Cine este Consultantul in Alaptare IBCLC?

Pozitia FootballConsultantul in Alaptare IBCLC este specialistul in probleme de lactatie umana  si in managementul clinic al alaptarii (la fel cum logopedul este specialistul la care apelezi atunci cand copilul are probleme de vorbire, sau, la fel cum te duci la cardiolog daca ai probleme cu inima, si nu la un alt medic).

Este extrem de important sa cunosti ce calificari are persoana care iti ofera sfaturi si ajutor in ceea ce priveste sanatatea si alimentatia copilului tau! Iar acea persoana trebuie sa fie acreditata, competenta, de incredere si sa te simti confortabil cu ea.

Uneori, la sedintele de consultanta in alaptare, vin mame care imi spun ca au mai apelat la un consilier inainte de a veni la ProMAMA si nu s-a rezolvat problema. Alteori, ma intalnesc cu mame care imi spun ca nu au reusit sa alapteze, cu toate ca au primit consiliere in alaptare.

Am observat ca inca destul de putine mame fac diferenta intre un SPECIALIST in alaptare, asa cum este IBCLC, si o alta persoana care consiliaza mama in acest subiect.

E un subiect care necesita educatie. Multa educatie!

alaptare_evenimentSi chiar daca uneori obosesc sa ma lupt cu mentalitati rigide, educatia -in sine- este o provocare pentru mine pentru ca roadele sale isi fac aparitia usor, dar sigur, iar satisfactiile sunt enorme! Cand privesc in spate si vad de unde am plecat in 2009 si unde am ajuns dupa atatia ani de munca, e o diferenta colosala!

Tot mai multe mame inteleg rolul consultantului in alaptare, felul in care acesta reuseste sa ajute in domeniul alaptarii si contributia sa la cresterea ratei alaptarii in tara noastra.
Rata alaptarii exclusive este, in Romania, de doar 12,6% (conform ultimului studiu facut), in conditiile in care, cu informatiile corecte si sprijinul profesionist, 98% dintre femei pot alapta! Avem nevoie de cat mai multi specialisti si de cat mai multi medici informati in Romania, pentru sanatatea copiilor nostri.

Iar aici vorbim despre Consultantul in Alaptare IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant).

Iata despre ce vom vorbi in randurile ce urmeaza:

  1. Diferenta dintre un IBCLC si o alta persoana care ofera consiliere/ suport in alaptare
  2. Cine este Consultantul in Alaptare IBCLC?
  3. Cine poate deveni consultant in alaptare IBCLC?
  4. IBCLC in Romania
  5. Despre Cursul “Educatie in Lactatie”
  6. Legalizarea acestei profesii in Romania.
  7. Codul Etic al IBCLC
  8. Competenta si Responsabilitatea unui IBCLC
  9. DE CE / CAND sa apelezi la ajutorul unui Consultant in Alaptare IBCLC?
  10. Cum se desfasoara o sedinta de consultanta in alaptare?

1. Diferenta dintre un Consultant in Alaptare IBCLC si o alta persoana care ofera consiliere/ suport in alaptare. 

Desigur, orice ajutor, orice consiliere in ceea ce priveste alaptarea este binevenit si important, indiferent de cine il ofera: sotul, bunica, sau sora/ prietena/ colega sau orice alta persoana care poate oferi suport – pentru ca multe mame, exact de aceste lucruri au nevoie! Totusi, exista mari diferente intre IBCLC si consilierii in alaptare sau alte denumiri care sugereaza ideea de consilieri in alaptare, iar aceste diferente se refera la nivelul studiilor, experientei, competentei si atestarii.

Diferenta intre un CONSULTANT si un CONSILIER este clara:

Consilier = Persoană care da sfaturi, sfetnic  – deci, este un sfatuitor, care poate oferi sfaturi pe baza cunostintelor personale – acumulate la un curs, dintr-o carte, citite pe internet sau in urma experientei personale.

verificare suptConsultant = Specialist care da indicatii sau trage concluziile in chestiuni care privesc specialitatea sa – deci, este un specialist, adica o persoana care are cunostinte temeinice intr-un domeniu, conform studiilor, experientei si atestarii privind profesia sa.

2. Cine este Consultantul in Alaptare IBCLC?

Consultantul in Lactatie si Alaptare IBCLC este specialistul competent, acreditat si singurul recunoscut in lumea intreaga sa educe in privinta alaptarii, sa previna si sa rezolve problemele de alaptare.

