Consultanta in alaptare cu mame COVID pozitive

Cazurile de COVID-19 se inmultesc! Din pacate si in randul gravidelor si mamelor.

De multe ori, persoanele pozitive nu isi pot explica felul in care s-au contaminat. Cunosc persoane care au respectat cu maxima strictete toate masurile si, totusi, au devenit pozitive.

In aceasta perioada de pandemie cu COVID-19, am intalnit mame care nu sunt tocmai sigure daca sa alapteze sau nu in cazul in care sunt depistate ca fiind positive.

Saptamana trecuta, in 2 zile consecutive, am avut primele 3 sedinte de consultanta in alaptare cu mame testate pozitiv cu COVID-19.

Din fericire, toate cele 3 mamici sunt destul de bine, cu simptomatologie usoara. Partenerii lor sunt si ei pozitivi.

Una dintre mamici are bebelusul de 3 luni, iar o alta mamica are bebe de 7 luni. Niciuna dintre ele nu s-a izolat de copilas. Practic (si teoretic), nu ar avea niciun motiv sa o faca, pentru ca bebelusii lor au fost in contact cu ele pana in momentul in care a venit rezultatul testului, deci e o mare probabilitate sa fi fost in contactat si cu virusul. Bebelusii nu au fost testati, iar simptomele lor sunt foarte usoare (putini mucisori, ochisori inlacrimati). Din fericire, amandoi bebelusii sunt alaptati!

Cealalta mamica a fost testata pozitiv inainte de nastere, fiind izolata de nou-nascutul ei imediat dupa cezariana. Bebe este negativ, iar dupa externare a fost izolat acasa, cu bunicile. Mama si tatal sunt izolati in alta parte. Din fericire, mama se simte bine si a reusit sa intretina lactatia prin mulsul cu pompa. De indata ce va fi cu bebelusul, e important sa inceapa sa il alapteze.

Ce este important sa stie mamele in acest caz, in ceea ce priveste alaptarea:

Cu totii stim ca alaptarea este extrem de importanta, in general, atat pentru copil, cat si pentru mama! In mod particular, in aceasta perioada de pandemie, alaptarea este si mai valoroasa – atat pentru perioada de desfasurare a bolii, cat si pentru perioada imediat urmatoare – datorita contributiei sale majore la intarirea sistemului imunitar, pentru prevenirea deshidratarii in caz de boala si, nu in ultimul rand, pentru confortul emotional al copilului, dar si al mamei.

Sorana MURESAN, Presedintele Asociatiei ProMAMA si Consultant in Alaptare IBCLC.