ALAPTAREA – un pas important pentru sanatatea copilului tau

Noi, mamicile sau viitoarele mamici, stim ca este atat de important sa ne alaptam bebelusul! Dar nu toate gravidele sau mamicile sunt convinse de acest lucru, argumentand ca un copil poate sa creasca si cu lapte praf. Este perfect adevarat… dar conteaza si CUM creste acest copil. Pentru mamicile care nu pot alapta din motive de boala, laptele praf este singura solutie care exista, dar este foarte important sa stiti ca 98% dintre femei pot alapta, chiar si mamicile care nu au sau cred ca nu au suficient lapte, care si-au pierdut laptele si vor sa relacteze, pana si… mamicile care au copii adoptati si vor sa isi induca lactatia. Tot secretul este sa aiba acces la informatii corecte despre alaptare si sa apeleze la un consiler in alaptare certificat in cazul in care apar probleme.

Daca intrebi gravidele la un Curs de Alaptare care cred ele ca sunt beneficiile alaptarii, majoritatea iti raspund ca laptele de mama ii ofera belusului anticorpii de care are nevoie, ajutandu-l sa creasca mai sanatos. Sigur, acesta este unul dintre cele mai importante avantaje ale alaptarii, insa mai exista inca multe altele la care mamicile nici nu se gandesc de cele mai multe ori. Cercetarile Academiei Americane de Pediatrie subliniaza beneficiile pe care le are alaptarea asupra sanatatii, nutritiei, imunitatii, dezvoltarii organismului, relatiilor psihologice si sociale, mediului inconjurator, economiei.

Sa speram ca citind acest articol veti reusi sa priviti alaptarea ca pe ceva mult mai important decat credeati ca este pana in acest moment, sa o priviti ca pe un dar, pentru ca este ceva unic, placut, emotionant si implinitor atat pentru mama cat si pentru bebelus. Astfel:

• Stiati ca… alaptarea este cea care creeaza acea legatura unica, speciala, indestructibila intre mamica si bebelus? Prin alaptare se fundamenteaza atasamentul sugarului fata de mama, care il va ajuta mai tarziu sa devina o persoana independenta si echilibrata emotional.
• Stiati ca… laptele de mama isi schimba compozitia in functie de nevoile copilului? In primele zile dupa nastere, laptele de mama este mai bogat in proteine si anticorpi (colostrul) pentru a ajuta nou-nascutul sa creasca si pentru a-l apara de infectiile pe care le poate face in spital. Pe masura ce bebelusul creste, laptele matern se adapteaza noilor sale nevoi. Compozitia laptelui variaza si de la o zi la alta; de exemplu, in zilele mai calduroase el este mai apos pentru ca bebelusului ii este sete mai des. Laptele de mama isi schimba compozitia si in timpul aceluiasi supt: la inceputul suptului laptele contine mai multa apa pentru a-i potoli bebelusului setea, iar apoi, pe masura ce bebe suge, laptele devine mai gras, oferindu-i satietate si ajutandu-l sa creasca in greutate.
• Stiati ca… primul lapte matern, colostrul, are efect laxativ? El curata intestinul de reziduuri si scade riscul aparitiei icterului in primele zile.
• Stiati ca… laptele matern este steril? El nu contine bacterii care sa poata afecta sanatatea bebelusul, acest risc fiind posibil sa apara la laptele praf daca acesta a fost contaminat in timpul procesului de fabricatie.
• Stiati ca… laptele de mama isi schimba gustul in functie de dieta mamei, pregatind copilul sa accepte mai usor alimentatia diversificata?
• Stiati ca… un copil alaptat este mai inteligent? Studiile recente au aratat ca pentru prematurii alaptati la san dezvoltarea cognitiva si vizuala este la 7-8 ani mai mare decat a copiilor hraniti cu lapte praf, iar performantele la testele de inteligenta sunt mai mari.
• Stiati ca… laptele de mama protejeaza copilul de infectii microbiene, virotice, ciuperci si reduce severitatea desfasurarii lor? De exemplu, chiar daca bebelusul va face o viroza respiratorie, nu va face complicatii, cum ar fi pneumonia.
• Stiati ca… laptele matern apara copilul alaptat exclusiv la san de alergii si astm bronsic? Pentru aceasta mama trebuie sa evite diversificarea precoce (sub 6 luni) si introducerea prea rapida a laptelui de vaca in alimentatie (doar dupa 1 an), iar daca ea este alergica, nu trebuie sa consume alimente alergizante.
• Stiati ca… bebelusii alaptati sunt feriti de riscul dezvoltarii unor boli grave cum ar fi: leucemia, limfomul, cancerul de san la fetite, boli intestinale cronice din copilarie, boli cardio-vasculare din perioada de adult, diabet zaharat, obezitate, rahitism?
• Stiati ca… prin suptul la san bebelusul isi dezvolta muschii fetei, dentitia si vorbirea?
• Stiati ca… studiile arata ca alaptarea scade riscul mortii subite la nou-nascut?

Avand in vedere toate acestea, sa speram ca v-ati convins ca laptele uman este cel mai potrivit pentru puiul de om, singurul care ii poate oferi hrana, protectie si dragoste in acelasi timp.

Autor: Sorana MURESAN, Consultant in Lactatie si Alaptare Certificat Internatinal (IBCLC), Educator Prenatal Certificat Lamaze (LCCE).

Foto: ProMAMA Center

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.