Dr. Jack NEWMAN – cel mai recunoscut expert in alaptare din lume

Cu ocazia Saptamanii Mondiale a Alaptarii (1-7 august) 2019, l-am invitat pe bunul nostru prieten, Dr. Jack NEWMAN – cel mai recunoscut expert in alaptare din lume, sa ne acorde un scurt interviu. Iata ce a iesit:

  1. ProMAMA: Tema de anul acesta pentru Saptamana Mondiala a Alaparii este „Empower Parents, to enable breastfeeding” – imputernicirea parintilor pentru a facilita alaptarea. Care considerati ca sunt cele mai importante 3 modalitati de a realiza acest lucru?

Dr. Jack Newman (J.N.):  Cunoasterea inseamna putere si este adevarat ca aceasta cunoastere referitoare la modul in care functioneaza alaptarea s-a pierdut, in mare parte, in secolul 20.

A) Cine are nevoie de aceasta cunoastere? Ei bine, in primul rand, parintii!

 alaptare_evenimentSunt atat de multe mituri si informatii false care s-au tesut in jurul alaptarii in timpul secolului 20 (si inainte) – in mare parte din cauza succesului promovarii formulelor de lapte. Hranirea bebelusilor a capatat, astfel, o aura de „stiintific”, considerata mai buna decat alaptarea „ne-stiintifica” de pana atunci.

Formulele de lapte Nestle au fost prima data fabricate si promovate in 1867. Promovarea nu a fost facuta pentru cazurile in care alaptarea nu era posibila – din cauza ca mama murise sau era grav bolnava, ci ca o hrana „normala”, mai buna decat laptele matern. Hrana artificiala, „stiintifica”,  a impus propriile reguli pentru modul de hranire al bebelusului, inclusiv pentru alaptare – spre exemplu, hranirea o data la 3 ore, cate 20 de minute la fiecare san.

Ca rezultat, tot mai multe mame au esuat in alaptare sau mai degraba, „au fost impinse catre esec”. Ca sa nu se mai intample acest lucru, parintii au nevoie sa stie cum functioneaza, intr-adevar, alaptarea.

Promovarea formulelor de lapte catre parinti si cadre medicale ca fiind „normalul” trebuie interzisa. Cadrele medicale trebuie sa inceteze sa fie agenti de marketing pentru companiile de lapte praf, prin recomandarea laptelui-formula, oferirea de mostre sau  expunerea posterelor in cabinet.

B) Pentru a inlesni alaptarea (sau a nu o impiedica), cadrele medicale trebuie sa intelega modul in care functioneaza alaptarea si cat de mult este influentata aceasta de ceea ce se intampla cu mama in timpul sarcinii, travaliului, nasterii si postpartum.

Anestezia epiduarala „de rutina” are, de cele mai multe ori, efecte negative asupra capacitatii mamei de a alapta cu succes iar sfaturile si regulile cadrelor medicale legate de alaptare contribuie si mai mult la esuarea alaptarii. Care sfaturi si reguli? Spre exemplu, acela ca daca nou-nascutul pierde mai mult de 10% din gretatea de la nastere, atunci n.n. trebuie sa primeasca supliment de lapte-formula. Procentul de greutate pe care il pierde nou-nascutul este un factor irelevant pentru a stabili cat de bine functioneaza alaptarea si oricum, suplimentarea nu ar rezolva problema.

Adesea, cadrele medicale le spun mamelor ca nu mai pot alapta din cauza medicatiei de care mama are nevoie (sau, uneori, de care chiar NU are nevoie). „Nevoia” de a intrerupe alaptarea este falsa in majoritatea cazurilor.

Foarte multi medici nu au invatat nimic folositor despre practica alaptarii in scolile de medicina si nici mai apoi. Majoritatea informatiilor despre alaptare pe care le detin medicii provin de la reprezentantii companiilor de lapte praf care spun cu usurinta „formula noastra este cea mai buna”. Cadrele medicale trebuie sa invete despre alaptare si despre cum functioneaza aceasta.

