CONFERINTA ORA MAGICA A NOU-NASCUTULUI

11 Octombrie 2018, Bucuresti

Ora 14.30 – MasterClass dedicat specialistilor | Ora 16.30 – Conferinta dedicata gravidelor si specialistilor | Agenda | Tarife

Atestat de puericultura pentru tatici + Diplome de participare cu credite CERP pentru specialisti

Pe data de 11 Octombrie 2018, ProMAMA organizeaza o Conferinta cu scop educational. Tema principala se refera la prima ora din viata unui om. Conferinta este dedicata atat viitoarelor mame, cat si specialistilor din domeniu – o oportunitate de a afla informatii stiintifice si explicatii din partea unor specialisti recunoscuti international.

Vom demonta MITURI si vei afla raspunsurile la o multime de intrebari:

      Ce proceduri sunt recomandate la nastere pentru bebe si mama?
      Cum se face “ora magica” in caz de nastere naturala? Dar in caz de cezariana?
      Care sunt nevoile nou-nascutului? Cum sa i le satisfacem?
      Unde e mai bine sa doarma bebe? In camera lui, in patutul lui, impreuna cu parintii…?
      Cum si cand sa initiem alaptarea? Procedam diferit in caz de cezariana?
      Care este cea mai buna pozitie de alaptare?
      Ce trebuie sa stiu despre depresia post-natala? Cum o pot preveni?
… si alte lucruri extrem de interesante si importante pentru inceputul vietii puiului tau.

In prima zi din viata extrauterina se intampla niste lucruri uimitoare (despre care poti citi mai multe aici), iar momentul nasterii si prima ora de viata sunt extraordinar de importante pentru adaptarea nou-nascutului la noul mediu, pentru santatea si dezvoltarea sa ulterioara.

Ce este Ora Magica a Nou-Nascutului?

 

“Ora Magica” sau “Skin-to-Skin in Prima Ora Dupa Nastere” se refera la procedura de intoarcere a nou-nascutului dezbracat si cu pielea uscata (sters, nu spalat!) pe abdomenul mamei si lasarea lui acolo, timp de o ora, in contact neintrerupt piele-pe-piele cu mama sa. Aceasta practica face parte din standardele Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si a UNICEF pentru spitale “Prietene ale copilului” (Baby Friendly Hospitals), are beneficii demonstrate stiintific de numeroase studii si se aplica cu succes in multe tari inca din anii ’90, devenind procedura de rutina din maternitati.

Asezarea bebelusului pe pieptul mamei, in contact direct piele-pe-piele, a inceput sa fie studiata la inceputul anilor ’90 de catre cercetatorii de la Institutul Healthy Children din SUA, in colaborare cu Institutul Karolinska din Suedia – care desemneaza laureatii premiilor Nobel pentru Medicina si Fiziologie.

Din ce in ce mai multi cercetatori studiaza si analizeaza care este efectul acestei “ore magice”, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung si care este influenta sa asupra nou-nascutului si a mamei.

Organizatia Mondiala a Sanatatii subliniaza ca practica de a tine bebelusul pe pieptul mamei timp de o ora imediat dupa nastere este cruciala pentru imbunatatirea sanatatii bebelusului. Mai mult decat atat, cercetatorii de la Karolinska Institute au demonstrat o scadere a riscului de mortalitate neonatale cu pana la 22%!

In conditiile unei nasteri fara complicatii (fie naturala sau cezariana), intoarcerea bebelusului pe pieptul mamei are numeroase avantaje, printre care:

      bebe se linisteste mai repede, isi regleaza temperatura corpului, respiratia si ritmul cardiac si initiaza imediat alaptarea (in primele 2 ore dupa nastere are cel mai puternic reflex de supt);

      mama este protejata de riscul hemoragiilor post-partum, hiper-tensiune si frisoane.

Din pacate, procedura standard in Romania este separarea bebelusului de mama dupa nastere. Pentru ca cercetarile au dovedit ca practicarea Skin-to-Skin in prima ora dupa nastere aduce beneficii majore, Asociatia ProMAMA a implementat Programul in Romania in 2012, alaturi de specialistii de la Healthy Children Institute si de atunci promoveaza practica prin toate mijloacele posibile.

Care sunt acele practici de nastere dovedite a fi cele mai benefice, atat pentru nou-nascut, cat si pentru mama?

4 specialisti – unul din Germania, 2 din Ungaria si unul din Romania – iti vor explica si argumenta, pe indelete.

 INSCRIE-TE AICI LA CONFERINTA

Cui se adreseaza evenimentul?

 Gravidelor si viitorilor tatici. Tatal va primi ATESTATUL de PUERICULTURA – necesar pentru prelungirea cu 10 zile lucratoare a concediului de dupa nasterea bebelusului.

  Mamelor si tatilor care se gandesc la inca un copil,

 Specialistilor implicati in minunea nasterii (neonatologi, obstetricieni, moase, asistente, doule, educatori prenatali, consultanti in alaptare).  Toti specialiştii participanţi la eveniment vor beneficia de diplome de participare si un numar de 6 credite internationale de educatie continuă (CERPs, acordate de catre IBLCE – International Board of Lactation Consultant Examiners).

Conferinta se desfasoara in limba engleza si nu exista traducere simultana.

 Agenda Evenimentului:

CONFERINTA

16.00 – 16.30: Welcome Coffee

16.30 – 16.50: Deschiderea evenimentului

 Invitat special: Dr. Catalin HAIDUC – Clinica Medicover

16.50 – 17.30: Sorana MURESAN, IBCLC, Presedintele Asociatiei ProMAMA

 Ora Magica a nou-nascutului si Microbiomul Uman

17.30 – 18.10Dr. Katalin VARGA (Ungaria)

 Rolul Oxitocinei in timpul nasterii. Efectele oxitocinei artificiale administrate in timpul travaliului asupra nasterii, a perioadei postpartum si pe termen lung

 Bonding-ul mama-bebe; managementul stresului mamei si al nou-nascutului in timpul Orei Magice. Mai multe detalii despre subiect aici, intr-un interviu cu Katalin Varga

18.10 – 18.40: Coffee Break

18.40– 19.20Dr. Elizabeth VARADY (Ungaria)

 “Responsive Care” – rooming-in (mama si bebe in acelasi salon imediat dupa nastere) si initierea precoce a alaptarii

 Despre co-sleeping si co-beding. Aspecte importante si cu impact pe termen lung asupra nou-nascutului si mamei

19.20 – 20.00Stefanie ROSIN, PhD, IBCLC (Germania)

 “Biological Nurturing” sau “Alaptarea Biologica” – un nou concept stiintific de practica si suport in alaptare, util atat mamelor, cat si specialistilor implicati in oferirea de sprijin si ajutor mamei si bebelusului in privinta alaptarii. Mai multe detalii despre subiect poti citi aici, intr-un interviu cu Stefanie Rosin.

MASTER CLASS dedicat specialistilor (IBCLC, Educatori Prenatali) si cadrelor medicale (medici neonatologi, obstetricieni, pediatri, moase, asistente medicale):

14:30 – 16:00 Stefanie ROSIN, PhD, IBCLC (Germania)

  “Biological Nurturing” – demonstratie practica. Alaptarea biologica: provocari, abordari si solutii pentru initierea alaptarii. Cum ar trebui sa fie mamele pregatite si ce abordari ar trebui sa cunoasca specialistul pentru un start optim in alaptare. Mai multe detalii despre subiect poti citi aici, intr-un interviu cu Stefanie Rosin

Locurile la MasterClass sunt limitate.

Participantii la MasterClass sunt rugati sa aiba o papusa-manechin-bebelus pentru demonstratia practica.

 Tarife (lei)

Membrii Asociatiei ProMAMA beneficiaza de MasterClass gratuit.

Dupa completarea Formularului de Inscriere, pe care il puteti descarca de aici, veti primi n cel mai scurt timp posibil un e-mail cu confirmarea inscrierii, precum si detaliile referitoare la modalitatea de plata.

De ce sa participi la eveniment?

