De unde stii care sunt cele mai potrivite POZITII DE ALAPTARE

Asa cum am scris intr-un alt articol asemanator ca tema – legat de gasirea celei mai bune pozitii de alaptare – NOU-NASCUTUL este acela care gaseste instinctiv pozitia cea mai potrivita pentru a reusi sa se ataseze corect la san si sa suga eficient. Mama este cea care doar trebuie sa il ghideze si sa il sustina in acest sens. Poti citi despre acest subiect in articolul “Cea mai buna POZITIE DE ALAPTARE”.

Totusi, de multe ori, mamele aleg sa isi aseze bebelusii in anumite pozitii de supt, fiind influentate de context:

  • il pune pe bebe intr-o anumita pozitie de supt pe care EA o simte instinctiv comoda;
  • asistenta medicala sau medicul ii aseaza mamei nou-nascutul intr-o anumita pozitie;
  • bebelusului ii este foarte foame si nu are “rabdarea” necesara pentru a gasi EL singur pozitia potrivita, iar mama ajuta, asezandu-l intr-o anumita pozitie;

De asemenea, sunt si situatii cand specialistul certificat in alaptare IBCLC este acela care recomanda cea mai potrivita pozitie de alaptare, in functie de o anumita situatie particulara:

  • forma sanilor si particularitatile mameloanelor mamei (ombilicate, inelastice, retractile etc);
  • mameloane cu ragade si durere la supt;
  • probleme legate de ejectia laptelui (poate fi prea puternica si atunci sunt recomandate anumite pozitii speciale, alaturi de alte masuri);
  • felul in care bebe se ataseaza la san si anatomia orala a nou-nascutului (cum ar fi un fren lingual restrictiv, care poate limita mobilitatea limbii);
  • comportamentul bebelusului in timpul suptului;
  • refuzul sanului din diferite motive, cum ar fi obisnuinta cu suptul din tetina;
  • anumite probleme legate de sanatatea mamei (de exemplu, dureri puternice de spate, care o obliga pe mama sa stea doar in anumite pozitii);
  • nu de putine ori, am intalnit inclusiv mame carora le este oarecum teama sa manevreze bebelusul si care au nevoie de indrumari foarte clare despre ce sa faca  – cum sa il tina pe bebe, cum sa isi sustina sanul, cum sa isi pozitioneze mainile sau sa isi sprijine spatele (o perna de alaptare de calitate este foarte utila in acest sens) etc.

POZITIA din timpul suptului si ATASAREA corecta a bebelusului la san sunt de multe ori cheia succcesului in alaptare

Atasarea corecta la san este ESENTIALA pentru ca bebe sa poata prelua laptele, tu sa ai confort in timpul suptului (sa NU existe durere), iar sanii sa iti fie stimulati corect. Doar in acest fel veti fi amandoi multumiti, iar lactatia va putea fi asigurata in functie de nevoile pruncului tau.

Iata mai jos cateva semne evidente, pe care le poti urmari singura si care te ajuta sa stii ca bebelusul tau este atasat corect la san:

  • dupa ce prinde sanul, are in gura atat mamelonul, cat si o mare parte din areola;
  • gura lui este larg deschisa, cu buza inferioara rasfranta;
  • bebe incepe sa suga in ritm constant, il auzi cum inghite;
  • nu te dor sanii in timpul suptului, alaptarea fiind chiar o placere;

Daca vreunul dintre aceste semne NU este satisfacut, inseamna ca bebe NU s-a atasat corect si, in functie de situatie, poti alege sa ii corectezi atasarea sau sa ii scoti sanul din gurita si sa il reatasezi. In cazul in care nu te descurci singura sa faci acest lucru, consultantul certificat in alaptare IBCLC este persoana potrivita care te poate ajuta sa rezolvi problema.

Chiar daca atasarea la san pare un factor aproape banal, trebuie sa intelegi ca este ESENTIAL pentru alaptarea de succes. Problemele pe care le poate genera o atasare incorecta pot compromite alaptarea!