C) Daca cei mai multi dintre parinti si cadre medicale stiu foarte putine lucruri sau nu au niciun fel de cunostinte despre alaptare, ce anume stiu sursele din media generale?

Sursele din Media au o influenta foarte puternica asupra perceptiilor parintilor cu privire la alaptare. Din pacate, adesea, acestea sunt de genul: „alaptarea doare” / „copiii alaptati nu dorm” iar „laptele insuficient” este o problema frecventa. Iar cei care lucreaza in media trebuie sa inteleaga cele doua puncte precedente (A si B). Multe dintre articolele cu privire la alaptare din publicatiile stiintifice sunt scrise de cercetatori care nu au contact direct cu mame si bebelusi care se straduiesc sa alapteze. Pentru ei, este vorba doar depre teorie si, desi articolele teoretice au un rol important, ele nu reusesc deloc sa ajute parintii sa inteleaga cazurile in care au nevoie de ajutor specializat si la cine pot apela. Iar cu cat mai repede cuplurile mama-bebelus primesc ajutor de specialitate, cu atat mai bine!

  1. ProMAMA: Ora Magica este unul dintre cele mai importante moduri de a sustine alaptarea cu succes si de a imputernici parintii. Ce credeti despre aceasta practica atat de importanta?

(J.N.): Absolut, prima ora dupa nastere este extrem de importanta pentru succesul alaptarii.

Intr-o situatie normala, un nou-nascut ar trebui pus piele-pe-piele cu mama lui. In timpul acestei ore sau putin peste, daca mama si nou-nascutul sunt lasati in pace, in cele mai multe dintre cazuri, nou-nascutul, de unul singur, isi va gasi drumul catre san, se va atasa si va suge. Acest lucru, este, intr-adevar, magic, dar, in acelasi timp, banal.

Orice mamifer nou-nascut din salbaticie isi gaseste drumul catre mamelon si incepe sa se hraneasca. Daca mamiferul nu face aceste lucru, el nu va trai. In cazul puiului de om, chiar si in cazurile in care nu se ataseaza singur (poate si buimacit din cauza procedurilor din timpul travaliului), contactul piele-pe-piele este un prim pas extrem de important pentru succesul alaptarii.

  1. ProMAMA: Ne cunoastem de foarte mult si stiti multe despre activitatea noastra in Romania. Credeti ca ProMAMA a reusit sa ofere putere si sprijin parintilor pentru succesul in alaptare in toti acesti 10 ani?

(J.N.):   ProMAMA a ajutat foarte multe femei din Romania sa alapteze cu succes si a fost o voce puternica in convingerea mamelor ca multe dintre lucrurile referitoare la alaptare pe care le-au auzit sau citit pe internet sunt false.

Mamele trebuie sa inteleaga modul in care functioneaza alaptarea, pentru a avea succes in acest demers. Chiar si atunci cand apar dificultati, acestea se pot depasi cu ajutor de calitate – iar ProMAMA  face acest lucru: ajuta la redarea puterii parintilor.

4. ProMAMA: Ne puteti transmite un mesaj in sprijinul parintilor din Romania?

Le-as spune parintilor in felul urmator: nu credeti tot ce auziti sau cititi despre alaptare! Sa nu credeti ca toate cadrele medicale stiu ceva despre alaptare sau ca le pasa despre asta (multora le pasa, desigur, dar nu majoritatii).

Jack_NEWMAN_ProTVSa credeti ca veti reusi cu alaptarea, dar sa alegeti informatia corecta despre alaptare, dintr-o sursa sigura! ProMAMA este o sursa sigura!

O alta sursa sigura este cartea mea si a Andreei Polokova: Alaptarea; imputernicirea parintilor, disponibila pe Amazon ca ebook dar si in format fizic.

ProMAMA:  Dupa cum spune si Dr. Jack NEWMAN, este timpul si cazul sa Echipa_ProMAMA_cropluam aceasta putere a detinerii informatiei despre alaptare din mainile care slujesc interesele companiilor de lapte praf si sa o redam parintilor si comunitatii. Alaptarea este normalul, firescul, iar laptele matern este cel mai bun aliment posibil pentru puiul de om, si NU laptele formula!