La Conferinta vei afla, chiar din partea unor specialisti si cercetatori recunoscuti:

    explicatiile stiintifice pentru CUM si DE CE aceste practici aduc atatea beneficii importante;

    care sunt acele practici esentiale ce se pot implementa cu usurinta la nastere;

    care poate fi contributia proaspetei mamici in acele momente si cum poate echipa medicala sa sustina aceste practici;

    tatal care participa la Conferinta va primi ATESTATUL de PUERICULTURA pe care il poate folosi pentru prelungirea cu 10 zile lucratoare a concediului de dupa nasterea bebelusului.

INSCRIE-TE AICI LA CONFERINTA

Detalii despre speakeri:

Dr. Catalin HAIDUC – Sef Sectie si Coordonator Obstetrica Ginecologie in cadrul Medicover Romania (din 2013)

Dr. Haiduc are o vasta experienta in monitorizarea sarcinilor normale si patologice, asistarea nasterilor, nasteri instrumentale, chirurgie ginecologica laparoscopica, minim invaziva si deschisa. Are competente in colposcopie si ecografie obstetricala si ginecologica si efectueaza interventii laparoscopice si histeroscopice pentru diverse afectiuni ginecologice, consultatii si ecografii de specialitate, monitorizeaza sarcinile si asista la nasterile naturale sau prin cezariana in cadrul Spitalului Medicover.

Dr. Catalin Haiduc este sustinatorul asa-numitei ‘’Ore Magice’’, adica primele 60 de minute din viata unui nou-nascut, care sunt sunt extrem de importante pentru dezvoltarea acestuia: “Imediat dupa nastere, nou-nascutul trece printr-o perioada dificila, o perioada de acomodare la noul mediu. El schimba complet mediul in care traieste si se gaseste intr-o stare de nesiguranta. Punerea copilului pe pieptul mamei il face sa se simta in siguranta si linisteste foarte mult nou-nascutul, facilitandu-i acomodarea la mediul exterior. Legatura care se formeaza intre mama si copil in aceasta ora magica influenteaza relatia dintre mama si copil si determina sanatatea fizica si emotionala a copilului pentru toata viata.” ‘’Ora Magica’’ are loc doar in Maternitate Medicover.

Sorana MURESANIBCLC, Educator Lamaze, Presedintele Asociatiei ProMAMA

In calitate de Consultant in Alaptare Certificat International (IBCLC), pana in prezent, Sorana a oferit peste 4.000 de sedinte de consultanta in alaptare fata-in-fata cu mama si bebelusul. Ca si Educator Prenatal Certificat Lamaze, Sorana a sustinut pana acum cursuri Lamaze pentru aproximativ 4.200 viitori parinti.

Este si specialist in “Ora Magica” (Skin-to-Skin in prima ora dupa nastere), facand training chiar cu specialistii de la institutul de cercetare si educatie in lactatie Healthy Children din SUA. In 2012, ProMAMA a adus in Romania Programul Ora Magica cu scopul implementarii in maternitatile noastre a Programului ”Contactul piele-pe-piele intre mama si nou-nascut in prima ora dupa nastere”, program oferit 100% gratuit maternitatilor. In acest scop, Asociatia ProMAMA a facut demersuri inclusiv la Ministerul Sanatatii, iar dosarul este depus la Minister inca din 2013. Mai multe despre Sorana – aici.

Dr. Katalin VARGA, Psiholog, Profesor Universitar, Ungaria

Sef al Catedrei de Psihologie Afectiva din cadrul Universitatii Eötvös Loránd din Budapesta si fondator al cursurilor universitare pentru consultanti perinatali. A predat cursuri universitare si postuniversitare in domeniul stiintelor perinatale timp de 30 de ani. A publicat articole, capitole si carti in domeniul psihologiei si hipnozei si are experienta mai multor studii si cercetari in domeniile psihologiei perinatale.

Dr. Elizabeth VARADY, Pediatru si Neonatolog, IBCLC, Ungaria

Medic pediatru si neonatolog cu practica de 40 de ani in Spital Universitar. De-a lungul carierei a predat cursuri universitare si postuniversitare la Universitatea Semmelweis Medical din Ungaria si este speaker la conferinte internationale in domeniile neonatologiei si managementului alaptarii. Are peste 40 de lucrari stiintifice in publicatii de specialitate. In calitate de sef al sectiei de neonatologie, a implementat practicile recomandate si astfel a obtinut pentru spital acreditarea de “Baby Friendly” (“Spital – prieten al copilului”).

