Alaptarea prelungita REDUCE riscul de cancer mamar

Cele mai multe dintre mame aleg sa isi alapteze bebelusii fiind convinse de beneficiile oferite de laptele matern si tinutul copilului la pieptul mamei.

Un alt factor convingator se refera la legatura directa care exista intre durata alaptarii si reducerea riscului de cancer mamar, fapt subliniat de numeroasele studii publicate pe aceasta tema.

Pana acum, eu nu am mai intalnit pe nimeni care sa conteste aceste cercetari, insa… la inceputul acestei saptamani, eu si colega mea, Andreea, am fost intrebate de catre cateva cliente de-ale noastre daca s-au schimbat recomandarile OMS privind durata alaptarii. Ele ne-au trimis un link catre un articol scris de o doamna nutritionist din Romania, care afirma ca “alaptarea excesiva”, asa cum o denumeste dansa, reprezinta un factor de risc pentru declansarea cancerului mamar.

Postare anti-alaptareAceasta mai afirma ca alaptarea este benefica pentru copil, dar in anumite limite, adica nu peste 12 luni, pentru ca, dupa aceasta varsta, laptele oricum nu mai are valoare, iar la mama creste riscul de cancer de san daca alapteaza mai mult de 1 an. Deci, foarte sarcastica in exprimare, indeamna mamele sa nu alapteze “pana la adanci batraneti”. Si tot sarcastic, pune o poza care sugereaza ca doar in anumite triburi se mai alapteaza un toddler (poza alaturata).

Mama care a renuntat la alaptareReactiile la acest articol, postat si pe Facebook, au fost ca multe mame au decis sa renunte la alaptare si sa intarce copilul dupa 1 an (poza alaturata).

De asemenea, aceasta informatie a fost comunicata si in cadrul unui eveniment gratuit organizat pentru viitoarele mame, unde peste 200 de gravide au primit informatia ca daca alapteaza prea mult vor avea un risc mai mare de a face cancer de san, conform experientei pe care dansa o are in domeniul nutritiei oncologice.

Asa ca, avand in vedere aceste informatii care circula pe internet si care au creat o panica in randul mamelor si o revolta in randul specialistilor,

I-am rugat pe marii experti in alaptare la nivel mondial si cu care ProMAMA colaboreaza, de altfel, de mai multi ani, sa isi exprime parerea. Pana acum, ne-au raspuns

  • Dr. Jack NEWMAN –  cel mai recunoscut expert in alaptare la nivel mondial, care a sustinut 3 conferinte in Romania, la invitatia Asociatiei ProMAMA;
  • Dr. Carlos GONZALEZ, pediatru, cercetator si speaker international specialist in nutritia copilului mic, care a sustinut o conferinta in Romania tot la invitatia ProMAMA;
  • Cercetatorii de la Institutul Healthy Children, cei cu ajutorul carora ProMAMA a adus in Romania conceptul “Ora Magica” sau “Shin-to-Skin in Prima Ora dupa Nastere”.

Rezumand, ceea ce au declarat specialistii internationali:

Din studiul citat de catre dr. Jack NEWMAN (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28196329): fiecare an de alaptare scade cu cca 4% riscul de cancer mamar pe care il are o femeie, iar fiecare nastere scade cu 7% acest risc. Deci, daca o mama are 2 copii pe care i-a alaptat cate 2 ani, sunt 2 nasteri + 4 ani de alaptare, deci riscul de cancer mamar pe care il are aceasta femeie este redus statistic cu cca 30%.

Studiul la care face referire Dr. NEWMAN (Breastfeeding Mode and Risk of Breast Cancer: A Dose–Response Meta-Analysis, Journal of Human Lactation 2017, Vol. 33(2) 422–434) este o meta-analiza si un review. In plus, dr. NEWMAN spune ca “persoana care afirma ca alaptarea prelungita creste riscul de cancer mamar, fie nu stie sa interpreteze studiile, fie nu le-a citit, fie difuzeaza o informatie voit eronata. Pentru ca din studiile citate de ea in articol NU rezulta in niciun caz ceea ce afirma”. 

