Alaptarea in caz de razboi – cu traducere in limba ucraineana (scroll)

Грудне вигодовування на випадок війни

Alaptarea in caz de razboi

Legat de situatia din Ucraina, pentru ca sunt situatii cu mame care urmeaza sa nasca in curand sau tocmai au nascut zilele trecute, dar si cu bebelusi foarte mici, doresc sa ofer cateva informatii si sfaturi in privinta alaptarii in situatii de urgenta.

Грудне вигодовування на випадок війни
Щодо ситуації в Україні, оскільки є ситуації з матерями, які скоро народжують або щойно народили, а також з дуже маленькими дітьми, я хотіла би запропонувати деяку інформацію та поради щодо грудного вигодовування в надзвичайних ситуаціях.

In cazul mamei care alapteaza, deja nu ne mai este straina informatia ca productia de lapte este strans legata si de starea emotionala a mamei. In cazul unui conflict major – cum este razboiul – mamele sunt extrem de speriate: incearca sa fuga pentru a-si salva copiii si propria viata, sunt despartite de sotii lor si de restul familiei, isi parasesc casele si intreaga viata. Prin urmare, fiind vorba de un stres vital, lactatia lor poate fi serios afectata.

Ingrijorarea ca nu mai pot produce lapte suficient pentru bebelusul lor, lipsa sprijinului din cauza despartirii de familie si lipsa unui ajutor de specialitate pot fi probleme serioase. Din aceste motive, de multe ori, mamele primesc donatie de lapte praf si, nemaiavand incredere in alaptare, ajung sa le dea micutilor formula de lapte, chiar daca nu este necesar.

In acest caz exista cateva PERICOLE, care pot produce probleme grave de sanatate si asupra carora e important ca mamele sa fie informate si chiar avertizate:

❗️apa cu care este preparat laptele praf poate fi contaminata;

❗️recipientele in care este preparat si din care li se ofera laptele praf pot fi neigienizate corespunzator (exista un mare risc sa nu fie sterilizate!); de asemenea, igiena personala a celor care prepara laptele praf poate fi precara.

❗️laptele preparat poate fi prea diluat (ceea ce creaza probleme de nutritie);

❗️formula poate genera alergii, poate produce varsaturi si diaree sau contaminarea cu bacterii;

❗️oferirea de formula poate afecta serios durata sau chiar probabilitatea alaptarii!(https://conflictandhealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13031-019-0244-7).

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) subliniaza cat se poate de clar ca alaptarea exclusiva in primele 6 luni si in continuare, pana la varsta de cel putin 2 ani, alaturi de solide, ar putea salva 800.000 de copii la nivel mondial!

Cu alte cuvinte, lipsa alaptarii la acesti copilasi creste riscul imbolnavirilor si chiar a mortii. Copiii sub 6 luni care sunt alaptati au riscuri de 7 ori mai mici de a face diaree si de 5 ori mai mici a a face pneumonie, comparativ cu cei nealaptati, arata mai multe studii facute in zonele de conflict din zilele noastre.

Atenția acordată asistenței medicale și sistemelor de sprijin pentru femei, în special sprijinul calificat pentru alăptare și sprijinul direcționat pentru sugarii dependenți de lapte praf, sunt chestiuni de cea mai mare urgență în timpul și după perioadele de conflict, avertizeaza specialistii. (https://conflictandhealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13031-019-0244-7).

Iata mai jos cateva SFATURI si SOLUTII pentru mamele aflate in astfel de situatii:👇

👉 Daca mamei i-a scazut lactatia, atunci cand ajunge intr-o zona de siguranta, lactatia ii revine.

👉 Alaptarea frecventa este cheia pentru cresterea lactatiei. Aceasta nu doar ca stimuleaza lactatia, deci mama va produce lapte mai mult pentru bebelusul ei, dar are si un efect de relaxare asupra sa.

