20 de lucruri uimitoare despre laptele de mama

Laptele matern este alimentul perfect pentru bebelus, creat special pentru el de catre mama sa.

Mai mult decat atat, laptele de mama ii furnizeaza micutului tau anticorpi specifici pentru construirea unui sistem imunitar puternic, enzime (peste 40 descoperite pana in prezent!) care sa il ajute la digestie si la asimilarea substantelor nutritive, acizi grasi pentru cresterea si dezvoltarea optima a creierului, hormoni, factori de crestere si multe, multe alte componente. Pana in prezent, au fost identificate peste 200 de componente si in permananta se descopera altele noi.

“Caracteristica unica a laptelui de mama este ca aproape fiecare componenta examinata a sa are si un rol extra-nutritional. Eleganta sistemului este remarcabila – cu cat il studiem mai mult, cu atat mai multe lucruri descoperim si invatam”, spune dr. Judy Hopkinson.

Eu sunt pur si simplu fascinata de acest lichid miraculos pe care corpul mamei stie sa il produca pentru pruncul sau si, de aceea, ma pasioneaza sa citesc mult pe acest subiect, sa descopar lucruri noi. In continuare, am incercat sa punctez cateva lucruri care mi se par de-a dreptul uimitoare despre laptele de mama.

  1. Este binecunoscut faptul ca prima secretie lactata a mamei, colostrul, apare inca din timpul sarcinii si continua in primele 3-4 zile dupa nastere. Dar acest lucru este doar in cazul unui bebelus nascut la termen (37-42 saptamani gestationale)! In cazul mamei care naste prematur, colostrul poate fi secretat de mama chiar si 1 luna dupa nastere! De ce? Pentru ca un prematur are nevoie de mai multe proteine pentru a creste mai repede, de mai multi anticorpi pentru a face mai usor fata vietii extrauterine si de mai mult fier pentru a-si face rezerva in vederea profilaxiei anemiei – iar colostrul este foarte bogat in aceste componente, fiind supranumit si “lichidul de aur”. Este fascinant cum corpul mamei stie acest lucru!
  2. In cazul unui bebelus alaptat exclusiv, cantitatea de lapte pe care o produce mama este relativ constanta de la varsta de cca 3-4 saptamani pana la 5-6 luni. Cu alte cuvinte, aproximativ aceeasi cantitate de lapte o consuma atat un bebe de 3 saptamani, cat si unul de 6 luni, cu toate ca in aceasta perioada unii bebelusi isi dubleaza sau chiar tripleaza greutatea. Care este secretul? Laptele de mama se schimba permanent in compozitie in functie de nevoile bebelusului si, in acest fel, cantitatea ramane relativ constanta.
  3. Compozitia laptelui de mama se adapteaza in functie de nevoile bebelusului, schimbandu-se permanent in functie de varsta, anotimp (vara, când este cald, are un conţinut mai mare de apă), perioada zilei (noaptea este mai gras şi mai bogat în fier şi săruri minerale) sau de situatii specifice ce tin de sanatatea copilului. Conform unor studii recente, se pare ca secretul sta in saliva bebelusului care, ajungand pe mamelonul mamei, este preluata de corpul acesteia, astfel incat mama “stie” exact de ce compozitie a laptelui are micutul nevoie. https://hibellab.weebly.com/uploads/2/7/7/8/27783021/srcd_mbi_poster_final.pdf
  4. S-a descoperit recent ca anumite oligozaharide din laptele matern  sunt greu de digerat de catre bebelusi. Dar atunci ce se se afla ele acolo? Pentru ca acele zaharuri nu ii sunt destinate copilului, ci bacteriilor din intestinul lui! Practic, mama “hraneste” si o alta specie in acelasi timp, o specie care a fost selectionata sa-i protejeze imunitar copilul. Bruce German a scris ,,mamele nu manaca doar pentru doi, ci pentru 2×1011 (propria flora bactericida intestinala, plus cea a copilului). Acest lucru insemana, de fapt, ca laptele matern serveste ca medicament! In articolul acesta si in articolul acesta pe care le-am scris pe acest subiect poti citi mai multe detalii.
  5. Laptele de mama contine 87,5% apa! Acesta este motivul pentru care alaptarea exclusiva, asa cum recomanda OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) pentru primele 6 luni de viata, satisface perfect nevoia de hidratare a bebelusului. Nici macar in zilele caniculare, bebe nu are nevoie de supliment de apa, dar probabil ca va cere sa suga mai des 🙂 si de aceea e important sa il alaptezi la cerere.
  6. Laptele de mama are in compozitia sa celule capabile sa omoare peste 40 de tipuri de celule canceroase. Este vorba despre compusul HAMLET (Human Alpha-lactalbumin Made Lethal to Tumor cells).  Chiar daca in laborator a fost descoperita cu ceva ani in urma, abia recent a fost testata pe oameni. In acest articol poti citi mai multe detalii despre acest subiect.
  7. Mama care alapteaza slabeste mai repede. Pentru “fabricarea” laptelui de mama se foloseste din grăsimea acumulata in timpul sarcinii. In plus, femeia consuma cca 500 kcal/zi doar pentru acest proces.
  8. Laptele de mama are in compozitie acizi graşi (colesterol, acizi grasi polinesaturati cu lant lung) si amonoacizi (taurina) necesari dezvoltării creierului. Acesta este motivul pentru care copiii alaptati sunt mai inteligenti comparativ cu cei hraniti cu formula (in medie cu 3.44 pct.). Sunt multe studii pe aceasta tema care dovedesc acest lucru: Racomand de citit “Breastfeeding and intelligence: a systematic review and meta‐analysis”, care este un review a 17 studii si “Impact of breast milk on IQ, brain size and white matter development”.
