skin-to-skin 2

Pozitia ideala de alaptare – exista asa ceva? Interviu cu Stefanie Rosin

De foarte multe ori, atunci cand vorbesc cu o viitoare sau cu o proaspata mamica despre subiectul alaptarii, cele mai des intalnite motive de ingrijorare se refera la teama de a nu avea “suficient lapte”, a nu sti cat mananca bebe si daca se satura cu laptele matern, frica de durere din timpul suptului sau… de a nu sti cum sa il tina pe bebe in “pozitia corecta” de alaptare.

Atat ca mama, cat si ca specialist care ofera ajutor in alaptare, e important si trebuie sa intelegi ca nu exista asa ceva – nu este o ANUMITA pozitie de alaptare considerata cea mai buna pentru toti, ci fiecare cuplu mama-bebelus poate sa gaseasca acea pozitie sau acele pozitii care le sunt lor potrivite. Si, practic, ACEASTA este „CEA MAI BUNA POZITIE DE ALAPTARE”!


In 2014 am cunoscut-o pe Stefanie Rosin, care venise din Germania in Romania la Conferinta pe care am organizat-o la Bucuresti cu renumitul Dr. Jack Newman. Ea este consultant in alaptare IBCLC inca din 2007 si, intre timp, a obtinut si acreditarea internationala ca si consultant si trainer “Biological Nurturing”.

De aceea am invitat-o in Romania si va fi unul dintre speakerii Conferintei “Ora Magica a Nou-Nascutului” pe care o organizam pe data de 11 Octombrie 2018, la Bucuresti. Detalii despre conferinta poti citi aici.

In cadrul evenimentului, Stefanie Rosin va vorbi despre conceptul “Biological Nurturing”, sustinand atat un speech, cat si un MasterClass dedicat specialistilor.

Am rugat-o, asadar, pe Stefanie sa ne dezvaluie cateva amanunte referitoare la subiectele pe care le va aborda la Conferinta.

  • Stephanie, tu ne vei vorbi la Conferinta despre „Biological Nurturing” – in romaneste ii vom spune “Alaptarea Biologica”. Ce inseamna si la ce se refera acest concept?

Biological Nurturing sau “Alaptarea Biologica” este un nou concept stiintific de practica si suport in alaptare, care tine cont de reflexele si abilitatile innascute de hranire ale nou-nascutului, pe de o parte, si de starile/ transformarile hormonale ale mamei, pe de alta parte.

  • Cum pot fi mamele pregatite sa aiba un start corect in alaptare pe baza acestui concept?

E important ca mamele sa aiba acces si sa inteleaga aceasta noua abordare, care le va ajuta practic la o initiere cu succes a alaptarii. Nu vorbim despre o anumita pozitie ideala de alaptare, ci mai degraba despre a gasi instinctiv pozitia potrivita – iar pentru a reusi sa faca acest lucru, mama trebuie sa stie ce aspecte sa urmareasca.

Noul concept ofera o abordare mult mai realista a perioadei imediate postpartum, adica a primelor zile dupa nastere. In acest fel, poate fi foarte mult redusa atat frustrarea mamei, cat si a cadrelor medicale care o ajuta, prin simplul fapt ca asigura un start rapid si de succes al alaptarii.

  • Ce ar trebui sa cunoasca persoanele care ii ajuta pe mama si bebelus cu alaptarea? Ma refer aici la specialisti: consultanti in alaptare, medici, moase, asistente medicale, educatori prenatali, doule etc.

Toate aceste persoane ar trebui sa stie si sa inteleaga ca Biological Nurturing / Alaptarea Biologica este mai mult decat o pozitie de alaptare! Este un concept in sine, pentru ca include mecanisme specifice. Toate acestea tinand cont, bineinteles, de starile comportamentale ale copilului si mamei.

  • Care sunt ideile principale despre care vei vorbi la MasterClass-ul destinat specialistilor, tinand cont ca este un workshop practic? La ce ar trebui sa se astepte acesti specialisti ca vor invata?

Acest workshop vizeaza, in primul rând, intelegerea celor mai comune probleme cu care atat mamele, cat si cadrele medicale se confrunta in procesul de initiere a alaptarii. Dupa ce compilam si analizam aceste dificultati si preocupari tipice si comune, le voi explica celor prezenti in sala noile aspecte ale alaptarii precoce, in perioada postpartum, din perspectiva ingrijirii biologice. De exemplu, vom discuta de vechea noțiune a „alaptarii la cerere”, comparativ cu „alăptarea fara restrictii”. „Alaptarea Biologica” pare a fi abordarea ideala pentru initierea alaptarii, oferind pozitia ideala pentru majoritatea mamelor, copiilor, dar si pentru cei care le ofera acestora sprijin si ajutor – in spital, acasa sau la cabinete specializate de consultanta in alaptare.

In cadrul acestui workshop, pe parcursul unei ore si jumatate, participantii vor exersa practic si vor lucra in grupuri, scopul fiind sa cunoasca in detaliu, sa experimenteze, sa inteleaga profund acest nou concept si sa il priveasca dincolo de a fi simpla pozitie de alaptare.

Iti multumesc mult, Stefanie, pentru aceste lamuriri si explicatii. De abia asteptam sa te vedem si sa te ascultam la conferinta! 

Asadar, in toamna acestui an, ProMAMA va invita la Conferinta pe care o organizeaza cu scop educational pe tema primei ore din viata unui om! Evenimentul se numeste “Ora Magica a Nou-Nascutului” si este dedicat atat viitoarelor mame, cat si specialistilor din domeniu.

Alaturi de Stefanie Rosin vom primi si alte informatii noi si interesante de la specialisti ca: Dr. Katalin Varga (psiholog, profesor universitar si speaker international) si Dr. Elizabeth Varady (medic pediatru si neonatolog, IBCLC). Va fi o adevarata oportunitate de a afla informatii stiintifice si explicatii din partea unor specialisti recunoscuti international.

AICI VA PUTETI INSCRIE LA CONFERINTA

 

Interviu realizat de: Sorana MURESAN, Consultant in Alaptare Certificat International (IBCLC), Presedintele Asociatiei ProMAMA.

Sursa foto: Shutterstock

Mai multe detalii despre acest subiect puteti citi in articolele pe care le-am mai scris pe aceasta tema: