Ce am aflat despre alaptare de la un cercetator in domeniu

Romania este pe primul loc in Europa privind rata mortalitatii infantile.

Romania ocupa un loc codas in ceea ce priveste rata alaptarii.

Intre cele doua exista o relatie de cauzalitate, lucru demonstrat stiintific prin numeroase studii nationale si internationale.

Copiii nostri merita sa aiba cel mai bun start pentru o viata sanatoasa si de aceea trebuie sa facem tot posibilul pentru a le asigura aceasta sansa. Este nevoie sa regandim si sa schimbam modul in care este abordata alaptarea in Romania!

Contrar asteptarilor, s-a demonstrat ca hranirea bebelusului cu biberonul este mult mai solicitanta si mai periculoasa pentru acesta, mai ales daca are diferite probleme (este imatur sau bolnav).

Mai multe studii au demonstrat ca bebelusii prematuri, care sunt predispusi sa faca apnee  (lipsa respiratiei si bradicardie) se comporta diferit hranindu-se la san, respectiv cu biberonul. S-a constatat ca suptul din san este mai putin stresant, pentru ca:

  • deglutitia si respiratia sunt mai usor de coordonat la san (desaturarea in oxigen e minima, nu prezinta apnee),
  • bebelusii au un control mult mai bun asupra curgerii laptelui,
  • temperatura cutanata creste, prin contactul cu pieptul mamei.

In concluzie, prematurul este stabil fiziologic in timpul alaptarii.

Mai mult, s-a demonstrat ca laptele matern (in comparatie cu laptele-formula), se asimileaza aproape in totalitate, este mai bogat in elemente nutritive si astfel ii asigura o crestere sanatoasa.

In alta ordine de idei, in cazul in care bebe inghite gresit si o cantitate mica de lapte matern ajunge in plamani, acesta va fi resorbit. In cazul in care bebe inghite lapte – formula, acesta ramane in plamani si poate declansa pneumonie.

Am aflat toate aceste lucruri de la  Catherine WATSON GENNA, cercetator in domeniul lactatiei si speaker international recunoscut, care a sustinut, in Bucuresti, Conferinta “Solutii pentru Alaptarea Bebelusilor cu Probleme”, organizata de catre Asociatia ProMAMA.

Sunt om de stiinta, dar modul in care functioneaza lactatia continua sa ma fascineze;  tot mai multe studii demonstreaza ca atunci cand bebelusul suge la pieptul mamei, sanul preia in corpul ei o cantitate mica din saliva micutului. Aceasta ii transmite mamei informatii referitoare la nevoile bebelusului si la factorii patogeni din mediul acestuia. Astfel, mama va produce exact laptele de care bebelusul are nevoie pentru a creste sanatos si armonios.

In Romania, peste 20.000 de copii se nasc anual prematur, mult peste media europeana. Dintre acestia, foarte putini sunt alaptati, consecinta fiind multe probleme de sanatate (Romania este pe primul loc in Europa privind rata mortalitatii infantile – 9 la 1.000 de copii nascuti vii – si printre codasi privind rata alaptarii). Deci, este mare nevoie de schimbare in ceea ce priveste alaptarea, mai ales a prematurilor sau a bebelusilor cu probleme. Multe dintre caile de realizare ne-au fost oferite la aceasta conferinta. Trebuie doar sa ne dorim sa facem acest lucru! – sustine Marta MURESAN, Medic Primar Pediatru, Doctor in Medicina, Consultant in Lactatie si Alaptare Certificat International (IBCLC). Dr. Muresan a adus in Romania profesia de consultant in alaptare si formeaza specialistii din Romania.

Alte teme importante prezentate de catre Catherine Watson Genna au fost:

  • solutionarea alaptarii sugarilor care nu prind sau prind gresit sanul (de multe ori din cauza confuziei mamelon – tetina de la biberon),
  • alaptarea sugarilor cu fren lingual scurt sau Toticolis

La conferinta “Solutii pentru alaptarea bebelusilor cu probleme” au fost prezenti specialisti in lactatie din Romania, Norvegia, Italia si Estonia, dar si medici pediatri, stomatologi, moase si alti specialisti interesati de ingrijirea cuplului mama-copil. Speram ca aceste informatii sa le fie folositoare in munca lor de a ajuta mamele sa alapteze iar interesul cadrelor medicale pentru asemenea conferinte internationale sa creasca in viitor.

“Mamele au uneori nevoie de ajutor din partea specialistilor pentru a alapta, dar cu atat mai mult atunci cand apar probleme. Pentru ca noi, la Asociatia ProMAMA, sustinem alaptarea in orice conditii, fiind alaturi de mame si de bebelusi, am continuat si in acest an seria evenimentelor de instruire a specialistilor. Speram ca impreuna sa contribuim la cresterea ratei alaptarii in Romania.”, spune Sorana MURESAN, Consultant in Alaptare Certificat International IBCLC, Presedintele Asociatiei ProMAMA.

Gasiti o cateva fotografii de la eveniment aici

Multumim partenerilor evenimentului: 

logo AGD patrat

Advanced Gentle Dentist (AGD), prima clinica stomatologica de tip “one-stop” care ofera servicii si tratamente stomatologice integrate cu ajutorul LASER-ului: Estetica Dentara, Preventie si Profilaxie, Implantologie, Chirurgie, Protetica, Endodontie, Paradontologie, Ortodontie, Pedodontie.

La Advanced Gentle Dentist se practica o frenectomie blanda, de cele mai multe ori fara sangerare si cu o vindecarea mult mai rapida decat in cazul tehnicii clasice, realizate cu bisturiul.

 

LOGO CHEFS

Chefs Experience este ceva mai mult decat un simplu restaurant; aici gasesti preparate indraznete, bauturi delicioase si o adevarata experienta culinara chiar in inima orasului.

 

galactogil

Galactogil se relanseaza in Romania cu o noua formula – o combinatie unica de extracte de plante si calciu care ajuta la cresterea lactatiei. 100% natural, Galactogil sustine alaptarea bebelusilor!

 

motherlove logoMore Milk Plus sunt capsule vegetale 100% naturale; contin extract de schinduf, schinel, urzica si fenicul. Sinergia acestor patru plante dau rezultatul dorit (legea Burghi), efectul putandu-se observa deja chiar dupa 1-2 zile de la inceperea administrarii.

.

Parteneri media: 

bestmumlogo-copilulmama_de_profesie logoTDM Logo

pagina-medicala-logo logo-romedic2   wv_logo

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.