Cum sa ajuti bebelusul PREMATUR sa se dezvolte armonios

Masajul specializat – atingerea cu blandete.

,,Comunicarea cu copilul se face prin mainile noastre. Asa interactionam. Atingerea este prima limba a copilului“. Frederick Leboyer, obstetrician si autor Loving Hands, 1976.

Masajul pentru sugari a fost practicat de secole in Africa, America de Sud si Asia, popularitatea beneficilor lui explodand in ultimii ani.

Atingerea blanda a masajului are multe beneficii pentru copii si parinti, atat la nivel fizic cat si la nivel emotional. Atingerea blanda si iubitoare poate ajuta bebelusii sa creasca mai puternici si sa fie mai putin anxiosi. In multe spitale si centre de nasteri, nou-nascutii sunt asezati pe pieptul mamei (skin to skin) sau pe abdomenul acesteia, pentru a le furniza un contact cat mai puternic piele-pe-piele.

Cele mai timpurii studii de cercetare s-au facut la prematuri. Ele au aratat ca sugarii prematuri ce au beneficiat de masaj specializat au castigat in greutate zilnic, au avut o activitate motorie mai buna si au stat mai putin timp in spital.

Terapia prin masaj reduce stresul bebelusilor prematuri ce sunt separati timpuriu de mame, ajutand la maturarea sistemului nervos.

Un nou studiu arata ca terapia prin masaj reduce semnficiativ stresul la bebelusii de sex masculin, iar efectul asupra bebelusilor de sex feminin este chiar mai puternic.

Cercetatorii de la Universitatea din Utah au testat beneficiile terapiei prin masaj la 17 prematuri, cu un grup control de 20 de bebelusi ce nu au fost masati. Astfel, de doua ori pe zi, timp de 4 saptamani, kinetoterapeutii au efectuat atingeri blande timp de 20 de minute, folosind anumite tehnici speciale de masaj si anumite secvente: de la coapse spre picioare si de la piept spre coaste, fiind urmate si de miscari usoare de maini si picioare.

Datele au fost inregistrate inainte, in timpul si dupa masaj, prin verificarea frecventei cardiace si electrocardiogramei, iar rezultatele au aratat ca masajul ajuta la maturarea sistemului nervos si astfel bebelusii sunt mai rezistenti la stres.

Alte beneficii ale masajului la prematuri :

  • stabilizeaza activitatea respiratorie si cardiaca
  • imbunatateste activitatea motorie si cognitiva
  • imbunatateste tonusul muscular
  • ajuta bebelusul sa doarma mai bine prin eliberarea hormonului de melatonina;
  • imbunatateste sistemul imunitar.

Masajul pentru sugari este un mod minunat de a interactiona cu copilul prematur si are multe alte efecte pozitive si pentru parinti.

Astfel, parintii ce au prematuri, trebuie sa treaca peste teama ca bebelusii lor sunt foarte mici si ar trebui sa astepte sa inceapa cu ei masajul, gimnastica sau alte forme de terapii. Din contra, masajul precoce este un ajutor si un beneficiu imens pentru acestia, daca il incep inca din maternitate.

Terapia prin masaj ajuta copilul sa creasca puternic, fericit si sanatos.

La ProMAMA, kinetoterapeuti cu experienta pot ajuta bebelusul nascut prematur sa se recupereze mai repede si sa se dezvolte sanatos si armonios. Abonamentele de masaj pentru bebelusii nascuti prematur incheiate pana la data de 31 martie beneficiaza de reducere de 50%!

Andreea MANEA

ProMAMA CENTER

Kinetoterapeut

Consultant in alatare IBCLC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.