  9. Laptele de mama are un continut caloric destul de redus: intre 48 si 64 kcal / 100 ml. Cu toate acestea, copilul alăptat are nevoie de mai puține calorii/kgc pentru a creste corespunzator, comparativ cu cel hrănit cu formulă de lapte praf. Pe de alta parte, caloriile putine si faptul ca laptele de mama se digera mult mai repede comparativ cu cel praf, presupune o alaptare frecventa a bebelusului, deci si un contact aproape continuu intre mama si bebe (mai ales in primele saptamani de viata). Acest aspect contribuie la o legatura unica, stransa intre cei doi!
  10. Colostrul, primul lapte produs de mama si pe care il va avea in primele 2-3 zile dupa nastere, are efect laxativ, curăţand intestinul nou-nascutului de reziduuri si ajutand la eliminarea bilirubinei (responsabila de icter). Astfel, nou-nascutul care suge precoce, des si eficient in primele zile va avea o incidenta scazuta a icterului (care genereaza somnolenta, putand astfel interfera cu alaptarea, deci cu hidratarea lui corespunzatoare, iar daca icterul este foarte accentuat, poate avea efect neurotoxic).
  11. Laptele de mama are valoare inestimabila indiferent de varsta copilului! Spre exemplu, nivelul de anticorpi din laptele de mama va creste din nou, dupa varsta de 6-9 luni, cand incepe diversificarea alimentatiei copilului si cand secretia lactata este in usoara scadere. Astfel, laptele de mama le ofera atat copilului, cat si mamei protectie pe intreaga durata a alaptarii (chiar si dupa varsta de 2 ani).
  12. Compozitia laptelui matern difera in functie de sexul copilului: mamele baietilor produc un lapte care are cu 25% mai multe calorii si minerale, comparativ cu mamele fetelor, care au un volum mai mare de lapte. Care e ideea? Care e scopul? Avand in vedere aceste diferente, se pare ca fetitele sug mai des, iar baieteii mai rar – pentru ca, in medie, ei primesc calorii similare pe parcursul zilei. E incredibila explicatia: isi dezvolta aptitudinile de care vor avea nevoie mai tarziu in viata – baietii isi petrec mai mult timp jucandu-se, interactionand, dezvoltand relatii sociale, in timp ce fetitele creeaza o legatura stransa cu mama, pentru a fi mai iubitoare, tandre si empatice pe viitor – spune dr. Katie Hinde, director al Comparative Lactation Lab de la catedra de biologie umana revolutionara de la Harvard. Variatiile specifice in functie de sex din laptele de mama probabil ca sunt “programate” de catre placenta in perioada de gestatie, spune tot ea. Uimitor, nu-i asa?
  13. Laptele de mama calmeaza durerea copilului. El conţine triptofan, care este un precursor al endorfinelor, analgezicele noastre naturale.
  14. Cantitatea si calitatea laptelui matern NU depind de alimentatia mamei, decat intr-o foarte mica masura. Doar vitaminele hidrosolubile (vit. C, complex B, vit. A) si acizii graşi din alimente trec in lapte, in timp ce restul vitaminelor si mineralelor (vit. A, vit. E, Ca, Fe, Mg, Zn, Cu, K…) nu patrund. In concluzie, alaptarea nu necesita o dieta speciala a mamei pe perioada alaptarii sau restrictii stricte, ci e important ca ea sa manance sanatos si variat!
  15. Cresterea volumului de lichide consumate de mama NU creste volumul laptelui produs! In schimb, o ajuta pe mama sa se hidrateze!
  16. Laptele de mama contine melatonina, hormon important in reglarea somnului la bebelus, dar care ii stimuleaza si sistemul imunitar. Deci, e normal ca bebe sa adoarma la san! Acest lucru este firesc, face parte din normalitatea copilului alaptat si nu inseamna ca bebe e „rasfatat”, asa cum afirma unele persoane.
  17. Laptele de mama isi schimba gustul in functie de dieta mamei, pregatind copilul pentru obiceiurile alimentare ale familiei. Acest lucru il va ajuta in diversificarea alimentatiei, acceptand mai usor alimentele solide.
  18. Laptele de mama NU este steril, asa cum se credea mai demult! El contine peste 200 specii de microbi, care il ajuta pe bebe sa isi construiasca un sistem imunitar sanatos. Si inca ceva incredibil: in 800 ml de lapte de mama (cantitatea aproximativa pe care o produce mama intr-o zi) sunt 105 – 107 microbi!
  19. S-a dovedit ca 1 lingurita de lapte de mama contine 3 milioane de celule distrugatoare de microbi. Acesta este motivul pentru care laptele de mama rezista mult mai mult in comparatie cu laptele praf. Spre exemplu, mai demult se considera ca laptele de mama rezista 4 ore la temperatura camerei si 2-3 zile la frigider (spre deosebire de laptele praf, care trebuie aruncat dupa 30-40 de minute de cand a fost preparat – din cauza ca incep sa se dezvolte in el bacterii periculoase). La conferinta ELACTA din Rotterdam, la care am participat in mai 2018, Diana Wittendorp, cercetător si asistent la University of Applied Sciences Leiden, a demonstrat ca laptele de mama rezista 29 de zile la frigider (douazeci si noua de zile!), cu mult mai mult decât sugerează protocoalele clinice curente. Acest lucru se datoreaza multitudinii de factori imuni din laptele de mama (anticorpi, macrofage, limfocite…) care împiedica dezvoltarea “bacteriilor rele”, periculoase.
  20. Laptele de mama poate fi folosit si in alt scop decat pentru bebelus! In alte tari, exista deja o traditie cu bancile de lapte, unde mamele pot sa doneze lapte matern, care, dupa pasteurizare, poate fi folosit in diferite scopuri: pentru prematuri mici, copii cu alergie la proteinele laptelui de vacă, cu reflux gastroesofagian sever sau cu organisme imunologic perimate, inclusiv in cazul bolilor canceroase etc.

