Dr. Jack Newman în România la invitatia Asociatiei ProMAMA – Un vis a devenit realitate!

Asociatia ProMAMA Center a organizat in Bucuresti, in perioada 24–26 Aprilie 2012, un workshop pe tema alaptarii, avandu-l ca invitat pe doctorul Jack Newman, un expert, un lider mondial in domeniul lactatiei. Unii il proclama drept „Zeu al alaptarii” (“Is Jack Newman the God of Breastfeeding?” – John Hoffman) sau „Guru al alaptarii”, fiind denumit astfel de catre mii de mame care ii cer ajutorul pentru a-si alapta copilul. Altii il considera un „erou”, un campion al drepturilor mamei si copilului.
De ce? Simplu – pentru ca a revolutionat lumea alaptarii, vorbeste despre acele lucruri simple care trebuiesc spuse despre alaptare. Toata lumea il venereaza!

De ce vorbim despre un vis devenit realitate?

Pentru ca Dr. Jack Newman a reusit sa ne strecoare in agenda sa extrem de aglomerata si a gasit trei zile libere pentru a raspunde invitatiei Asociatiei ProMAMA de a veni in Romania pentru a-si prezenta specialistilor din tara noastra vasta-i experienta si cunostintele despre alaptare.

A fost nevoie de un drum la o conferinta de alaptare care avut loc in 2011 in Ungaria pentru a-l invita personal, desi totul era atunci inca de domeniul visului. Suntem deosebit de onorati de faptul ca domnia sa a acceptat sa vina la noi in tara, iar acum, cand s-a terminat workshop-ul, avem impresia ca a fost doar un vis… dar unul real!

Cine este Dr. Jack NEWMAN?

Am auzit multe despre el, i-am citit articolele si i-am vizionat filmele video. Ne-a fost de un real ajutor in 2007, cand am avut disperata nevoie de indrumare pentru relactatia personala si, urmarand indicatiile lui atat de clare, relactarea a fost un real succes! De aceea am infiintat Asociatia ProMAMA si am reusit si noi sa ajutam multe mamici: pe unele sa relacteze, pe altele sa treaca pe alaptare exclusiva sau pe unii bebelusi sa se obisnuiasca sa suga din san; am reusit sa le oferim incredere in capacitatea lor de a alapta. Multe din reusitele noastre se datoreaza doctorului Jack Newman.

Considerat un clinician desavarsit ca si medic pediatru, cercetator in domeniul lactatiei, Dr. Jack Newman a revolutionat modul de abordare a alaptarii eficiente si a solutionarii problemelor in alaptare. Metodele lui sunt unice in lume (unele provin din observatiile care le-a facut cand a lucrat in Africa de Sud) si foarte practice, cu rezultate imediate. „Unguentul universal pentru mamelon” descoperit de el este cel mai bun pentru tratarea mamelonului „bolnav”. Poate si din aceasta cauza, il asteapta zilnic 15-16 mamici cu copii, veniti chiar de foarte departe, la Clinica lui de Alaptare din Toronto, pentru ei el fiind ultima speranta in rezolvarea problemelor in alaptare. Raspunde la 500 de e-mailuri pe saptamana, da consultanta prin telefon cel putin de 20 de ori pe saptamana si isi dedica din ce in ce mai mult timpul pentru a ajuta mamele sa-si alapteze copiii.

A publicat o serie de articole si carti, a produs filme despre alaptare distribuite gratuit in intreaga lume, resurse importante pentru mamici si specialisti in alaptare de pretitundeni, a fost consultant  UNICEF pentru cursul adresat personalului medical despre alaptare si evaluarea Spitalelor „Prieteni ai Copilului”, este invitat la numeroase Conferinte in alaptare din intreaga lume.

Dr. Jack Newman a ajutat mii de mame sa alapteze! A daramat o serie de mituri false care le-au fost indoctrinate mamelor de-a lungul mai multor generatii si care le impiedicau sa isi alapteze copiii cu succes. El reuseste intotdeauna sa ofere suport mamelor care au nevoie de ajutorul lui. Pentru el totul este simplu in alaptare. Nu exista piedici reale pentru o mama in a-si alapta copilul, ci doar lipsa de informare, de interes, de disponibilitate si suport. “O, bineinteles ca vei reusi”, le spune el tuturor mamelor.