Risc cancer - nr nasteriRisc cancer - ani alaptare

Un alt studiu, publicat in 2002 in prestigiosul jurnal medical Lancet, (Breast cancer and breastfeeding: collaborative reanalysis of individual data from 47 epidemiological studies in 30 countries, including 50 302 women with breast cancer and 96 973 women without the disease), la fel, coreleaza numarul nasterilor si durata alaptarii cu un risc redus al cancerului mamar, asa cum se poate vedea in graficele de mai sus.

Dr. Carlos GONZALEZ sustine ca “e imposibil de facut studii prospective randomizate privind alaptarea si cancerul. Dupa cum se poate vedea, studiile care sustin ca “alaptarea prelungita e rea” sunt relativ recente. Aproape toate studiile anterioare sustin ca “alaptarea prelungita este benefica”. Dificultatea nu vine din analiza studiilor randomizate, ci din confuzia multitudinii de factori greu detectabili. O posibila explicatie ar fi: din moment ce, de decenii incoace, stim urmatoarele: cu cat o femeie alapteaza mai indelungat, cu atat scade riscul de cancer, s-ar putea ca tocmai acele femei care stiu ca au un risc familial crescut de cancer, sa alapteze prelungit tocmai pentru a preveni riscul aparitiei acestuia”.

Karin CADWELL, cercetator din SUA la Healthy Children Institute, spune “dupa ce am citit cu atentie lista celor 10 studii pe care le citeaza doamna care afirma ca alaptarea prelungita creste riscul de cancer mamar, gasesc greu de imaginat concluzia la care a ajuns aceasta persoana. Studiul Yang sumarizeaza concluzii ale mai multor studii privind durata alaptarii ”.

Acest studiu spune ca: “din 27 de studii care trateaza efectul alaptarii (indiferent de durata) comparativ cu lipsa alaptarii, doar 11 au subliniat o protectie semnificativa impotriva cancerului mamar. Din 24 de studii privind efectul pe care il are durata alaptarii, doar 13 au aratat un risc redus al cancerului mamar odata cu extinderea alaptarii.

Puteti vedea rezumatul studiului Yang aici: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19049358

Subliniez:  13 studii din 24 au gasit un RISC REDUS al cancerului mamar odata cu alaptarea prelungita.

Combinand rezultatele studiilor citate, respectiv meta-analiza Yang cu meta-analiza citata de Dr. Jack NEWMAN (publicat in 2017 in Journal of Human Lactation), cu cat o mama are mai multe nasteri si alapteaza o perioada mai indelungata, cu atat mai mult scade riscul pe care il are de a dezvolta cancer mamar.

Iar aici, vin si eu cu o completare de-a mea, personala si care mi se pare logica 🙂 Daca o mama alapteaza minim 24 de luni, e cu atat mai bine pentru ea si copilul sau, din multe motive! Daca protectia impotriva cancerului se afla printre ele, e cu atat mai bine, iar daca nu, oricum alaptarea are multe alte beneficii! In schimb, daca o mama nu alapteaza, POATE sa piarda protectia anti-cancer oferita prin alaptare, plus toate celelalte beneficii…

Oricum, “subiectul este complicat de un numar de factori, cum ar fi varsta conceptiei (femeile mai tinere care nassc pentru prima data au un risc mai redus), numarul nasterilor (cu cat sunt mai multe, cu atat mai bine!), durata alaptarii (oare daca impartim 24 de luni la 2 copii alaptati cate 12 luni, e la fel cum ar fi daca am imparti 24 de luni la 8 copii alaptati cate 3 luni fiecare? Bineinteles ca nu! Pentru ca perioada de sarcina in sine reduce mai mult riscul.) si tipul de cancer mamar. Mai multe studii mici, locale, cum ar fi cel din Suedia si cel din Olanda, au rezultate interesante: femeile cu “hiperlactatie”, reiese din studiul suedez, au risc mai mare de proliferare a metastazelor, spre exemplu. Dar aceste studii sunt locale, facute pe o populatie mica, deci s-ar putea sa fie influentate si de factori locali.

