… si care e important sa faca parte din planul de nastere al oricarei gravide.
Zilnic intalnesc viitoare mamici care vin la centru pentru diferite activitati – masaj, gimnastica sau cursuri prenatale. Ce au in comun aproape toate aceste gravide? Frica de nastere! Frica de durere din timpul travaliului, teama ca nu vor face fata, ingrijorarea fata de ceea ce urmeaza sa se intample, nelinistea vizavi cum cum for fi capabile sa suporte durerea… Toate acestea conduc la o lipsa de curaj si, treptat, la o vulnerabilitate sau chiar o repulsie fata de nasterea naturala.
De aceea, multe mame iau singure decizia sau sunt incurajate de terte persoane – prieteni, familie sau chiar medic – de a naste prin operatie cezariana, chiar daca nu exista un motiv medical care sa impuna interventia. Ceea ce multe mame nu stiu este faptul ca cezariana este insotita de o serie de riscuri suplimentare, atat pentru mama, cat si pentru bebelus, dar acesta este subiectul unui alt articol…
Iata mai jos 10 lucruri practice care iti vor inlesni decizia de a naste natural si te vor ajuta sa iti usurezi nasterea si sa te bucuri de aceasta experienta uimitoare:
- EDUCATIA PRENATALA
La fel ca in multe alte domenii, informatia corecta este cheia succesului! Informeaza-te dintr-o sursa sigura, certificata, de incredere.
Fii atenta la informatiile provenite din surse nesigure, cum ar fi grupurile, forumurile sau site-urile unde apar parerile unor persoane fara studii de specialitate.
Mai jos iti recomand cateva surse de incredere:
- Cursul LAMAZE care sa fie sustinut de o persoana certificata. Lamaze este o intreaga filozofie a nasterii, construita si imbunatatita in cei peste 40 de ani de cercetare si invatare din experienta mamicilor, ce ajuta la o nastere sanatoasa si usoara.
Filosofia Lamaze poate fi citita sau transmisa de multe persoane, insa, atunci cand aceasta provine de la un specialist acreditat, iti ofera o certitudine ca este corecta, bazata pe studii riguroase si comunicata intr-o maniera potrivita, astfel incat tu si partenerul tau sa intelegeti perfect mesajul.
In plus, educatorul Lamaze iti raspunde la intrebari, te invata lucruri practice si iti indica si surse suplimentare de informare. Intr-adevar, un Curs Lamaze sustinut de un specialist certificat poate parea mai costisitor, dar este o investitie importanta si sigura, pe care o faci pentru tine si bebelusul tau. Educatia si practicile Lamaze sunt corelate cu cele mai bune si mai recente informatii medicale disponibile, astfel ca filozofia Lamaze ajuta la o nastere sanatoasa si usoara. Aici poti citi mai multe.
- Biblioteca Cochrane este o retea globala, independenta, de studii bazate pe dovezi, care ofera informatii in vederea deciziilor medicale.
- NCBI (The National Center for Biotechnology Information face parte din United States National Library of Medicine – NLM) ofera accesul la o sursa de informatii stiintifice din domeniul biomedical.
- Site-ul Lamaze International, care cuprinde o serie de informatii folositoare si bine sistematizate pentru viitorii printi.
- MEDICUL
Alege medicul care sustine nasterea naturala, acela pe care il simti ca este potrivit sa te sustina in acest sens. Discuta din timp cu el despre ceea ce iti doresti in privinta nasterii, urmareste-i atitudinea pe care o are vizavi de interventiile medicale; poti afla inclusiv informatii despre care este rata cezarienelor pe care le face. Asa cum am mentionat mai sus, educatia prenatala te ajuta sa poti alege, de comun acord cu personalul medical, care sunt dorinţele ce pot fi respectate in timpul nasterii si in perioada postpartum, astfel incat sa nu fii nevoita sa urmezi protocoalele standardizate care nu ti se potrivesc.
Daca ai ales deja medicul si/ sau maternitatea, dar ai indoieli asupra alegerii facute, aminteste-ti ca nu este niciodata prea tarziu sa faci schimbari si sa te bucuri de o experienta cat mai apropiata de ceea ce iti doresti.
- EXERCITIILE FIZICE PRENATALE
Miscarea in timpul sarcinii face parte din a avea un stil de viata sanatos in aceasta perioada. Dar, mai mult decat atat, a face gimnastica gravidei, sub indrumarea unui kinetoterapeut, inseamna sa te pregatesti corect pentru nastere (aici mai multe detalii). Nu doar ca te ajuta sa reduci disconforturile sarcinii (dureri de spate, ingrasare excesiva, tensiuni musculare, chiar celulita sau vergeturi, daca este asociata cu masajul prenatal), dar are un efect benefic si asupra travaliului:
- reduce durerea si durata travaliului (inclusiv nasterea bebelusului), prin tonifierea musculaturii implicate in travaliu – vei stii exact ce muschi si cum sa-i contracti, astfel incat sa ajuti activ si eficient la venirea pe lume a copilasului.