IBCLC 1Titlul de IBCLCInternational Board Certified Lactation Consultant – se obtine doar dupa acreditarea de catre bordul international IBLCE (Comitetul International al Examinatorilor Consultantilor de Lactatie), pe baza absolvirii unor examene internationale care cuprind verificarea cunostintelor teoretice si practice in multiple domenii: anatomie, fiziologia lactatei si a suptului, dezvoltarea si nutritia copilului, patologie, sociologie, psihologie si consiliere, terminologie medicala (pentru cei care nu lucreaza in domeniul medical), etica si legislatie, echipamente si tehnica pentru alaptare, educatie sanitara.

IBCLC este “standardul de aur” de acreditare a consultantului in lactatie!

Acreditarea este valabila 5 ani. Dupa aceasta perioada, trebuie facuta o recertificare, posibila fie prin reexaminare, fie prin dovada educatiei continue in domeniul alaptarii si lactatiei umane. Dupa 10 ani, recertificarea se face prin reexaminare (se da din nou examenul international).

3. Cine poate deveni consultant in alaptare IBCLC?

Orice persoana pasionata de domeniul alaptarii 🙂 si care:

  • este cadru medical calificat sau are o educatie sanitara minima (8 semestre de educatie sanitara din 6 domenii specifice),
  • absolva in ultimii 5 ani un curs acreditat ILEAC (International Lactation Education Accreditation Council) de minim 90 de ore iblce.org),
  • are experienta practica in domeniul lactatiei de minim 1.000 de ore (sub supravegherea unui medic / consultant IBCLC).

4. IBCLC in Romania

Primul IBCLC Romania a fost Dr. Marta MURESAN, medic primar pediatru, care a obtinut certificarea in anul 2006.

Dupa ce a profesat ca IBCLC in cadrul maternitatii din Cluj, unde lucreaza ca medic neonatolog si dupa ce m-a ajutat pe mine sa relactez (aici http://www.promama.ro/sorana-muresan/88 poti citi povestea mea), a aparut MAREA MOBILIZARE:

  • dr. Muresan a inceput sa conceapa si sa scrie cursurile pentru profesionisti (pregatirea lor a durat 5 ani!)
  • eu am infiintat ProMAMA (in 2009) – Centru Pre si Postnatal & Institut si Clinica de Alaptare.

Astfel, in 2010, la Asociatia ProMAMA, a avut loc primul curs de formare a specialistilor in alaptare in vederea certificarii IBCLC, profesorul-formator fiind chiar Dr. Marta Muresan. In 2011 s-au certificat international primii consultanti in alaptare IBCLC (4 la numar, printre care si eu) formati in Romania, la ProMAMA.

5. Despre Cursul “Educatie in Lactatie” conceput, organizat si sustinut de specialistii ProMAMA

examen IBCLCCurs Educatie in LactatieCursul de formare a profesionistilor in alaptare de la ProMAMA, este un un program la nivel academic, SINGURUL din Romania si unul dintre cele 3 din Europa dare detine certificare LEAARC (Lactation Education Accreditation and Approval Review Comittee): http://www.leaarc.org/download/LEAARC_ApprovedCourses.pdf

Durata cursului este de un trimestru si cuprinde:

  • un curs teoretic “postgraduate” de 95 de ore,
  • exercitii de pregatire pentru examenul international,
  • studiu de caz individual,
  • examen de curs, sustinut la sediul Asociatiei ProMAMA si care este eliminatoriu pentru inscrierea la examenul international!

Aici se pot vedea detaliile despre ce inseamna Cusul Educatie in Lactatie de la ProMAMA.

Pana in prezent, in cadrul Asociatiei ProMAMA, dr. Marta MURESAN a format 10 generatii de viitori Consultanti in Alaptare, respectiv 160 de persoane.
Acum, aproape in toate zonele din tara sunt persoane care au absolvit cursul de Educatie in Lactatie la ProMAMA – Institut si Clinca de Alaptare. O parte dintre acestea au dat si examenul international si au obtinut certificarea IBCLC.

Harta IBCLC 2019

Din pacate, bordul international IBCLE nu a intocmit o lista a consultantilor certificati (probabil din cauza ca acea lista se afla intr-o continua modificare), motiv pentru care nici noi nu putem face acest lucru. Dar, ce e important sa stii, este ca poti verifica aici daca o persoana este sau nu certificata IBCLC.

6. Legalizarea profesiei in Romania

Pozitia cradle-holhLa nivel mondial, exista peste 28.100 IBCLC in 102 tari. Ei sunt recunoscuti si apreciati de mame si specialisti, fiind o veriga importanta in cadrul echipei medicale (ginecolog, neonatolog, pediatru, medic de familie, ecografist, endocrinolog, stomatolog…) care se ocupa de sanatatea mamei si a bebelusului, pentru a acorda un ajutor de calitate in alaptare.