Majoritatea studiilor au ajuns la concluzia ca e nevoie de mai multe cercetari, iar pentru review-uri, inconsistenta design-ului si a metodelor folosite in studiile individuale complica rezultatele, mai afirma cercetatoarea Karin CADWELL.

In concluzie, iata care este sfatul pe care doresc sa vi-l transmit, dragi mamici: alaptati-va copiii, asa cum recomanda OMS (care are in spate ani muuulti de cercetari si studii), exclusiv in primele 6 luni si in continuare, alaturi de o diversificare corecta a alimentatiei, pana la minim 2 ani. Lasati ca decizia intarcarii sa vina din partea copilului, atunci cand se simte el pregatit (majoritatea copiilor se intarca in jurul varstei de 2 ani, dar sunt si cazuri cand se mai poate prelungi alaptarea si dupa aceasta varsta). Si nu va incredeti in tot ceea ce cititi pe-ici-pe-colo. Oricine afirma ceva, mai ales ASA CEVA, trebuie sa argumenteze cu studii riguroase – nu se poate baza pe cateva cazuri personale.

Iar noi, la ProMAMA, ne vom continua lupta pentru cresterea ratei alaptarii in tara noastra prin educarea mamelor in acest sens, prin ajutarea acelora care se confrunta cu probleme de alaptare si prin oferirea se sprijin. De ce? Pentru ca

  • Dupa ceea ce spune OMS, suntem tara pe locul 1 in Europa cu cea mai mare rata a mortalitatii infantile (cu o rată de 9 la 1.000 de copii născuți vii, conform datelor Institutului Național de Statistică referitoare la anul 2012) si pe locul 2 in Europa la rata obezitatii in randul copiilor (26,75% este rata supraponderabilității, inclusiv obezitatea, la copiii de opt ani, potrivit unui studiu recent realizat de Ministerul Sănătății pe un eșantion reprezentativ de 207 școli).
  • doar 12,6% dintre copii sunt alaptati exclusiv pana la 6 luni in Romania, în condițiile în care, cu informațiile corecte și sprijinul profesionist, 98% dintre femei pot fiziologic alăpta.
  • laptele de mama este alimentul ideal al puiului de om, un aliment viu, care se adapteaza in permanenta in functie de nevoile copilului si isi PASTREAZA VALOAREA indiferent de varsta.
  • copiii care sunt alaptati pentru mai mult timp sunt mai inteligenti, au mai putine infectii si complicatii, este redusa morbiditatea si mortalitatea si au risc mai mic de obezitate si diabet de-a lungul vietii.
  • alaptarea inseamna mai mult decat lapte de mama! Pe langa hrana si hidratare, alaptarea ii ofera copilului si dragoste, siguranta, protectie, caldura…
  • mamei, alaptarea ii ofera protectie impotriva mai multor tipuri de boli: canceroase, cardio-vasculare, diabet. Aici e un articol despre un studiu publicat despre cum alaptarea reduce riscul bolilor cardio-vasculare: https://blog.promama.ro/alaptarea-si-bolile-cardiovasculare-materne/
  • Si, nu in ultimul rand, pentru ca ALAPTAREA POATE SA SALVEZE VIETI !!! Este exemplul bebelusilor nascuti cu diferite probleme, inclusiv prematur (In Romania, anual se nasc peste 20.000 de prematuri, mult peste media europeana).
  • Conform unor studii recente, publicate in reputatul jurnal medical Lancet, mai mult de 1.000.000 (un million!) de vieți de copii și mame ar fi salvate in fiecare an daca femeile ar alapta. Din cauza lipsei de suport si protectie a alaptarii, mor, in fiecare an, mai mult de 800.000 de bebelusi si 200.000 de femei – de cancer la san. 

Autor: Sorana MURESAN, Consultant in Alaptare Certificat International (IBCLC), Presedintele Asociatiei ProMAMA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.