- scade riscul rupturilor/ taierii perineului, mai ales daca este asociata cu exercitiile Kegel.
In plus, recuperarea postpartum este mai rapida.
- PREGATIREA EMOTIONALA DIN TIMPUL SARCINII
Incearca sa te pregatesti nu doar fizic, ci si psihic pentru nastere. Orice gravida are emotii sau chiar o usoara teama referitor la nasterea care va urma, mai ales daca se afla la primul copil, pentru ca este vorba de ceva necunoscut. Si e normal acest lucru! Dar atunci cand aceasta se transforma in frica, sau intr-o neliniste exagerata, chiar anxioasa, o discutie cu psihologul sau psihoterapeutul poate face minuni! Se poate sa fie vorba de frici vechi, ascunse, inconstiente, pe care doar specialistul te poate ajuta sa le identifici si sa le rezolvi.
- ROLUL HORMONILOR
Simplul fapt ca intelegi care sunt hormonii secretati in timpul travaliului, modul in care interactiuneaza intre ei si actioneaza asupra corpului tau, te ajuta sa privesti totul cu alti ochi si poti avea o idee clara si exacta referitor la perfectiunea corpului tau – totul este reglat in cel mai mic detaliu. “Dansul” acesta hormonal – oxitocina, endorfine, prolactina, relaxina, adrenalina etc – te ajuta sa duci la bun-sfarsit travaliul, sa suporti mai usor durerea, sa participi activ la aducerea pe lume a puiului tau. In timpul Cursului Lamaze de la ProMAMA, eu le explic destul de detaliat gravidelor acest subiect si am constatat ca le ajuta mult.
- INTELEGEREA DURERII
Exact! E important sa intelegi durerea! Pentru ca travaliul este dureros… Imi amintesc de o proaspata mamica, cu un bebe de doar 3 saptamani, care a venit la mine pentru o sedinta de consultanta in alaptare. Cand am discutat cu ea despre nastere, mi-a spus ca a fost efectiv socata cand a vazut ca travaliul este dureros!!! Cat era gravida, participase la un curs prenatal, unde a fost invatata cateva tehnici de relaxare si i s-a indus ideea ca daca le aplica in timpul contractiilor, acestea vor fi nedureroase. Surpriza! Contractiile au durut-o. De ce? Simplu: pentru ca durerea este fizica, fireasca, si NECESARA.
Tehnicile Lamaze ne invata cum sa privim durerea, sa o intelegem si sa o suportam mai usor. Scopul lor nu este, nicidecum, inlaturarea ei (scopul anesteziei epidurale este diminuarea perceptiei durerii), din simplul motiv ca durerea este benefica: ea da ritmul nasterii, iti “spune” in ce pozitie sa stai, cum sa respiri, cand si cum sa impingi. La cursurile Lamaze pe care le sustin, eu le vorbesc intotdeauna gravidelor despre durere. Mi se pare important sa o inteleaga si sa invete cum sa lucreze cu ea… daca le-as spune ca travaliul nu doare, nu doar ca le-as minti si mi-as pierde credibilitatea, dar le-as face si lor un mare rau… ar deveni socate in acele momente de cumpana din viata lor.
- RESPIRATIILE LAMAZE
Atunci cand are o durere mai puternica, orice om simte, instinctiv, nevoia sa respire intr-un anumit fel. Acelasi lucru se intampla si in timpul travaliului! Scopul? Distragerea atentiei de la durere si focalizarea pe respiratie. Efectul este atat de eficient, incat nu este de mirare ca respiratile LAMAZE au castigat atat de multa notorietate in intreaga lume. Specialistul certificat in Educatia Lamaze iti explica si te invata aceste respiratii, in cadrul Cursului Lamaze, iar tot ceea ce trebuie sa faci tu mai departe este sa le exersezi sistematizat, pana cand vei intra in travaliu, iar apoi sa le aplici pe contractii. Vei vedea: rezultatul este absolut incredibil! Mai mult, odata invatate, le vei putea folosi ori de cate ori vei avea o durere mare sau anxietate pentru a le diminua considerabil!
- POZITIILE FAVORABILE DIN TIMPUL TRAVALIULUI
Alege-ti intotdeauna pozitia pe care simti instinctiv nevoia sa o adopti. Pozitia in care stai poate contribui mult la progresia travaliului (eficientizeaza contractiile), te poate ajuta sa suporti mai usor durerea sau iti permite sa te relaxezi. In functie de ceea ce simti, poate vrei sa fii activa sau sa stai intinsa pentru a te odihni. Fa ceea ce iti spune corpul tau sa faci intr-un anumit moment, doar sa ai in vedere ca orice pozitie verticala il ajuta pe bebe sa coboare spre canalul nasterii, deci ajuta la progresia travaliului.