👉 Personalul medical ar trebui sa inteleaga ca alaptarea este extrem de importanta atat pentru mama, cat si pentru copilul sau, iar oferirea de formula de lapte este periculoasa din cauza ca poate compromite alaptarea (scade lactatia, copilul poate refuza sa mai suga) si produce probleme serioase de sanatate. Laptele praf este recomandat doar in situatiile in care mama nu alapteaza sau daca este vorba de un copil despartit de mama ori cu mama bolnava.

Lucruri importante de stiut: 👇

📍 Lactatia este destul de putin afectata de alimentatia mamei. In cazul in care ea mananca mai putin decat de obicei, corpul sau va folosi nutrientii mai eficient. Cu alte cuvinte, doar infometarea grava a mamei opreste lactatia!

📍 Ideal, ar fi ca mama care alapteaza sa consume în plus 500 kcal/ zi (2 felii de pâine sau cartofi etc.). Apa sa fie potabila si consumata in functie de sete (daca mama bea mai multa apa nu va produce mai mult lapte).

📍 Igiena: spalatul pe maini / dezinfectare inainte de alaptare (după defecație / schimbatul scutecului).

📍 In cazul in care mama are lapte, dar copilul nu poate sa suga, se recomandat mulsul si nu laptele-formula. Cel mai usor esta ca mama sa se mulga manual, in recipiente curate si oferirea de lapte proaspat muls copilului. Desigur, pompa este o alternativa, dar cu conditia sa fie corect igienizata. Laptele muls se poate pastra la frigider pana la 2-3 zile. Daca refrigerarea nu este posibila, la temperatura camerei rezista pana la 6-8 ore. In cazul in care este mai vechi, se arunca sau se da la un copil mai mare.

📍 Daca bebelusul are peste 6 luni: se pot oferi alimente din mancarea familiei, dar de preferat fara sare si zahar. Important este ca alaptarea sa ramana baza si sa nu fie inlocuita cu solide. Solidele se pot administra cu cana, cu lingurita sau cu mana igienizata.

📍 Lapte de mama donat: este o varianta pentru copiii despartiti de mame, cu mame bolnave sau care nu alapteaza. Daca o mama alapteaza doi copii, acest lucru ii stimuleaza lactatia si nu reduce necesarul pentru propriul copil, asa cum multi ar putea crede. Mama poate alapta copilul pe care il ajuta sau ii poate oferi lapte muls.

📍 Formula se recomanda sa fie folosita doar in situatii exceptionale si doar daca apa este potabila si fiarta, iar instrumentele sunt sterilizate. Laptele praf nu se administreaza dupa 30 de minute de la preparare, dar i se poate da unui copil mai mare sau unui adult. Daca bebelusul este alimentat cu lapte praf, se pot introduce solidele chiar si inainte ca el sa implineasca 6 luni. Alimentația artificială poate fi periculoasă și ar fi bine sa fie evitată. In cazul in care acest lucru nu este posibil, e important să se facă în condiții de mare grijă!

📍Igiena personala si sterilizarea ustensilelor:

– spalatul pe maini inainte de alaptare (după defecație / schimbatul scutecului).

– spălarea pe mâini cu apă și săpun înainte de pregătiea mâncării;

– sterilizarea ustensilelor (in sterilizatoare sau fierberea în apă sau dezinfectarea cu Hipoclorit 10 ml + 1 l de apă in care se pastreaza ustensilele (soluția se schimba zilnic). Dacă sterilizarea nu este posibila, ustensilele se spală bine cu apă, săpun, detergent și se freacă; nu sunt recomandate tuburi și biberoane dacă nu se pot steriliza. Alimentația cu cana este mai sigură decât cea cu biberonul.

📍 Este important ca mama sa fie susținută in privinta alăptarii si dupa incheierea situației de urgența.

❗️In condiții de frig, e de preferat ca mama sa isi tina bebelusul cat mai aproape de corpul ei (eventual, intr-un sistem de purtare) sau si sa il inveleasca pe bebelus. Daca este infasat, nu isi poate intinde bine gatul si poate fi afectata respiratia.