In Romania, profesia a fost introdusa inca din 2010, dar abia in ultima vreme Consultantul in Lactatie Certificat incepe sa fie recunoscut, datorita miscarilor de constientizare, educare si lobby pe care le-am facut de-a lungul timpului, atat de catre ProMAMA, cat si de alte persoane/ institutii ulterior infiintate.

In maternitati, in prezent, doar in cateva spitale functioneaza cate o persoana pe un post specific, ocupandu-se in exclusivitate de alaptare, dar, de multe ori, nu este vorba de o persoana cu certificarea IBCLC (mai sus am explicat diferenta dintre un IBCLC si o alta persoana care se ocupa de consiliere in alaptare).

Neexistand inca aceasta profesie in nomenclatorul meseriilor, ei profeseaza conform Codului Etic al IBCLC. In majoritatea maternitatilor si spitalelor din tara noastra, consultantii in alaptare IBCLC nu sunt acceptati de cadrele medicale, ci, din contra, sunt chiar inlaturati. Cu toate acestea, ei le ofera ajutor mamelor aflate in dificultate, fiind foarte apreciati in randul comunitatii mamelor. Am observat ca, in ultima vreme, constienti fiind de rezultatele obtinute in succesul alaptarii, sunt si medici care au inceput sa directioneze mama si bebelusul cu probleme in alaptare catre specialistul IBCLC.

Asociatia ProMAMA a facut si face demersuri si pentru recunoasterea profesiei de Consultant in Alaptare in Romania si introducerea acesteia in COR (Codul Ocupatiilor din Romania) si face lobby pentru recunoasterea importantei Consultantului in Alaptare IBCLC – ca veriga a echipei care se ocupa de sanatatea memei si copilului:

  • Dosar depus la Ministerul Muncii inca din 2013
  • Lazlo Attila - SenatLobby la Ministerul Sanatatii pentru constientizarea importantei Consultantului in Alaptare (inclusiv invitatia adresata de a vorbi in deschiderea conferinteti Dr. Jack NEWMAN la Cluj a dr. Lazlo Attila, medic pediatru si Presedintele Comisiei de Sanatate din Senatul Romaniei – vezi poza alaturata).
  • Lobby pe website-urile www.promama.ro si www.consultant-lactatie.ro si pe paginile Facebook ale ProMAMA – Centrul ProMAMA si Alapteaza, Romania pentru constientizarea importantei Consultantului in Alaptare.
  • Petitie on-linePetitie on-line, cu aproape 2800 de semanturi.
  • Aparitii media pentru constientizarea importantei profesiei.
  • Primul material informativ (DVD) despre alaptare realizat de catre Consultanti IBCLC si distribuit GRATUIT in maternitatile din Romania. coperta
  • Participari la diferite evenimente cu scopul promovarii  alaptarii si al Consultantului IBCLC.
  • Realizarea unui calendar cu fotografii si informatii despre alaptare.

7. Codul Etic al IBCLC

IBCLC promoveaza, sustine si sprijina alaptarea si subscrie Codului pentru Substituentii de Lapte Matern, deci NU colaboreaza cu firme care contravin acestuia (distribuitori de lapte praf, tetine si biberoane etc.).

8. Competenta si Responsabilitatea unui IBCLC

Un IBCLC trebuie:

  • Sa posede cunostintele si metoda de a efectua consultatie si educatie competenta si cuprinzatoare in cazul situatiilor de rutina si speciale de lactatie, de la preconceptie pana la 24 luni postnatal.
  • Sa integreze cunostintele din domeniul urmatoarelor discipline in ingrijirea familiilor care alapteaza:

* anatomie materna si infantila;

* fiziologie si endocrinologie;

* nutritie si biochimie;

* imunologie si boli infectioase;

* patologie;

* farmacologie si toxicologie;

* psihologie, sociologie si antropologie;

* parametrii de crestere si dezvoltare;

* interpretarea cercetarii;

* etica si legislatie;

* echipament si tehnologie pentru alaptat;

* sanatate publica.