Stefanie ROSINPhD, IBCLC, LLL Leader, Germania

Doctor in stiinte medicale si consultant in alaptare IBCLC, sustine cursuri de alaptare in spitale din 2005.

A intreprins cercetari in domeniul alaptarii.  A facut practica de consultanta in alaptare alaturi de Dr. Jack NEWMAN, la clinica de alaptare a acestuia. Scrie articole si lucrari stiintifice in domeniul lactatiei, publicate in reviste de specialitate.

Doresti sa iti rezervi locul la eveniment? INSCRIE-TE AICI LA CONFERINTA

Nou-nascutii asezati pe pieptul mamei dupa nastere parcurg, in mod natural si instinctiv, 9 stadii, printre care si initierea alaptarii si totul se finalizeaza cu somn linistit, atat pentru mama, cat si pentru bebe.

Prima persoana pe care o vede nou-nascutul atunci cand deschide ochii este mama, ceea ce creeaza o legatura minunata inca de la inceput si o experienta a nasterii extraordinar de frumoasa pentru mama.

Practica intoarcerii bebelusului pe pieptul mamei in cazul in care nu exista probleme este simpla, fireasca si dovedita eficienta si benefica. Nu necesita personal medical in plus si nici vreun fel de aparat.

Daca atat viitoarele mame cat si cadrele medicale vor intelege CE si DE CE se intampla in Ora Magica, atunci va exista si dorinta de a implementa aceasta practica in maternitati – pentru sanatatea si bunastarea bebelusului si a mamei, dar si pentru cea mai frumoasa experienta a nasterii.

Locatia:

Conferinta se desfasoara la Jubile, SALON SIGNATURE, Soseaua Pipera nr. 48-50, Bucuresti

Doresti sa afli informatiile corecte cu privire la practicile recomandate la inceputul vietii?

DACA DA, INSCRIE-TE AICI LA CONFERINTA

Conferinta se desfasoara in limba engleza si nu exista traducere simultana.

Le multumim pentru sustinere partenerilor:

Partener PRINCIPAL: 

Parteneri:                  

Parteneri MEDIA:                   

Parteneri FOTO:      

Partener VIDEO: 

Despre Asociatia ProMAMA:

Asociatia ProMAMA este o organizatie non-profit, cu caracter educational, avand ca obiective promovarea si sustinerea importantei alaptarii pentru mama, copil, familie si intreaga societate.

Institut si Clinica de Alaptare, Centru Pre si Postnatal, ProMAMA s-a implicat de-a lungul timpului in mai multe proiecte de educare, in vederea cresterii ratei alaptarii in Romania.

Alte evenimente organizate de Asociatia ProMAMA (detalii aici)

  • Aprilie 2017: Conferinta “O Zi cu Dr. Jack NEWMAN”.
  • Octombrie 2017: Conferinta “Mami, da-mi sa mananc CE, CAT si CAND vreau!”, sustinuta de Dr. Carlos GONZALEZ
  • Mai 2016: Conferinta “Solutii pentru alaptarea bebelusilor cu probleme”, cu Catherine Watson Genna.
  • Octombrie 2014: Academy  of  Breastfeeding  Medicine (ABM),  forum  international  de  elita, a sustinut la Bucuresti CONFERINTA  EUROPEANA  PENTRU ALAPTARE.
  • Mai 2014: Dr. Jack NEWMAN a sustinut in Bucuresti doua conferinte, dedicate atat specialistilor, cat si viitorilor/ proaspetilor parinti.
  • Decembrie 2012: Cercetatorii americani de la Institutul Healthy Children au implementat gratuit in maternitatile din tara noastra Proiectul “Skin-to-Skin in prima ora dupa nastere”.
  • Aprilie 2012: Dr. Jack NEWMAN pentru prima oara in Romania – conferinta de 3 zile pentru specialisti.