Intreaga echipa ProMAMA isi ofera disponibilitatea de a oferi mai multe informatii si suport telefonic/ online mamelor din Ucraina care se afla in Romania si au nevoie de ajutor in privinta alaptarii.

Detalii privind datele de contact: www.promama.ro

Autor: 

Sorana MURESAN 

Fondator ProMAMA

Consultant in Alaptare IBCLC

Iata mai jos o schema din handout-ul publicat de ELACTA privind Nutriția sugarului mai mic de 6 luni în caz de urgență: Triaj pentru luarea deciziilor.

Intreg handout-ul aici: ELACTA – https://www.elacta.eu/wp-content/uploads/2017/04/Handout-2016-1-EN-infant-nutrition-in-crisis.pdf


Грудне вигодовування на випадок війни

Щодо ситуації в Україні, оскільки є ситуації з матерями, які скоро народжують або щойно народили, а також з дуже маленькими дітьми, я хотіла би запропонувати деяку інформацію та поради щодо грудного вигодовування в надзвичайних ситуаціях.

У випадку матері-годувальниці ми це знаємо вироблення молока тісно пов’язана з емоційним станом матері. 
У разі серйозного конфлікту, такого як війна, матері дуже налякані: вони намагаються втекти, щоб врятувати своїх дітей і власне життя, їх розлучають із чоловіком та рештою сім’ї, залишають свої домівки та все своє життя. Тому через життєвий стрес їх лактація може серйозно постраждати.

Серйозними проблемами можуть бути занепокоєння, що вони більше не можуть виробляти достатньо молока для своєї дитини, відсутність підтримки через розлуку з сім’єю та відсутність допомоги спеціаліста. З цих причин матері часто отримують сухе молоко і, більше не довіряючи грудному вигодовуванню, в кінцевому підсумку дають дитині молочну суміш, навіть якщо в цьому немає необхідності.


У цьому випадку є певні небезпеки, які можуть спричинити серйозні проблеми зі здоров’ям і про які матері важливо бути поінформовані і навіть попереджені:

❗️вода, з якою готується сухе молоко, може бути забруднена;

❗️пляшки, в яких воно готується і з яких пропонується сухе молоко, можуть бути не продезінфіковані належним чином (існує високий ризик не стерилізувати!); Крім того, особиста гігієна тих, хто виготовляє сухе молоко, може бути поганою.

❗️готове молоко може бути занадто розбавленим (що створює проблеми з харчуванням); 
 
❗️формула може викликати алергію, може викликати блювоту та діарею або зараження бактеріями;

❗️вигодовування сумішшю може серйозно вплинути на тривалість або навіть ймовірність грудного вигодовування
(https://conflictandhealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13031-019-0244-7).Всесвітня організація охорони здоров’я якомога чіткіше вказує, що виключне грудне вигодовування протягом перших 6 місяців і пізніше, до досягнення не менше 2 років, разом із твердими продуктами, може врятувати 800 000 дітей у всьому світі!

Іншими словами, відсутність грудного вигодовування у цих дітей підвищує ризик захворювання і навіть смерті. Згідно з іншими дослідженнями в зонах конфлікту, у дітей віком до 6 місяців, які перебувають на грудному вигодовуванні, в 7 разів менше шансів захворіти на діарею і в 5 разів рідше захворіти на пневмонію, ніж у тих, хто не годує грудьми.

Експерти попереджають, що увага до систем охорони здоров’я та підтримки жінок, особливо кваліфікована підтримка грудного вигодовування та адресна підтримка немовлят, які знаходяться на грудному вигодовуванні, є надзвичайно актуальною під час і після періодів конфлікту. 
(https://conflictandhealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13031-019-0244-7).