Bineinteles ca sunt multe alte lucruri inedite despre laptele matern, dar sper ca macar cele de mai sus sa poata convinge orice mama de unicitatea calitatii biologice a acestui lichid miraculos in decizia ei de a-si alapta copilul.

Iar cand te gandesti ca ALAPTAREA inseamna mult mai mult decat lapte de mama – oferindu-i copilului si dragoste, siguranta, caldura, iubire – intelegi de ce e important ca fiecare mama sa faca tot posibilul pentru a-si alapta copilul, chiar daca acest lucru inseamna sa lupte pentru alaptare!

Toate acestea ma determina si ma motiveaza sa lupt pentru cresterea ratei alaptarii in Romania, dedicandu-mi intreaga activitate profesionala acestui scop!

Autor: Sorana MURESAN, Consultant in Alaptare Certificat International (IBCLC).

Sursa foto: Pinterest

Cu ocazia Saptamanii Mondiale a Alaptarii, pe 1 August 2018, la ora 11:00, va asteptam la ProMAMA, la un eveniment GRATUIT la care discutam despre:

* De ce sa alaptam?

* Ora magica si initierea alaptarii.

* Gasirea intinctiva a celei mai bune pozitii de alaptare.

* Intrebari: “Mama intreaba – specialistul raspunde”.

Locurile sunt limitate si se vor ocupa in ordinea inscrierilor. Rezerva-ti locul la receptie@promama.ro sau 0727.766.262.

Detalii despre eveniment poti citi aici

 

 

Te-ar mai putea interesa si urmatoarele articole:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.