Alaptarea este una dintre cele mai frumoase experiente pe are le poate avea o mamica. Intotdeauna imi aduc aminte cu mult drag de perioada aceea din viata mea si cred ca mi-o voi aminti vesnic! Reprezinta un moment de apropiere intre mama si copil, de tandrete si iubire, care se repeta zi de zi. Bebelusul este aproape de tine, de inima ta, in siguranta, facandu-te sa apreciezi si mai mult aceste clipe.
Odata cu aparitia bebelusului, deci si a lactatiei, trebuie sa stii ca vei avea nevoie de cel putin un sutien pentru alaptare, poate chiar doua-trei, pentru schimb (avand in vedere ca laptele poate iesi din sani intre alaptari si va trebui sa speli sutienul destul de des).
Motivele pentru care consultantii in alaptare recomanda purtarea sutienului pe perioada alaptarii sunt foarte justificate:
Un sutien de calitate, creat special pentru perioada alaptarii, previne unele complicatii care pot aparea. Musculatura sanilor nu este pregatita sa sustina greutatea lor suplimentara, data de laptele aflat in ei. Din acest motiv, sanii se pot „lasa”. Dincolo de motivul estetic, se poate ajunge si la infundarea canalelor galactofore. Daca se intampla acest lucru, alaturi de disconfortul sau durerea caracteristica, riscul este inclusiv de mastita sau abces mamar. Atentie – in primele 3-4 saptamani, e important sa il porti si pe perioada noptii.
Colega mea kinetoterapeut, Andreea Manea, mi-a atras atentia asupra necesitatii sutienului in special pentru mamele cu sanii mari si foarte mari. Pe acestea le ajuta inclusiv la prevenirea durerilor de spate!
Senzatia de „sani plini” sau „tensionati” este extrem de neplacuta pentru proaspata mamica. Chiar daca este un disconfort fiziologic prin care trec cele mai multe dintre mame intre ziua 3 si 6 dupa nastere, e important sa il gestioneze corect, pentru a evita complicatiile. Alaturi de alaptarea frecventa a bebelusului (intre 8-12 supturi/zi), care este cel mai important lucru ce trebuie facut, sutienul de alaptare te poate ajuta sa treci mai usor peste aceasta perioada.
In timpul alaptarii, sanii difera ca marime chiar si in timpul aceleiasi alaptari – cand il pui pe bebe sa suga, sunt mai plini (sau chiar tensionati), iar pe masura ce suge, se inmoaie. Ideea este sa ai un sutien bun, cu cupa potrivita formei si marimii sanilor tai, care sa nu te stranga atunci cand sunt plini (pentru ca exista riscul de infundare a canalelor), dar sa ii sustina si atunci cand se „golesc” de lapte. De aceea e important sa fie un sutien elastic, care sa se poate mula pe forma sanului si sa ii ofere suportul necesar.
Contrar a ceea ce cred multe mame, eu nu recomand un sutien 100% bumbac! Din 2 importante motive: 1. Bumbacul nu este elastic, deci nu se poate mula pe forma si marimea sanului (risc sa te stranga sau sa nu sustina bine). 2. Bumbacul mentine umezeala, ceea ce duce la riscul aparitiei micozei; iar din sanii tai pot iesi picaturi de lapte chiar si intre alaptari sau poti transpira. Alternativa este un sutien dintr-un material moale, elastic, din microfibra de buna calitate.
Mai ales in primele zile dupa nastere, mamele pot avea disconfort la nivelul mamelonului. Acesta apare mai ales la atasare (pana cand bebe prinde bine sanul si incepe sa suga eficient), dar uneori chiar si in timpul suptului, din cauza atasarii incorecte. Unor mame li se irita mameloanele, iar altora chiar le apar rani (ragade). In acest caz, e important ca sutienul sa fie foarte moale si sa nu aiba cusaturi care sa irite si mai tare mamelonul.
Si inca ceva: avand in vedere ca dupa nastere urmeaza o perioada cand nu mai ai atat de mult timp pentru tine si, uneori, simti ca esti coplesita de rutina zilnica, este important – poate mai mult ca altadata – sa te simti in continuare atragatoare si increzatoare in aspectul tau fizic. Un sutien cu putina dantela sau cu o cupa foarte chic, poate fi micul tau secret care sa te sustina in a fi in continuare feminina!
STIAI CA… aspectul flasc al sanilor (cunoscuta drept ptoza) nu este cauzat de alaptare si este, de fapt, un MIT? In fapt, exista o serie de alte motive care conduc la lasarea acestora, cum ar fi: greutatea corporala (pielea se intinde mai mult), varsta (reprezinta o evolutie normala), marimea mare a cupei inainte de sarcina, forma sanilor (sanii mai rotunzi tind sa-si mentina forma mai bine decat cei mai mari si cu forma alungita). De asemenea, genetica joaca un rol important in determinarea marimii si formei sanilor precum si in rezistenta ligamentelor. Alaturi de confortul aferent, sutienul bun, de calitate, purtat in perioada sarcinii si a alaptarii previne „lasarea sanilor”, conform kinetoterapeut, Andreea Manea.
