Sarcina aduce multe schimbari in corpul femeii. Odata cu cresterea burticii, apar o serie de modificari, iar unele dintre acestea iti pot provoca disconfort. Din acest motiv, cele mai multe gravide se simt obosite, unele au dureri, dar si stari emotionale schimbatoare.
Masajul prenatal specializat este realizat astfel incat sa raspunda nevoilor femeii insarcinate si schimbarilor care se produc in organismul acesteia, fiind raspunsul perfect pentru reducerea disconfortului si stimularea starii de bine.
Respiratia ingreunata din cauza diafragmei presate; balonarea, indigestia sau arsurile din cauza stomacului si a intestinelor comprimate; nevoia deasa de urinare pentru ca uterul apasa vezica din ce in ce mai mult, pe masura ce inaintezi in sarcina; durerile de spate, ca o consecinta a cresterii uterului si mutarii centrului de greutate; presiunea asupra articulatiilor si ligamentelor – sunt doar cateva dintre neplacerile cu care te poti confrunta pe durata sarcinii.
Masajul terapeutic a fost folosit de secole pentru imbunatatirea starii generale de sanatate, pentru reducerea stresului si eliberarea tensiunii musculare. Chiar daca masajul gravidei a primit de multe ori raspunsuri ambivalente din partea comunitatii de sanatate, cercetarile au demonstrat ca terapia prin masaj prenatal poate fi un ingredient esential in ingrijirea femeilor in perioada sarcinii si ar trebui sa i se acorde o atentie deosebita.
Beneficiile masajului prenatal:
- prevenirea si ameliorarea durerilor de spate, gat si picioare;
- relaxarea muschilor;
- eliminarea toxinelor;
- stimularea circulatiei sanguine şi, implicit, pe cea a bebeluşului, asigurându-i o oxigenare optimă;
- prevenirea aparitiei edemelor (umflarea mainilor si picioarelor) si/sau combaterea lor;
- reducerea tesutului adipos, prevenirea aparitiei si/sau eliminarea celulitei;
- pastrarea elasticitatii pielii, impiedicand astfel aparitia vergeturilor;
- reducerea oboselii, a stresului;
- sporirea starii de relaxare emotionala si prevenirea tristetii prenatale;
Beneficiile pentru nastere si perioada postpartum:
- mareste elasticitatea muschilor, facand nasterea mai usoara;
- relaxeaza pelvisul;
- grabeste recuperarea postpartum, atat pentru nasterile naturale cat si pentru cele prin cezariana;
- reducerea anxietatii din timpul travaliului;
- mareste productia de lapte prin detensionarea intregului corp, facilitand astfel procesul de alaptare.
Un studiu facut de NCBI (National Center of Biotechnology Information), avand ca tema masajul prenatal (Pregnancy and labor massage), a demonstrat ca practicarea acestuia in timpul nasterii are un dublu rol benefic: atat pentru mama, cat si pentru fat, mai ales la nivel hormonal (scade nivelul de cortizol), ceea ce are ca efecte:
- Activitatea fetala imbunatatita, respectiv reducerea riscului de prematuritate.
- Mamele au avut parte de un travaliu mai putin dureros si mai scurt cu 3 ore fata de media acestuia, cu utilizarea redusa a medicatiei antialgice.
(http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2870995/)
Exista foarte putine riscuri in ceea ce priveste masajul prenatal (usoara ameteala sau stare de greata – acestea pot aparea, insa, in urma oricarui tip de masaj, crampe in zona abdominala din cauza unui masaj prea puternic al spatelui, deshidratare, contractii uterine).
Toate aceste efecte pot fi evitate atata timp cat terapeutul are cunostintele si experienta necesare, iar gravida respecta cateva sfaturi: nu este indicat sa ia masa imediat dupa o sedinta de masaj si trebuie sa suplimenteze cantitatea de lichide in primele doua ore dupa masaj.
TERAPEUTI CALIFICATI PENTRU SIGURANTA MASAJULUI
Evident, cand vine vorba de masajul gravidei, este nevoie de specialisti care cunosc bine anatomia si fiziologia sarcinii si implicit masajul prenatal.
Femeile gravide au nevoi diferite fata de cele ce nu sunt insarcinate, astfel ca necesita mai multa atentie si o ingrijire mai speciala, ce nu poate fi oferita decat de catre un terapeut specializat in masajul gravidei.
Cu toate ca majoritatea institutiilor de formare a meseurilor ating si subiectul “masajul femeii insarcinate”, cel mai indicat ar fi sa cauti o persoana calificata in domeniu, care a studiat atatomia gravidei si care sa aiba experienta – mai degraba un terapeut, decat un maseur obisnuit – prin simplul fapt ca acesta cunoaste punctele ce trebuie evitate si tipul de presiune pe care sa-l foloseasca.
Educatorii Prenatali LAMAZE si specialistii nostrii in sanatate si relaxare de la ProMAMA te asigura ca vei primi cele mai noi informatii, bazate pe cele mai recente studii si cele mai bune tehnici de ingrijire destinate femeii gravide (masaj, terapie criano-scarala, aromaterapie, gimnastica hipopresiva).
Ceea ce ne dorim noi este sa fiti gravide increzatoare, mame sanatoase cu bebelusi sanatosi si fericiti. Iar Terapia prin masaj este metoda alternativa cea mai folosita si eficienta in timpul sarcinii.
Autor:
ProMAMA CENTER
Kinetoterapeut
Consultant in alatare IBCLC
Educator Prenatal LAMAZE