Cea mai sigura pozitie de dormit in sarcina

Unul dintre cele mai grele lucruri din perioada sarcinii, in special in ultimul trimestru, este dormitul si adoptarea celor mai confortabile si sanatoase pozitii de somn.

DORMITUL PE BURTA

In timpul primului trimestru de sarcina este in regula sa dormim pe burta. Odata cu marirea abdomenului, devine periculoasa aceasta pozitie, dar si tu te vei simti inconfortabila asa.

DORMITUL PE SPATE

In primul trimestru, aceasta pozitie nu prezinta niciun risc, dar spre sfarsitul trimestrului se recomanda evitarea acesteia.

Explicatia: cand esti intinsa pe spate, uterul tau preseaza venele responsabile cu circulatia de intoarcere, care duce sangele la inima. Aceasta pozitie, mentinuta prea mult timp, restrictioneaza cantitatea de sange bogat in oxigen si nutrientii ce iriga si hranesc placenta si bebelusul, iar tu te vei simti ametita si slabita.

DORMITUL PE PARTEA DREAPTA

Pozitia pe partea dreapta este mai recomanda decat pe burta sau pe spate in ultimele trimestere de sarcina, dar dormitul pe partea stanga este de preferat.

Explicatia: se pune presiune pe ficat, iar medicii recomanda evitarea acesteia.

DORMITUL PE PARTEA STANGA

Medicii, moasele si educatorii prenatali recomanda somnul pe partea stanga.

Explicatia: reducerea presiunii asupra ficatului datorita maririi si ingreunarii uterului si asigurarea unei circulatii optime, bogata in nutrienti si oxygen, spre placenta si implicit la bebelus.

Aceasta pozitie imbunatateste inclusiv circulatia, astfel inima nu este obligata sa munceasca mai mult decat deja o face pentru tine si bebelus.

Cu cat se respecta mai mult aceste reguli, cu atat mai sanatos va fi pentru bebelus. Daca in momentul in care te trezesti, remarci ca esti pe partea dreapta, intoarce-te pe stanga(nu este cazul sa te panichezi, ci doar schimba repede pozitia).

RECOMANDARI PENTRU UN SOMN BUN PE TIMPUL SARCINII

Gandul ca va trebui sa te limitezi la a dormi doar pe o parte te poate frustra si va face dormitul sa fie mai dificil si neodihnitor.

Iti recomandam cateva trucuri ce te pot ajuta sa ai un somn bun si odihnitor:

  • un dus sau o baie calduta inainte de culcare te poate relaxa (in primul trimestru se evita baile in apa calda/ fierbinte),
  • sa bei un ceai de fructe cald inainte de culcare,
  • un masaj bland, relaxant, inainte de somn, facut de partener, mai ales in zonele contractate, te va ajuta sa te relaxezi,
  • poti folosi o perna mare pe care sa o pui intre picioare (genunchi); astfel iti odinhnesti coapsa de deasupra. Este bine sa folosesti o perna mai mare sub cap, pentru a preveni refluxul – respective arsurile.
  • uleiul esential de lavanda (folosit in aromacandela) este relaxant si poate fi de ajutor,
  • gimnastica si masajul gravidei te ajuta la mentinerea unei stari de bine si sanatate pe parcursul sarcinii. Atentie, este important ca acestea sa fie realizate de catre specialisti! La ProMAMA beneficiezi de gimnastica gravidei alaturi de un kinetoterapeut si de masajul gravidei realizat de catre terapeuti cu experienta, ce au studiat in strainatate si au o abordare holistica a terapiilor pentru gravide.
  • evita mancarurile grele, prajeala, dulcele si fructele inainte de culcare, pentru a nu inteti arsurile deja specifice ultimei perioade de sarcina.

ProMAMA iti doreste un somn odihnitor si sanatos!

   KinderStudio_Promama_2933

Autor:

Andreea MANEA

ProMAMA CENTER

Kinetoterapeut

Consultant in alatare IBCLC

Educator Prenatal LAMAZE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.