In concluzie: cum sa alegi sutienul de alaptare potrivit pentru tine? Cateva date „tehnice”:
Atunci cand esti gravida, sanii ajung la dezvoltarea lor completa, iar acest lucru se intampla sub actiunea hormonilor specifici sarcinii. Astfel, se vor mari alveolele si canalele galactofore, in care urmeaza sa se formeze si prin care urmeaza sa curga laptele – ceea ce duce la cresterea in volum a sanilor; din a doua parte a sarcinii vei incepe chiar sa produci primele picaturi de lapte.
Studiile arata ca in luna a 8-a de sarcina, sanii tai vor avea aproximativ aceeasi dimensiune pe care o vor avea si peste aproximativ 2 luni dupa nastere, prin urmare iti poti cauta si achizitiona inca de pe-atunci un sutien pentru alaptare. Poti alege intre bustiere sau sutiene.
Bustiere pentru alaptare:
– Bustiera Seamless pentru alaptare: are cupe preformate, ce se largesc pe masura cresterii sanilor tai si un sistem usor de deschidere a cupei pentru alaptare. In plus, nu are nicio cusatura! Este alegerea potrivita pentru perioada noptii sau pentru statul in casa, intrucat este extem de moale si confortabil. Nici nu il simti pe tine…
Sutiene pentru alaptare:
Sutienele Anita Maternity ofera o varietate de modele. Unele dintre ele au forme si croieli diferite, adaptate pentru sanii mici (cupe A-C) sau mari (cupe C-J).
Pentru cupele mici, pe langa cele obisnuite, exista si modele special dedicate, cum ar fi sutienul Anita Maternity Fleur, care are cupa triunghi, fara sarme, ce imbraca tot sanul (inclusiv pe lateral) si care va asigura confortul necesar, o alaptare usoara si, in plus, un look romantic.
Pentru cupele mari, bretelele sunt mai late, cupele sunt dublate, iar la unele modele sunt adaugate sarme, pentru o sustinere mai buna.
Modelele de sutiene pentru alaptare Anita Maternity se impart astfel:
1. Sutiene pentru alaptare fara sarme, care pot fi din microfibra sau din bumbac.
- din microfibra – acest sutien de alaptare lasa pielea sa respire si nu ramane deloc umeda. Pot fi:
** fara burete: in functie de forma sanului, exista diferite modele si croieli. Acestea au o banda lata din microfibra elastica sub sani, in zona de sustinere, pentru a pastra forma naturala a sanilor.
Cupele sunt circulare, cu croiala fara cusaturi si fara sarme, cu dublura in partea inferioara a cupelor, deschidere mare pe san pentru o alaptare optima si cu clips pentru deschidere usoara, cu o sigura mana.
Bretelele sunt reglabile si cu elastic, fiinde mai late la marimi peste B/90 si prinse de suportul pentru sani, astfel incat sa nu alunece atunci cand cupa sutienului este deschisa. Chiar daca sunt mai multe modele in aceasta categorie, din punctul meu de vedere, sutienul Anita Maternity Wireless este ideal pentru orica mamica ce alapteaza si iti recomand sa nu lipseasca din „garderoba” ta de alaptare. Este confortabil, frumos si foarte discret.
** cu burete – au un continut mare de bumbac ce asigura o sustinere perfecta a sanului datorita benzii din microfibra elastica. Stratul subtire din bumbac acopera foarte bine sanul si nu lasa sa se vada nimic prin sutien. Tamponul pentru san sta foarte bine in cupa sutienului. Sutienele pentru alaptare Miss Dotty, Miss Ribbon si Polka Dot au cupe dublate pe interior / buretate, croiala fara sarme, cu sistem de alaptare cu clips, pentru o alaptare usoara.
- din bumbac: acest sutien de alaptare este din bumbac 100% organic. Are cupe confortabile, cu sistem de deschidere pentru o alaptare usoara.
2. Sutiene pentru alaptare cu sarme moi, pentru cupele mari si foarte mari:
** Un model de sutien de alaptare cu sarme si cupe moi, foarte discret, este sutienul Anita Maternity Fleur. Are cupe preformate, cu decolteu adanc si sistem de deschidere pentru o alaptare usoara. Imbina confortul, cu eleganta si feminitatea.
** Pentru mamicile care sunt mai conservatoare si prefera bumbacul, o noutate este modelul de sutien de alaptare Anita MATERNITY Miss Cotton. Cu sarme si fara cusaturi pe interior, se potriveste perfect oricarui san, pana la cupa J.
Imi amintesc de unicul model de sutien care exista pe vremea cand alaptam eu (acum 10 ani) – clasicul din bumbac, care „intra la apa” la fiecare spalare, se largea dupa cateva ore de cand il puneam pe mine si disponibil doar pe culoarea alba care se ingalbenea in timp. Ce mi-as fi dorit sa am si eu un sutien de alaptare confortabil, eficient, frumos si feminin, asa cum este alaptarea insasi!
Daca doresti sa vezi, sa probezi, sa simti pe pielea ta sutiene de alaptare ANITA, te invit la Clinica de Sutiene. In cadrul Centrului ProMAMA – Institut si Clinica de Alaptare (str. Elena Caragiani nr. 20 A), poti face acest lucru. Mai mult, consultantii in alaptare IBCLC de la ProMAMA iti stau la dispozitie pentru a te ajuta si consilia in alegerea sutienului de alaptare potrivit. Si, daca ai nevoie, iti oferim si Consultanta in Alaptare 🙂
Autor: Sorana MURESAN, Consultant in Alaptare Certificat International (IBCLC)