_06_29_9660Se numeste „complementara” pentru ca ea doar completeaza mesele de lapte matern, si NU le inlocuieste. Laptele matern reprezinta, in continuare, principala sursa de nutrienti si nu numai.

Acesta ofera o balanta echilibrata de substante nutritive specifice speciei umane, de calitate superioara fata de alimentele date in completare; asigura 75% si chiar mai mult din necesarul energetic intre 6 si 8 luni, 50% intre 9 luni –  1 an, 40% din necesarul energetic dupa primul an de viata (12-24 luni)! 

Diversificare… CUM?

libro-creciendo-juntos-dr-carlos-gonzalezDr. Carlos GONZALEZ, un renumit expert international in nutritia si cresterea copiilor, care a revolutionat abordarea hranirii acestora, ne indeamna sa tinem cont de semnalele transmise de catre copil atunci cand vine vorba de alimentatie.

Intalnim diferite comportamente alimentare, iar modul in care mananca un copil mic va avea efecte asupra stilului alimentar si a sanatatii sale pentru restul vietii!

Spre exemplu: daca un bebelus este “fortat” sau “pacalit” sa manance anumite alimente, este posibil sa nu le mai poata manca atunci cand devine adult. Sau, daca este santajat sa “mai ia o lingurita pentru mama”, va asocia mancarea cu anumite sentimente si poate deveni o persoana care apeleaza excesiv la mancare, doar din nevoia de iubire sau confort.

Copiii nu sunt stimulati sa capete obiceiuri alimentare sanatoase prin forta sau pacalire; relatia acestora cu mancarea are nevoie sa se dezvolte natural; copiii stiu mai bine decat noi, adultii, sa-si asculte organismul, iar tot ce trebuie sa facem noi este sa le ascultam semnalele si sa le oferim posibilitatea de a manca linistiti alimentele sanatoase de care au nevoie.

 

Alimentatia copiilor care se afla sub medie pe graficele de greutate.

Nu vi se pare ciudat faptul ca ne ingrijoram de bebelusi / copii care <<nu mananca suficient>> (desi sunt sanatosi), dar in acelasi timp, creste cu rapiditate numarul de copii supraponderali?

Copiii despre care noi, doctorii, am spus ca nu mananca suficient si care au fost fortati sau pacaliti sa manance mai mult, devin, in consecinta, supraponderali, in doar cativa ani! Este clar ca, de multe ori, parintii si medicii intuiesc gresit cat de mult <<ar trebui>> sa manance un copil si recomandam sau oferim mult prea multa mancare!“  declara Dr. Carlos GONZALEZ, medic pediatru.

Pe 14 Octombrie, la Bucuresti, intr-o Conferinta de jumatate de zi, Dr. Carlos GONZALEZ ne va explica cum sa abordam alimentatia copiilor astfel incat sa crestem copii sanatosi, atat fizic, cat si emotional si cum sa privim diferit graficele de greutate, astfel incat sa ne serveasca cat mai bine in evaluarea starii de sanatate a copilului.

Dr. GONZALEZ este un recunoscut specialist in alaptarea, nutritia, cresterea si somnul copilului mic si autorul mai multor carti de succes international pe aceste teme.

In cadrul Conferintei “Mami, da-mi sa mananc CE, CAT si CAND vreau!”, vei afla de la renumitul medic pediatru cum sa faci mesele placute, fara griji si sa cresti copii cu obiceiuri alimentare sanatoase.

Mai multe detalii gasesti pe pagina Conferintei.

INSCRIE-TE AICI LA CONFERINTA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.