  • Sa utilizeze cunostiinte de consiliere, personalitate, teorie de grup si de familie in cursul interventiilor pentru sustinerea alaptarii.
  • Sa integreze aspectele culturale, psihosociale, nutritionale si farmacologice ale alaptarii in practica de consultanta in lactatie.
  • Sa utilizeze metode de comunicatie corespunzatoare in interactiunea cu clientii si personalul medical.
  • Sa mentina o relatie colaborativa si de sustinere cu clientii, subliniind individualizarea ingrijirii familiei, autonomia clientului, luarea de decizii in cunostiinta de cauza, si ingrijirea medicala optima.
  • Sa actioneze ca un sustinator al alaptarii in comunitate, loc de munca si printre personalul medical.
  • Sa utilizeze principiile educatiei adulte in experienta educationala a clientilor, personalul medical si comunitate.
  • Sa interpreteze rezultatele cercetarilor recente pentru a determina probabilitatea aplicarii lor in practica.
  • Ca si un membru al echipei medicale, sa realizeze planuri de urmarire a evolutiei cazurilor si sa faca raportari corespunzatoare celorlalte cadre medicale si sustinatorilor comunitari ai alaptarii.
  • Sa pastreze foi de observatii cuprinzatoare ale clientilor.
  • Sa urmeze un cod etic profesional, legi si coduri locale si sa mentina standarde corespunzatoare de igiena.
  • Sa observe directivele pentru cadrele medicale stipulate de Codul International de Marketing pentru Substituentele de Lapte Matern al OMS-lui.
  • Sa mentina si intensifice cunostintele si abilitatile prin educatie continua corespunzatoare.
  • Consultantii de lactatie sunt angajati in spitale, cabinete medicale, centre de consultanta pentru lactatie si organizatii care sprijina alaptarea, grupuri de sprijin pentru mame.

9. DE CE / CAND sa apelezi la ajutorul unui Consultant in Alaptare IBCLC?

  • Cand esti gravida – pentru a te informa corect, de la o sursa sigura si de incredere. Poti face acest lucru in cadrul unui Curs de Alaptare. Eu sustin inca din 2010 astfel de cursuri pentru gravide si pot spune, cu mana pe inima – dupa aproape 8 ani de experienta, ca rezultatele obtinute se traduc prin succesul alaptarii si o rata scazuta a problemelor aparute in alaptare in randul mamelor care s-au informat despre alaptare inca din timpul sarcinii.
  • Cand esti proaspata mamica – daca intampini probleme:
    • legate de sani si/sau de lactatie:
      • mameloane dureroase, durere in timpul suptului, ragade, angorjare, canale infundate, mastita…
      • ai impresia ca nu ai suficient lapte pentru bebelusul tau sau ai pierdut lactatia si vrei sa relactezi;
    • legate de copil:
      • bebe nu se poate atasa corect la san sau refuza sanul;
      • bebe este nemultumit in timpul suptului si/sau dupa alaptare;
      • bebe nu urineaza corespunzator, are scaune apoase sau nu creste bine in greutate (cel putin 500 g in prima luna);
      • bebe are colici puternice si nu ai identificat motivul;
    • legate de medic (si nu numai, ci si alti “sfatuitorii” din jurul tau):
      • daca acesta ti-a recomandat suplimentarea alimentatiei bebelusului cu lapte praf, fara a face o anamneza completa a alaptarii si fara a-ti recomanda sa ceri si parerea specialistului in alaptare IBCLC pentru rezolvarea problemei de lactatie/ alaptare, daca exista vreuna;
      • daca iti recomanda sa alaptezi dupa un orar fix, sa lasi o anumita pauza intre alaptari;
      • daca iti sugereaza ca ai lactatie insuficienta, ca laptele tau nu este suficient de consistent sau sa faci o analiza a laptelui;
      • daca iti spune sa incepi diversificarea alimentatiei bebelusului inainte de 6 luni;
      • daca e de parere ca dupa varsta de 1 sau 2 ani laptele de mama nu mai are nicio valoare sau alaptarea il face prea dependent pe copil de mama.

10. Cum se desfasoara o sedinta de consultanta in alaptare?

O sedinta dureaza cel putin o ora si se desfasoara fata in fata cu mama si copilul, pentru ca specialistul sa poata face o anamneza completa si sa poata vedea cum se desfasoara alaptarea. Doar asa poate oferi o asistenta si solutii de calitate, pentru ca fiecare diada mama-copil este unica! Sfaturile date prin telefon sau internet au doar un caracter informativ si orientativ.

Detalii aici.

Un IBCLC ia toate masurile si isi ofera ajutorul pentru ca alaptarea sa fie posibila pentru toate mamele. Copiii nostri o merita!

E nevoie de educatie, suport si ajutor de specialitate, iar Consultantul in Alaptare Certificat International (IBCLC) este persoana calificata in prevenirea si rezolvarea problemelor de alaptare.

Autor: Sorana MURESAN, Consultant in Alaptare Certificat International (IBCLC)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.