In ceea ce priveste POZITIA LA SAN, nu exista o anumita pozitie considerata ideala sau cea mai buna. Tot ceea ce conteaza este ca si tu si bebe sa va simtiti confortabil, iar cel mic sa suga eficient, adica sa il auzi ca inghite si sa nu te doara sanii.

Iata cateva dintre pozitiile de alaptare dintre care poti alege:

Pozitia leagan
Pozitia de alaptare LEAGAN
(cradle-hold position) – tu stai in pozitie sezut, cu bebe in brate, la nivelul sanului, sprijinit pe bratul din partea sanului din care alaptezi. Cel mic sta intors pe o parte, cu burtica lipita de tine (nu pe spate si doar cu capul intors spre san!), asa cum poti vedea in poza alaturata. Spre deosebire de recomandarile obisnuite, eu iti recomand aceasta pozitie DOAR dupa ce te asiguri ca bebe stie cum sa prinda bine sanul si capatati amandoi mai multa experienta.

Pozitia cradle-holhPozitia de alaptare LEAGAN-INCRUCISAT (cross cradle-hold position) – bebe sta pozitionat la fel ca pentru “pozitia Leagan”, deosebirea constand doar in mana pe care il sprijini pe bebe: il sustii de ceafa, cu mana opusa sanului din care alaptezi, iar cu cealalta mana iti sustii sanul. Eu prefer aceasta pozitie pentru ca il poti ajuta mult mai eficient pe bebe sa se ataseze corect si iti poti sustine mai bine sanul pana cand el reuseste sa il prinda.

Pozitia FootballPozitia de alaptare FOOTBALL  (football position) – tu stai in sezut, iar bebe sta “sub bratul” tau, sprijinit pe o perna buna de alaptare (suficient de tare si ferma) sau pe una improvizata, asa cum vezi in poza alaturata. De asemenea, foarte important este sa ai si tu spatele si bratele sprijinite pentru a avea confort in timpul alaptarii. Aceasta pozitie ofera o serie de avantaje: comoditatea amandurora, faptul ca nu vei avea presiune pe burta (important daca ai cezariana) si, nu in ultimul rand, ca permite un control bun al bebelusului si atasarea lui foarte usoara la san.

Pozitia de alaptare “SEMI-CULCATA”– e recomandata imediat dupa nastere (indiferent daca e nastere naturala sau cezariana) si, bineinteles, pe perioada noptii, pentru ca iti permite sa stai foarte comod. Aceasta pozitie de alaptare este buna si pentru bebe, pentru ca il ajuta sa se ataseze foarte usor. De asemenea, o recomand si pentru situatii speciale, cum ar fi ejectia puternica a laptelui, mamelonul plat/ scurt/ retractil sau daca bebe are fren lingual.Pozitia de alaptare culcata

Pozitia de alaptare CULCAT – tu stai intinsa in pat, pe o parte sau pe spate, iar bebe e si el intins, paralel cu tine, astfel incat sa fie cu burta “lipita” de a ta. Il poti aseza direct pe cearsaf, sau il poti tine pe bratul tau. Alapteaza mai ales noaptea din aceasta pozitie, incearca sa atipesti in timp ce bebe suge si te vei convinge ca dimineata te vei trezi odihnita! 🙂

Indiferent de ce pozitie de alaptare vei alege, important este ca bebelusul sa primeasca lapte in timpul suptului, tu sa nu ai durere, iar voi, amandoi, sa stati confortabil si sa va simtiti minunat in timpul alaptarii.

Daca esti gravida si doar te pregatesti pentru alaptarea puiului tau, te astept la un Curs de Alaptare, unde vom discuta inclusiv despre aceste subiecte – atasarea corecta la san si pozitii de alaptare – si le vom exersa si practic.

Daca deja ai nascut si te confrunti cu dificultati sau probleme de alaptare, va suntem alaturi, atat eu, cat si colegele mele si va ajutam sa le rezolvati in cadrul unei sedinte de Consultanta in Alaptare, fie la ProMAMA, fie la domiciliul vostru.

 

Autor: Sorana MURESAN, Consultant in Alaptare Certificat International (IBCLC)

Credit foto: ProMAMA, fotografii facute de Kinder Studio

Te-ar mai putea interesa si urmatoarele articole:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.