Angorjarea sanilor – de multe ori “rezolvata” de medic prin oprirea lactatiei

Acum 3 saptamani, am avut o consultanta in alaptare online cu o mamica a unui bebe de 6 zile, nascut la o maternitate din afara Bucurestiului.

Acestei mamici i s-a OPRIT LACTATIA medicamentos, la varsta de 5 zile, de catre medic, pe motiv de ANGORJARE a sanilor. Si, mai trist decat acest lucru, este ca nu i-a spus mamei ca, pe langa antiinflamatoare, i-a prescris si medicamentul de oprire a lactatiei!!! Mama, cu durere in sani si stare febrila, a citit abia ziua urmatoare prospectul, dupa ce apucase sa ia deja 2 pastile…

Da, acest medic a decis ca e mai bine sa ablacteze mama decat sa rezolve problema cu sanii sau sa o trimita la un specialist in alaptare – spre exemplu la Consultantul in Alaptare IBCLC. Desigur, pot sa inteleg ca, probabil, medicul nu are cunostinta de existenta acestui tip de specialist! Insa, ii putea recomanda mamei un alt cadru medical care sa incerce sa o ajute cu rezolvarea starii de angorjare.

Da, acest medic isi asuma ca din cauza lui un copil sa nu fie alaptat, adica sa ii rapeasca dreptul la cel mai sanatos start in viata.

Da, acest medic isi asuma ca respectiva mama, probabil, va simti frustrare, regret sau chiar vinovatie peste cateva saptamani, luni sau chiar ani pentru ca nu a reusit sa ii ofere puiului sau dreptul de a fi alaptat!

Noroc ca acesta mama – care m-a contactat pentru o sedinta de consultanta in alaptare – s-a gandit destul de repede ca ceva nu e normal in aceasta situatie; a citit, s-a documentat, a cautat si a gasit ProMAMA pe internet.

A citit despre posibilitatea relactarii. De zecile de mame pe care le-am ajutat in acest anevoios, dar important proces al redobandirii lactatiei dupa ce acesta a fost pierduta.

Si m-a contactat. Am facut o sedinta de consultanta in alaptare in mediul online, am discutat despre posibilitati si solutii. I-am oferit explicatii si recomandari. Am tinut legatura cu ea – pe telefon, e-mail, WhatsApp – pentru a o ghida cu urmatorii pasi.

Consultanta Alaptare 2 Sorana

Lucrurile se imbunatateau pe zi ce trecea. Fetita accepta sanul. Mama mulgea tot mai mult. Lactatia crestea. Acum e deja alaptata exclusiv, de 1 saptamana.

Unde e problema???

La acei medici care nu stiu sau pe care nu ii intereseaza sa rezolve problemele de alaptare si lactatie. Si care nu stiu, nu inteleg sau nu vor sa accepte ca specialistul in astfel de probleme este consultantul in alaptare IBCLC. Si ca aceasta persoana ar trebui sa fie una dintre verigile din intreg lantul de specialisti care se ocupa de mama si bebelus.

In faptul ca solutia aleasa de medic este cea care pare mai la indemana si care rezolva problema acuta – in acest caz, sanii angorjati ai mamei. Dar aceasta solutie nu tine cont de sanatatea pe termen lung a mamei si a copilului – la nivel fizic si emotional.

Care a fost solutia?

Informarea corecta a mamei – aici as sublinia importanta alegerii sursei: sa fie una de incredere, de specialitate.

Apelarea la un specialist cu experienta si rezultate de succes pe probleme de relactare (pentru cine nu stie, eu nu am doar experienta profesionala vasta in acest domeniu, ci si o poveste personala de relactare dupa 2 luni si jumatate de pauza, despre care puteti citi aici).

Colaborearea foarte buna cu mama si feed-back-ul continuu privind evolutia cazului.

Care este rezultatul?

Mamica B 1Mamica B 2Un copil alaptat, un start sanatos in viata, un copil si viitor adult cu riscuri mai mici de imbolnavire.

O mama care stie ca a incercat si a reusit sa ii ofere puiului sau ceea ce stie ca este cel mai benefic pentru el.

Un cuplu mama-bebelus fericit si implinit!

Si, bineinteles, o satisfactie profesionala si personala in plus pentru mine ?

Ce va sfatuiesc pe voi, dragi mamici?

  1. Informati-va corect, din surse sigure si de la specialisti, inca din perioada prenatala. Un curs de alaptare poate fi solutia completa. Spre exemplu, pentru acest caz concret, mama ar fi inteles ca angorgarea este o stare fiziologica, s-ar fi asteptat la ea, ar fi stiut cum sa o previna/ gestioneze si la ce specialist sa apeleze pentru ajutor.
  2. Asigurati-va ca aveti sprijin acasa. Sotul este, de cele mai multe ori, pionul principal.
  3. Cereti ajutor specializat atunci cand simtiti sau stiti ca ceva nu decurge asa cum ar trebui in privinta alaptarii. Poate fi o problema minora, cu o solutie extrem de simpla si la indemana. Sau poate fi o problema mai complicata, care necesita timp si efort. Dar, oricum ar fi, specialistul iti poate oferi solutia corecta, pentru ca are studiile si experienta necesare. Iar pentru problemele de alaptare, acest specialist este Consultantul in Alaptare IBCLC.

Specialistii IBCLC de la ProMAMA va ofera Consultanta in Alaptare la sediul ProMAMA, la domiciliu (in Bucuresti si zonele limitrofe) sau in mediul online.

Sau apelati la alti consultant IBCLC din Romania – la ProMAMA am format peste 200 de specialisti in alaptare in decurs de 10 ani, de cand am adus aceasta profesie in tara noastra.

Din pacate, acest caz nu este unul izolat, ci am intalnit deseori mame ablactate din cauza angorjarii sanilor in primele zile dupa nastere…

Este o lupta continua…

a voastra, a mamicilor, pentru a asigura succesul alaptarii;

a noastra, a profesionistilor, pentru a reusi sa va oferim ajutor de calitate, a forma cat mai multi specialisti si a promova importanta profesiei de Consultant in Alaptare IBCLC.

Ce mi-as dori?

Ca mamele sa fie mai informate, dar, mai ales, ca medicii sa inteleaga rolul consultantului in Alaptare IBCLC; sa il vada ca pe un ajutor pentru mame. Si pentru ei!

Pentru ca impreuna #DonamSanatateViitorului!

Va imbratisez cu drag!

Sorana MURESAN, Presedintele Asociatiei ProMAMA si Consultant in Alaptare IBCLC