AquaGym – beneficii demonstrate pentru sanatatea fizica, emotionala si mentala a bebelusilor

Sedintele de AquaGym sunt o modalitate foarte buna pentru bebelusi de a invata unele abilitati importante in dezvoltarea lor si mai ales de a se distra!

Fiecare nou-nascut are potentialul de a deveni un mic inotator si cu cat mai devreme un copil descopera senzatia de plutire si inot subacvatic, cu atat mai relaxat si independent va deveni. De la nastere, copiii au reflexul natural al inchiderii glotei atunci cand sunt scufundati in apa, dar daca nu se exerseaza, ei pierd aceasta abilitate.

Inotul este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai benefice sporturi, dar sedintele de AquaGym pentru copil pot fi dificile, mai ales daca ei nu se simt confortabil in apa. O modalitate de a preveni acest lucru este de a incepe de la o varsta frageda.

Mai multe studii au aratat ca “bebelusii care au facut inot in primii doi ani din viata lor au dezvoltat un sentiment de adaptabilitate la mediul inconjurator mai bun si astfel, au invatat sa fie mai creativi si atenti la detaliile din jurul lor.

In plus, experientele din apa permit ca cei mici sa-si dezvolte mai bine abilitatile psihomotorii si ii ajuta sa devina mai increzatori si mai relaxati.

Cele mai recente studii arata beneficiile notabile ale sedintelor de inot pentru bebelusi si copii:

  • Studiile stiintifice de la Colegiul sportiv german din Köln au aratat ca inceperea cat mai devreme a sesiunilor de inot a accelerat dezvoltarea fizica, intelectuala si emotionala a copiilor;
  • Studii efectuate la Universitatea Norvegiana de Stiinta si Tehnologie    au constatat ca micii inotatori au un mai bun echilibru, iar deprinderile si miscarea sunt diferite fata de cei care nu practica inotul.
  • Incepand din 2009, la Universitatea Griffith s-a facut un mare studiu, intins pe o perioada de 4 ani, cu privire la sedintele de inot, in 45 de scoli din Australia, Noua Zeelanda si Statele Unite. Rezultatele preliminare au aratat ca dezvoltarea cognitiva (IQ mai mare) si fizica, este mult mai avansata la copiii sub varsta de 5 ce au practicat inotul, fata de cei ce nu l-au practicat.
  • Un studiu specific realizat de scoala de Medicina de la Universitatea din Tasmania (Australia) arata ca acei copii suferinzi de astm isi pot imbunatati conditia fizica, precum si capacitatea cardiaca si pulmonara.
  • Rezultatele cercetarilor facute de Dr. Ruth Rice au aratat ca sugarii au avut “castiguri semnificative in dezvoltarea neurologica, in cresterea in greutate si in dezvoltarea mentala” prin stimularea tactila a cailor nervoase de la nivelul pielii si a celulelor nervoase vestibulare. Experientele tactile si interactiunile in apa sunt importante pentru organizarea neuronala generala.
  • Un studiu de interes semnificativ, care a fost realizat de Institutul de Cercetare Educationala Griffith, releva importante efecte ale inotului, nu numai asupra sanatatii, dar, de asemenea, cu privire la competentele cognitive ale copiilor. Cand copiii incep inotul de la o varsta frageda, au tendinta de a-si dezvolta abilitatile cognitive si lingvistice mai repede decat copiii de aceeasi varsta care nu inoata. Mai precis, acesta a fost dovedit ca inotatorii au o performanta mai buna in exprimarea orala, citit, numarat si forme.

KinderStudio_Promama_196

Apa este un element natural, pe care bebelusul il recunoaste sau il asemuieste cu lichidul amniotic din uter. Astfel, exercitiile in apa de la varste foarte mici ( incepand cu 3 saptamani de viata) sunt benefice pentru dezvoltarea neuromotorie si pentru relaxarea si calmarea anumitor stari de disconfort ce apar odata cu acomodarea la mediul extern.

La Centrul ProMAMA, AquaGym-ul este adresat bebelusilor pana in 4 luni, folosind o cada special amenajata pentru ei. Sedintele sunt sustinute de catre un kinetoterapeut cu experienta si se desfasoara sub forma complexa, ingloband masajul, gimnastica si inotul. Toate ajuta bebelusul sa se adapteze mai bine la mediul extern, sa se dezvolte sanatos si sa socializeze intr-un ambient placut, profesionist si afectuos, alaturi de specialisti dedicati sanatatii copilului.

Iata aici detalii cu privire la sedintele de AquaGym de la ProMAMA.

 

Andreea MANEA

ProMAMA CENTER

Kinetoterapeut

Consultant in alatare IBCLC

Educator Prenatal LAMAZE

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.