Які рішення є для матерів у таких ситуаціях? 👇
 
👉 Якщо у матері знизилася лактація, коли вона прибула в безпечну зону, лактація у матері повертається.
👉 Часте годування грудьми є запорукою збільшення лактації. Це не тільки стимулює лактацію, тому мати вироблятиме більше молока для своєї дитини, але й надає розслаблюючу дію на матір.
👉 Медичні працівники повинні розуміти, що грудне вигодовування надзвичайно важливе як для матері, так і для її дитини, а пропонування молочної суміші небезпечно, оскільки це може порушити грудне вигодовування (зменшити лактацію, дитина може відмовитися смоктати) і спричинити серйозні проблеми зі здоров’ям. Сухе молоко рекомендовано тільки в тих ситуаціях, коли мама не годує грудьми або якщо це дитина, розлучена з матір'ю, або з хворою матір'ю. 


Важливі речі, які потрібно знати:👇

📍 На лактацію харчування матері зовсім не впливає. Якщо вона їсть менше, ніж зазвичай, її організм буде використовувати поживні речовини ефективніше. Іншими словами, тільки сильне голодування матері зупиняє лактацію!

📍 Ідеально було б, що годуюча мама споживала зайвих 500 ккал / день (2 скибочки хліба або картоплі тощо). Воду потрібно пити і вживати відповідно до спраги (якщо мати п’є більше води, вона не буде більше виробляти молока).

📍 Гігієна: миття рук/дезінфекція перед годуванням груддю (після дефекації/зміни підгузників).

📍 Якщо у матері є молоко, але дитина не може смоктати молоко, рекомендується доїти, а не суміш. Найпростіше, щоб мама доїла сама вручну, в чистих ємностях і пропонувала дитині свіже молоко. Звичайно, альтернативою є насос, але за умови його належної обробки. Молоко може зберігатися в холодильнику до 2-3 днів. Якщо охолодження неможливе, воно зберігається до 6-8 годин при кімнатній температурі. Якщо воно старше, його викидати або віддати старшій дитині.

📍 Якщо дитині більше 6 місяців: їжу з сім'ї можна надати, але бажано без солі та цукру. Важливо, щоб грудне вигодовування залишалося основою, а не замінювалося твердими продуктами. Тверді речовини можна вводити чашкою, чайною ложкою або продезінфікованою рукою.

📍 Донорське грудне молоко: це варіант для дітей, розлучених з матерями, з хворими або негодуючими матерями. Якщо мама годує грудьми двох дітей, це стимулює її лактацію і не зменшує потреби  власній дитині, як може здатися багатьом. Мама може годувати дитину, якій вона допомагає, або давати їй молоко.

📍 Рекомендується використовувати формулу лише у виняткових випадках і лише за умови, коли вода придатна для пиття та кип’ятена, а інструменти стерилізовані. Сухе молоко не можна давати маленькій дитині після 30 хвилин від приготування, але можна давати дитині старшого віку або дорослому. Якщо малюка годують сухим молоком, тверду їжу можна вводити ще до 6 місяців. Штучне годування може бути небезпечним, і його слід уникати. Якщо це неможливо, важливо робити це з великою обережністю.

📍 Особиста гігієна та стерилізація посуду:
 – миття рук перед годуванням груддю (після дефекації/зміни підгузників).
 – миття рук водою з милом перед приготуванням їжі;
 – стерилізація посуду (в стерилізаторах або кип'ятіння у воді або дезінфекція гіпохлоритом 10 мл + 1 л води, в якій зберігається посуд (розчин змінюється щодня). Якщо стерилізація неможлива, ретельно вимийте посуд з милом, миючим засобом і терти, пробірки та пляшки не рекомендується, якщо їх неможливо стерилізувати. Годування з чашки безпечніше, ніж з пляшечки.

📍 Важливо, щоб маму підтримували під час грудного вигодовування навіть після закінчення невідкладної ситуації.

❗️У холодних умовах мамі бажано тримати дитину якомога ближче до тіла (можливо, в системі перенесення) або сповивати дитину. Якщо вона загорнута, не може добре витягнути шию, і його дихання може бути порушено.

Уся команда ПроMAMA (ProMAMA) доступна для надання додаткової інформації та підтримки по телефону/онлайн українським матерям, які цього потребують.
e-mail: contact@promama.ro