Oligozaharidele: eroine pentru siguranta nou – nascutilor

O abundenta de compusi ce lupta impotriva bolilor a fost descoperita intr-o sursa surprinzator de comuna si anume in cea a sanilor tuturor mamelor din intreaga lume care alapteaza. Laptele uman, singura substanta ce a evoluat pentru a ne hrani și de a ne proteja, pare sa contina un amalgam de medicamente descoperite recent de catre oamenii de stiinta.

“Mergem pana la fundul oceanului pentru a gasi compusi noi si a-i testa impotriva bolilor!”, spune omul de stiinta in nutritie Lars BODE de la Universitatea din California, San Diego. “Dar daca ne-am uita si doar la compusii naturali din laptele uman, vom fi surprinsi de ceea ce am gasi…”

  • Oligozaharidele nu hranesc doar copiii, ci joaca un rol antimicrobian foarte important, acela de a mentine intestinul sanatos, ei servind ca mijloc de hrana pentru o importanta clasa de bacterii bune. Studiile recente arata ca zaharurile actioneaza ca mijloc de siguranta, prevenind elementele patogene sa atace celule sanatoase si, de asemnea, ca sistemul imunitar sa nu actioneze asupra bacterilor prietenoase.
  • Oligozaharidele gasite in laptele uman s-ar putea, de asemenea, sa detina cheia de oprire a bolilor pentru copiii vulnerabili, sugerandu-se ca ele pot chiar inlocui folosirea antibioticelelor.
  • Beneficiarii acestor componete sunt prematurii din sectiile ATI, cei din tarile sub-dezvoltate predispusi la diarere cronica ce poate duce la moarte dupa intarcare, dar si pentru adultii ce beneficiaza de chimioterapie sau antibiotice.
  • Procesarea lor este o problema delicata si scumpa, incercand sa se intoduca chiar si la componetele din laptele praf. Insa, acestea difera atat din punct de vedere calitativ, cat si cantitativ, fiind cu mult mai putine, fata de cele peste 200 din laptele uman. Unii oameni de stiinta apreciaza ca ingineria genetica poate ajuta la procesarea lor.
  • Cel mai greu este sa descopere rolul fiecarui oligozaharid si care este cel mai important pentru sanatate.
  • Companiile de lapte praf folosesc un aditiv galatco-olizaharid asemanator celui din laptele matern, dar oamenii de stiinta spun ca exista o foarte mare diferenta intre cele doua, cel din laptele uman fiind mai bun impotriva agentilor patogeni.
  • Se gasesc de 20 de ori mai multe oligozaharide in laptele matern vs. laptele de vaca si multe din structurile celor din laptele matern sunt absente sau nu se gasesc in cel de vaca.
  • Fie ca este vorba de un derivat obtinut in laboratorul de chimie, de lapte donator, produse lactate sau microbi, oamenii de stiinta spera sa foloseasca beneficiile acestor oligozaharide pentru copiii vulnerabili: prematuri sau proaspat intarcați. Chiar și adulții, care au avut flora microbiana devastata de antibiotice sau sistemul lor imunitar stresat de chimioterapie, pot sa beneficieze de efectele culturilor de oligozaharide.

Dar totusi, cercetatorii nu vor putea niciodata recrea in totalitate acest puternic elixir al naturii si nici descifra toate misterele ce il inconjoara, laptele matern continuand sa fie cel mai bun pentru noi toti!

Sursa text si foto: ,,Superhero sugars in breast milk make the newborn gut safe for beneficial bacteria”, By JESSICA SHUGARTDECEMBER 27, 2013

Traducerea si adaptarea: Sorana MURESAN, Consultant in Alaptare Certificat International (IBCLC)

Te-ar mai putea interesa si urmatoarele articole:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.