O realitate trista

Noi, cei de la Asociatia ProMAMA, suntem extrem de mandri de faptul ca acest om de renume mondial a acceptat sa vina in Romania si am sperat ca vor fi interesati cat mai multi specialisti care au tangenta cu alaptarea si ca o sa fim ajutati de oficialitati pentru a beneficia cat mai multi de invataturile sale, intr-o tara unde rata de alaptare exclusiva a scazut in ultimii 6 ani, mai ales din cauza sfaturilor gresite pe care le ofera cadrele medicale (in prezent, doar 12,6% dintre copiii din Romania sunt alaptati pana la varsta de 6 luni – studiu realizat de UNICEF si publicat in vara anului 2011). Dar, din pacate, sprijinul a fost minim, aproape inexistent. Dr. Jack Newman a fost profund dezamagit cand a realizat ca sunt doar 18 -19 participanti (a venit la noi din Bulgaria, unde Conferinta a fost sponsorizata de UNICEF) si a intrebat suparat: „Unde sunt pediatrii? Eu nu vin in fiecare zi in Romania”. Probabil daca ar fi fost un eveniment sponsorizat de companiile distribuitoare de lapte praf s-ar fi „inghesuit” mai multi…

Si totusi…

A fost placut surprins sa constate ca la workshop au venit cei mai buni specialisti in alaptare din tara noastra (foarte putini la numar) – consultanti de lactatie certificati international (IBCLC) si consultanti de lactatie in devenire, cativa neonatologi si medici de familie, educatori prenatali, moase – persoane intr-adevar pasionate de a ajuta corect mamele sa alapteze. Au fost 3 zile de neuitat, cursuri extrem de interesante, dialoguri serioase, dar si pline de umor si parca speram sa nu se mai termine…. Bucuria de a-l avea printre noi pe acest om unic, se citea pe fata tuturor. Interviurile cu participantii, realizate la sfarsit de Compania Filmblanck, au oglindit aceasta exuberanta.

L-am condus pe Dr. Jack Newman sa admire centrul vechi al Bucurestiului, care l-a impresionat, amintandu-ne ca Bucurestiul se chema candva „micul Paris”…
Speram ca atmosfera degajata de la workshop si seratele placute de pe terasele Bucurestene sa-l faca sa uite de dezinteresul romanilor pentru alaptare.

Ne-am bucurat sa-i citim e-mailul plin de caldura pe care ni l-a trimis dupa ce a plecat din tara noastra, in care ne-a promis ca se va reintoarce: ”We had a wonderful experience in Romania and yes, we hope to return soon”.

*****

Care este misiunea Asociatiei ProMAMA?

AsociatiaProMAMA este o organizatie non-profit, cu caracter educational, avand ca obiectiv promovarea si sustinerea alaptarii pentru mama, copil, familie si intreaga societate. In acest sens, cateva dintre proiectele Asociatiei ProMAMA au in vedere:

  • Formarea de personal specializatin alaptarein vederea certificarii lor ca si Consultanti in Lactatie la nivel international.
  • Informarea si educarea viitorilor si proaspetilor parinti. Pentru aceasta, specialistii  ProMAMA (Consultanti in Lactatie si Alaptare Certificati International) ofera inclusiv cursuri specializate de alaptare, consultanta in alaptare, precum si suport.
  • Formarea de baza si continua a personalului in vederea promovarii alaptarii.

In afara acestui proiect, ProMAMA a mai organizat si alte evenimente si conferinte, nationale si internationale, in domeniul alaptarii:

  • 2012: implementarea gratuita in 4 maternitati din Romania a Programului “Ora Magica”, cu ajutorul cercetatorilor de la Institutul Healthy Children din SUA, în parteneriat cu Institutul Karolinska din Suedia.
  • 2014: Dr. Jack NEWMAN in Romania pentru a doua oara – conferinta de 3 zile destinata atat specialistilor, cat si mamelor – “Alaptarea pe intelesul tuturor”.
  • 2014: “Conferinta Europeana pentru Alaptare”, organizata in Romania deAcademy of Breastfeeding Medicine (ABM), in parteneriat cu Asociatia ProMAMA. La conferința au fost prezenti participanți din peste 25 de tari.
  • 2016: Catherine WATSON GENNA in Romania – Conferinta destinata specialistilor – “Alaptarea copiilor cu probleme”, cu participarea specialistilor din toata tara, plus Italia, Norvegia, Estonia.

Aici poti citi mai multe despre Proiectele ProMAMA.

Autori:
Dr. Marta MURESAN, Medic Primar Pediatru, Consultant in Alaptare Certificat International (IBCLC)
Sorana MURESAN, Consilier in Lactatie si Alaptare Certificat Internatinal (IBCLC), Educator Prenatal Lamaze Certificat International (LCCE).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.