- STADIILE SI FAZELE TRAVALIULUI
Daca stii la ce sa te astepti, iti este mult mai usor! Strange toate informatiile care te pot ajuta sa ai o idee cat mai clara asupra a ceea ce urmeaza sa se intample. Intelegand ca travaliul debuteaza cu contractii usoare, scurte, rare, care se intetesc pe masura ce avansezi, te ajuta sa nu fii luata prin surprindere, pe masura ce devin tot mai dese si lungi. La cursul Lamaze discutam in detaliu despre fazele travaliului si despre ce ar fi bine sa faci in fiecare dintre aceste etape, care este momentul potrivit pentru a merge la spital.
- ALTE METODE NON-FARMACEUTICE
Este deja dovedit ca metodele non-farmaceutice au o eficienta extraordinara in timpul travaliului. Mai mult decat atat, ele sunt lipsite de riscuri, comparativ cu cele farmaceutice, care, in primul rand, interfereaza cu durata travaliului si eficienta contractiilor, si apoi il pot afecta si pe bebelus.
Informeaza-te din timp despre ele, intereseaza-te unde le poti accesa si gandeste-te ce simti ca ti-ar fi tie de folos:
- Suportul – mama care are o persoana langa ea care sa o sustina in timpul travaliului are beneficii impresionante. Poate fi vorba de cineva pregatit in acest scop (doula), sau te poti gandi inclusiv ca partenerul tau sa fie insotitorul din timpul travaliului. De tine depinde alegerea facuta, dar e important sa te gandesti la acest subiect din timp. Mamele care au pe cineva alaturi pe parcursul travaliului, au mai mari sanse sa finalizeze nasterea pe cale vaginala, au travaliile mai scurte, suporta mai bine durerea, apeleaza mai rar la analgezie medicamentoasa, iar nou-nascutii au scor Apgar mai bun (Cochrane systematic review, “Continuous Support for Women During Childbirth”, rezumatul al 27 de studii controlate randomizate, cu participarea a cca 16.000 de femei). Daca iti doresti ca partenerul tau sa fie cel care sa te insoteasca, e important sa participe si el la cursurile prenatale si iti garantez ca vei fi uimita si profund impresionata de felul in care isi poate oferi ajutorul si, mai mult decat atat, de felul in care reuseste inca de la inceput sa isi intre in rolul de proaspat tata.
- Masajul si atingerea: senzatiile tactile placute “ajung” mai rapid catre creier, comparativ cu stimulii durerosi, efectul fiind de “distragere” a atentiei de la durerea data de contractie. In plus, cresc secretia de endorfine – uimitoarele noastre analgezice naturale. Partenerul tau te poate rasfata cu un masaj la nivelul gatului sau umerilor, ajutandu-te, in acest fel, sa treci mai usor peste durere (il invatam la Cursul Lamaze cu sa te rasfete in acest sens ?).
- Aromaterapia: nu mai este demult un secret ca uleiurile esentiale au un efect benefic in timpul travaliului (este o practica obisnuita sa fie folosite in maternitatile din Elvetia). Fiind vorba de molecule foarte mici, acestea trec de bariera creierului, actionand inclusiv la nivel hormonal si au actiune atat la nivel fizic, cat si emotional.
- Terapia cranio-sacrala – este o terapie complementara blanda, non-invaziva, in care se lucreaza la nivelul fasciei si al membranelor meningeale pentru sprijinirea sistemul craniosacral. Aici poti citi mai multe detalii. In timpul sarcinii, terapia cranio-sacrala sustine procesele fiziologice normale ale gravidei si fatului, ajutand la relaxarea articulațiilor pelvine si flexibilizarea partii inferioare a spatelui, facilitarea nasterii naturale, pregatirea bebelusului pentru o acomodare optima nasterii vaginale; in plus, amelioreaza anxietatea si imbunatateste starea de spirit, prin efectul de relaxare profunda. Terapia cranio-sacrala este, de obicei, urmata de o nastere naturala cu mai multa usurinta.
Cel mai important lucru pe care ar trebui sa il retii: nastrea nu este ceva ingrozitor! Poate ca a devenit asa din cauza faptului ca ne-am indepartat atat de mult de firesc si intervenim in calea naturii acolo unde nu este cazul.
Prin informarea corecta poti lua deciziile potrivite pentru tine si puiul tau si chiar te poti, intr-adevar, BUCURA de o experienta frumoasa, poate pentru o singura data sau poate de doua-trei ori in viata ta!
MAternitatea e MAgica! ? Vino la ProMAMA sa te ajutam sa gasesti magia cat mai curand!
Autor: Sorana MURESAN, Educator Prenalal LAMAZE, Consultant in Alaptare Certificat International (IBCLC), Presedintele Asociatiei ProMAMA.
Credit foto de sus: FOTOgenic BEBE,
Credit foto gimnastica gravidei: ProMAMA, Credit foto: pixabay.com
Mai multe detalii despre acest subiect poti citi in articolele pe care le-am mai scris pe aceasta tema: