Consultantul in Alaptare – o profesie necesara si pentru Romania

5 Martie 2014 – Ziua Consultantului in Alaptare Certificat International.

Asociatia ProMAMA a organizat la nivel national un eveniment menit sa traga un semnal de alarma asupra nevoii oficializarii profesiei de Consultant de Lactatie.

La manifestarea de la Bucuresti au fost prezente gravide si mame cu bebelusi venite sa sustina consultantii care le-au ajutat de-a lungul timpului cu alaptarea sau care doreau sa afle sfaturi corecte privind diferite probleme cu care se confrunta pe perioada alaptarii.

In cadrul evenimentului s-a discutat despre consultantul in alaptare ca veriga importanta in echipa medicala care se ocupa de ingrijirea mamei si copilului si un garant al succesului in alaptare. Situatia in care se afla tara noastra este dramatica, Romania ocupand actualmente ultimul loc Europa la rata alaptarii exclusive a copiilor pana la 6 luni (12,6%, studiu realizat de UNICEF si Institutul pentru Ocrotirea Mamei si a Copilului – IOMC), dar primul loc in ceea ce priveste rata mortalitatii infantile (10‰), alaptarea avand un rol covarsitor in reducerea acesteia, in primul rand prin intarirea imunitatii.

Consultantul Certificat in Lactatie este recunoscut si angajat in maternitatile din Europa Occidentala, Australia, SUA si Asia, in timp ce in tari ca Germania, Austria, Ungaria, Olanda, Danemarca exista chiar in nomenclatorul de meserii.

Pentru ca acest lucru sa fie posibil si in Romania, Asociatia ProMAMA a facut demersuri la Ministerul Sanatatii pentru recunoasterea acestei meserii. De asemenea, ProMAMA face un apel public pentru semnarea petitiei “Alapteaza, Romania!”, care a strans deja, in mai putin de o luna, peste 2.000 de semnaturi. Petitia este disponibila aici:

http://www.petitieonline.net/petitie/alapteaza_romania_e_dreptul_nostru_-p07352149.html

Dincolo de valoarea sa nutritiva si imunitara, prin relatia care se formeaza intre mama si copil, alaptarea da startul crearii unei fiinte sociale si sociabile. “Laptele de mama are in compozitie celule vii, imposibil de copiat si isi schimba compozitia in functie de nevoile copilului. Este, intr-adevar, un produs miraculos, produs de organismul omului, specific speciei umane. Laptele praf este facut din lapte de vaca sau din soia si are o serie de pericole pentru copiii care il consuma.”, a declarat pentru Radio Cluj dr. Marta Muresan, medic primar pediatru, primul Consultant Certificat International in Lactatie (IBCLC) din tara noastra si coordonatorul pentru Romania.

Studiul realizat de UNICEF si IOMC privind “Evaluarea situatiei curente a alaptarii” arata ca o consiliere corecta a mamelor asupra alaptarii in perioada prenatala se coreleaza semnificativ pozitiv cu durata acesteia. Referitor la instruirea in maternitate, doar 33% din mame au afirmat ca au primit informatii despre acest subiect, nevoia “de instruire a personalului medical pentru ajutarea tinerelor familii si formarea altor categorii de consilieri de alaptare“ fiind una din recomandarile generale ale acestui studiu in vederea imbunatatirii indicatorilor alaptarii.

Imediat dupa nastere, copilul ii este luat mamei, este dus pe o alta sectie, fiind separat de ea, ori acest lucru afecteaza foarte mult alaptarea. Consultantul certificat in lactatie are menirea de a informa mamele, pentru ca tocmai educatia lor precara in acest domeniu duce la o atitudine neutra a lor in ceea ce priveste alaptarea si, din pacate, din aceasta cauza atat de putine mame alapteaza. Sigur ca peste acest lucru se suprapun si problemele care apar pe durata alaptarii, iar consultantul in lactatie este responsabil si de prevenirea si rezolvarea acestor dificultati.”, a declarat, in cadrul evenimentului din Bucuresti, Sorana Muresan, Presedintele Asociatiei ProMAMA si Consultant Certificat in Lactatie si Alaptare posturilor de radio si televiziune prezente.

ProMAMA, Bucuresti, cu Sorana Muresan, IBCLC, Presedinte Asociatia ProMAMA

Nu exista mama care sa nu poata alapta, in afara unui procent infim (1-2%), spun specialistii, asa ca niciun copil, fie el roman sau de pretutindeni, nu ar trebui privat de acest aliment valoros, rolul consultantilor de lactatie fiind tocmai acela de a instrui femeile despre cum si de ce ar trebui sa faca acest lucru atat de natural si firesc. “Nu va dati batute, mamicilor! Si pentru mine, alaptarea a fost o adevarata provocare in primele 3 luni, am trecut printr-o intreaga aventura cu alaptarea, dar apoi problemele s-au rezolvat rand pe rand, a devenit cea mai mare bucurie si inca imi alaptez cu drag baietelul de 2 ani”. Suntem alaturi de voi sa va ajutam sa depasiti momentele grele!, le-a incurajat Andreea Manea, IBCLC in cadrul Asociatiei ProMAMA, pe mamicile prezente la eveniment.

ProMAMA, Bucuresti, cu Andreea Manea, IBCLC

La initiativa Asociatiei ProMAMA, Ziua Consultantului in Lactatie a fost celebrata in mai multe orase unde exista consultanti certificati, mesajul fiind comun, acela de recunoastere a profesiei si de constientizare a mamelor asupra importantei alaptarii.

Astfel, in Cluj-Napoca, alaturi de dr. Marta Muresan, in cadrul centrului Burtica Mea, doctoritele si IBCLC Ioana Maguran si Teodora Catinas au petrecut impreuna cu mamicile de Ziua Consultantului si au dat declaratii presei prezente la eveniment despre importanta meseriei.

La Burtica Mea, Cluj-Napoca, cu dr. Ioana Maguran, iBCLC si dr. Teodora Catinas, IBCLC

La Brasov, evenimentul s-a desfasurat in Maternitatea Eva, unde Mihaela Drilea, IBCLC, a declarat: “La inițiativa ProMAMA, asociatie din care fac si eu parte si sunt mandra de acest lucru, am organizat o intalnire cu burtici si mamici cu pitici care au venit sa ne multumeasca pentru sprijinul in alaptare primit imediat dupa nastere si unde am discutat despre necesitatea consultantului in maternitati si recunoastetea meseriei in Romania, apoi am avut o sesiune deschisa de intrebari. Ne-au onorat cu prezenta dr. Ionel Aurel si Ditta Depner, carora le multumesc pt sustinere!

“Lipsa alaptarii devine o problema de sanatate publica, determinand cresterea mortalitatii si morbiditatii infantile. Multe imbolnaviri ar fi prevenite prin alaptarea copiilor minim 1 an”, declara dr. Chirea Bianca, medic primar neonatolog si IBCLC. Doar 2 maternitati din Romania au consultanti de alaptare acreditati international- IBCLC, iar Maternitatea Pelican din Oradea este una dintre ele. “Noi asiguram suport necontenit alaptarii, atat in primele zile dupa nastere, cat si dupa externare, prin intalnirile saptamanale pe care le avemcu mamicile in cadrul grupului de suport in alaptare”, mai spune doctorita.

Maternitatea Pelican, Oradea. Cu dr. Chirea Bianca, medic primar neonatolog si IBCLC

*****

 

Despre Asociatia ProMAMA

Asociatia ProMAMA este singura institutie din Romania si a treia din Europa acreditata la nivel international LEAARC (Academia Americana de Pediatrie, Asociatia Internationala a Consultantilor in Lactatia – ILCA, Bordul International al Examinatorilor Consultantilor in Lactatie – IBLCE)  pentru a sustine cursul “Educatie in Lactatie (Education in Lactation)”, in vederea pregatirii specialistilor.

Alaturi de pregatirea profesionistilor, ProMAMA este prima organizatie din Romania care ofera servicii complete de pregatire si suport in alaptare: cursuri, consultanta in alaptare, grup de suport gratuit pentru gravidele si mamicile ce isi doresc sa alapteze.

Organizatori: Asociatia ProMAMA (Sorana Muresan si Andreea Manea – Bucuresti, Marta Muresan – Cluj-Napoca, Mihaela Drilea – Brasov).

Parteneri: Burtica Mea (Cluj-Napoca), Maternitatea Eva (Brasov), Maternitatea Pelican (Oradea), Asociatia Alapteaza Timisoara.

Sustinatori: www.totuldespremame.rowww.bebelusultau.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.