Cel mai celebru si apreciat expert in alaptare, Dr. Jack NEWMAN, revine in Romania!
Cercetator in domeniul lactatiei si medic pediatru de renume mondial, Dr. Jack NEWMAN sustine in Romania trei zile de conferinte – „Alaptarea pe intelesul tuturor”, pe 8, 9 și 10 mai 2014, la RIN Grand Hotel.
Conferintele „Alaptarea pe intelesul tuturor” cu dr. Jack NEWMAN, organizate de Asociatia ProMAMA si TOTUL DESPRE MAME, se adreseaza viitorilor parinti care isi doresc sa detina informatii corecte despre alaptare, care inteleg importanta ei si se documenteaza inainte de nastere si tinerilor părinților care sunt conștienți de faptul că laptele matern este cea mai bună hrană oferită bebelușului pentru un start bun în viață și care se află în căutarea celor mai bune sfaturi. De asemenea, evenimentul este deschisspecialistilor care isi doresc sa fie la curent cu noile perspective despre alaptare: medici de familie, neonatologi, pediatri, moase, asistente medicale, consultanti certificaţi in alaptare (IBCLC), educatori prenatali.
Tuturor specialiştilor participanţi la eveniment li se acorda diplome de participare si un numar de credite internationale de educatie continuă (acordate de catre IBLCE – International Board of Lactation Consultant Examiners) egal cu numarul de ore la care participa (max. 24).
Pentru ca Romania are o nevoie reala de crestere a numarului copiilor alaptati,
Pentru ca dorinta noastra este sa contribuim activ si eficient la imbunatatirea ratei alaptarii din Romania (putin peste 12% in prezent),
Agenda conferintei:
- Ce NU ați aflat pana acum despre alaptare: O abordare aparte destinata specialistilor, gravidelor si mamelor in egala masura. Videoclipuri si discutii.
- Efectele practicilor medicale asupra nașterii: Un subiect esential mai ales pentru gravide si specialisti despre cum pot influenta alaptarea practicile spitalicesti din timpul travaliului si a nasterii. „Totul se intampla la nastere. O lectie care m-a urmarit de-a lungul timpului si care mi-a luat 30 de ani pentru a o intelege pe deplin.” (Dr. NEWMAN).
- Primele ore dupa naștere: O tema deosebit de controversata in lumea medicala despre ce se intampla si ce ar trebui sa se intample cu nou-nascutul imediat dupa nastere din punctul de vedere al alaptarii. Despre hipoglicemie si icter. Oare trebuie acestea intotdeauna tratate? Sau cateodata sunt etape firesti, fiziologice, fara risc pentru nou-nascut.
- Despre mitul “Nu am suficient lapte”: De ce atat de multe mame renunta la alaptare dupa 2-3 luni din cauza lactatiei insuficiente, in conditiile in care in primele luni aveau lapte din abundenta? De ce un bebelus care lua bine in greutate in primele luni, nu o mai face si acum? Un subiect „extrem de important si nu foarte binecunoscut. De multe ori bebelusii sunt diagnosticati cu reflux sau alergie la laptele de mama.” (Dr. NEWMAN).
- Alaptarea prematurului si a copilului bolnav: Este, oare, incubatorul singura si cea mai sigura modalitate de a avea grija de un bebelus nascut prematur? Cum il poate ajuta alaptarea si cand poate fi pus el la sanul mamei? De ce un copil nascut cu diferite probleme are o nevoie mai mare de alaptare si ce obstacole pot aparea? O tema foarte importanta, de interes pentru specialistilor, dar si pentru restul publicului.
- Norme pentru copilul alaptat: O tema esențiala despre ce inseamna si de ce este necesara alaptarea la cerere. „Un subiect substanțial, intrucat are in vedere sa darame miturile alaptarii dupa reguli impuse (alaptare din 3 in 3 ore, 20 de minute la fiecare san, folosirea graficelor de crestere…).” (Dr. NEWMAN)
- Mituri in alaptare: De cele mai multe ori, miturile false duc la esuarea alaptarii. Despre ”cum traim intr-o societate a hranei artificiale si cum ne impiedica acest lucru sa intelegem alaptarea. O discutie care se adreseaza tuturor tipurilor de audienta.” (Dr. NEWMAN ).
- Alaptarea copilului peste 1 an: Exista vreun motiv intemeiat pentru alaptarea prelungita? Cand este momentul sa intarcam copilul?
- Diversificarea alimentatiei bebelușului – introducerea solidelor: Si aici avem reguli? Un subiect extrem de important si controversat in lumea medicala. Cand e momentul sa incepem cu solidele? Cand este bebelusul pregatit? Ce ne facem cu copilul care nu mananca bine hrana solida? Discutii despre introducerea solidelor, somn, cresterea in greutate etc.
- Cand NU este contraindicata alaptarea (medicamentele in alaptare etc): Este formula de lapte praf la fel sau macar apropiata de laptele matern? Daca mama este bolnava si ia medicamente, trebuie sa opreasca alaptarea? Discutii despre ce inseamna alaptarea comparativ cu hranirea artificiala.
- Cand copilul NU ia suficient in greutate: De ce nu creste copilul in greutate si ce se poate face in acest sens? Studii de caz si exemple concrete.
- Colicile la copilul alaptat: Ce sunt durerile de burta, care sunt cele mai comune cauze ale aparitiei lor si ce se poate face in acest sens? Cum influenteaza alaptarea aceasta problema?
*****
Statisticile* arată că România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește alăptarea exclusivă până la 6 luni: doar 12,6% dintre românce alăptează, în timp ce media europeană este de 40%, în condițiile în care 98% din femei sunt capabile să alăpteze. Mai mult, țara noastră se situează pe primul loc în Europa la mortalitatea infantilă**, iar alăptarea are un rol covârșitor în reducerea acesteia.
„Informațiile bune despre alăptare sunt adesea greu de găsit. Mamele primesc tot soiul de indicații, uneori contradictorii, de la doctori, asistentele din spital, mamele și prietenele lor sau din cărțile pe care le citesc. Este foarte dificil să faci diferența între mit și realitate, situație care crează obstacole reale pentru femeile care doresc să alăpteze. Conferințele doctorului Jack NEWMAN fac limpede această diferență”, a declarat Sorana Mureșan, președintele Asociației ProMAMA.
Multimedia Est Publishing a tipărit, cu sprijinul Asociației ProMAMA, Ghidul pentru Alăptare al dr. Jack NEWAMAN, considerată a fi cea mai apreciată și utilă resursă despre alăptare din lume. „Ghidul lui NEWMAN este de fapt o chemare spre normalitate. Este ghidul absolut al alăptarii, cu cele mai complete, mai documentate și la zi informații cu putință. Include date din studii foarte recente și este adaptat la stilul de viață al secolului nostru. Sperăm ca Ghidul pentru alăptare al lui Jack NEWMAN să contribuie la creșterea procentului de copii alăptați în țara noastră. În fond, alaptarea este o investiție de durată în sănătatea unei societăți”, a completat Despina Bădescu, redactor șef al platformei www.totuldespremame.ro.
Metodele dr. Jack NEWMAN sunt foarte practice, cu rezultate imediate, el ajutând mii de mame să alăpteze cu succes. Dr. NEWMAN a publicat o serie de articole şi cărti și a produs filme despre alăptare, resurse importante atât pentru mame, cât şi pentru specialişti. În 1984, Dr. NEWMAN a deschis prima clinică de alăptare în Canada, dedicându-şi din ce în ce mai mult timp pentru a ajuta mamele să îşi alăpteze copiii. A fost consultant UNICEF pentru cursul despre alăptare adresat personalului medical şi evaluarea maternităţilor cu acreditarea „Prieten al copilului”.
Dr. Jack NEWMAN a venit pentru prima oară în România în Aprilie 2012, la invitaţia Asociaţiei ProMAMA, cu ocazia unui workshop pe tema alăptării. Participanţii la eveniment au fost cei mai buni specialişti în alăptare din ţara noastră. Ne-am bucurat să-i citim e-mailul plin de căldură pe care ni l-a trimis după ce a plecat din ţara noastră, în care ne-a promis că se va reîntoarce: ”I had a wonderful experience in Romania and yes, I hope to return soon”.
La cererea mamelor din România, Asociaţia ProMAMA a decis să îl invite din nou pe Dr. Jack NEWMAN în România, de data aceasta pentru 3 zile de conferinta destinate atât specialiştilor, cât şi mamelor.
*****
Despre Asociaţia ProMAMA:
Asociația ProMAMA este singura instituție din România și a treia din Europa acreditată la nivel internațional LEAARC (Academia Americană de Pediatrie, Asociația Internațională a Consultanților în Lactație – ILCA, Bordul International al Examinatorilor Consultantilor in Lactatie – IBLCE) pentru a susține cursul de 90 de ore, “Educație în Lactație (Education in Lactation)”, în vederea pregătirii specialiștilor.
ProMAMA este, de asemenea, prima organizație din România care oferă servicii complete de pregătire și suport în alăptare: cursuri, consultanță în alăptare, grup de suport gratuit pentru gravidele și mămicile care își doresc să alăpteze.
*****
Despre www.totuldespremame.ro
TOTUL DESPRE MAME oferă o platformă online integrată, alcătuită din site, emisiune TV și comunitate Facebook, prin care femeile vor găsi răspunsuri la întrebări despre viața de familie, rolul de mamă și soție, creșterea copiiilor sau dezvoltare personală. Platforma online se adresează femeilor active, cu viață socială și carieră, dar care în același timp consideră maternitatea o împlinire, nu o corvoadă, înțelegând importanța cunoașterii etapelor creșterii copilului.
*Studiu desfășurat în 2011 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și UNICEF, înRomânia
** Studiu EUROSTAT