Gravida, Alaptarea, Nou-nascutul si SARS-COV-2

Coronavirusul nou si implicatiile in sarcina, nastere si alaptare

Cu totii ne ingrijoram de pandemia creata de noul coronavirus si, in mod special, gravidele si proaspetele mamici.

Noi, specialistii ProMAMA in domeniul maternitatii, suntem alaturi de voi cu informatii corecte, idei practice si raspunsuri la intrebari.

In continuare, vom reda informatiile cunoscute pana in prezent.

Pentru o mai buna intelegerea a fenomenului, recomandarilor si practicilor, am impartit recomandarile in 2 categorii – cele INTERNATIONALE (CDC – Centers for Disease Control and Prevention, OMS – Organizatia Mondiala a Sanatatii, RCOG – Royal College of Obstetricians and  Gynaecologists, AAP – Academia Americana de Pediatrie) si cele din ROMANIA (elaborate de Comisiile de specialitate ale Ministerului Sanatatii) adaptate pentru situatia si starea spitalelor din tara noastra.

Artocol revizuit de specialistii ProMAMA in data de 12 APRILIE 2020.

1. Femeile insarcinate prezinta un risc mai mare de a contacta noul coronavirus?

Toate datele obtinute sunt in curs de cercetare pentru a intelege impactul infectiei cu COVID-19 asupra femeilor insarcinate. Pana in prezent, nu exista dovezi care sa ateste faptul ca gravidele au un risc mai mare de complicatii severe fata de populatia generala.

Cu toate acestea, atat CDC (Centers for Disease Control and Prevention), cat si OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) spun ca din cauza modificarilor corpului si a sistemului imunitar in timpul sarcinii, stim ca femeile insarcinate pot fi afectate mai grav de unele infectii respiratorii. Prin urmare, este important sa ia masuri de precautie pentru a se proteja de COVID-19 si de a raporta eventualele simptome (inclusiv febra, tuse sau dificultati de respiratie) personalului medical competent.

OMS si CDC vor continua sa examineze si sa actualizeze informatiile si sfaturile oferite, pe masura ce vor fi disponibile mai multe dovezi.

Ceea ce este cert, insa, este faptul ca o femeie insarcinata trebuie intotdeauna sa se protejeze de boli!

2. Sunt insarcinata. Cum ma pot proteja impotriva COVID-19?

Recomandarile INTERNATIONALE (CDC)

Femeile insarcinate trebuie sa ia aceleasi precautii pentru a evita infectia cu COVID-19 ca si restul populatiei. Va puteti proteja prin:

  • Spalarea frecventa si corecta pe maini, cu sapun si apa sau dezinfectarea cu o solutie pe baza de alcool.
  • Evitarea persoanelor bolnave si pastrarea distantei fata de alti oameni.
  • Evitarea atingerii ochilor, nasului si a gurii.
  • O igiena respiratorie adecvata.” (tuse / stranut in incheietura cotului sau intr-o batista si aruncarea imediata a acesteia).

Puteti gasi aici informatii suplimentare cu privire la prevenirea bolii COVID-19 la CDC (Prevention for 2019 Novel Coronavirus).

Daca aveti febra, tuse sau dificultati de respiratie, solicitati asistenta medicala din timp. Apelati medicul curant inainte de a merge la o unitate medicala si urmati instructiunile autoritatilor locale de sanatate.

Femeile insarcinate si cele care au nascut recent – inclusiv cele afectate de COVID-19 – ar trebui sa participe la programarile prenatale/postantale de rutina.

3. Ar trebui sa fie testate femeile gravide pentru COVID-19?

Recomandarile INTERNATIONALE (OMS)

Protocoalele de testare și eligibilitatea variaza in functie de locul (tara) in care va aflati. Cu toate acestea, recomandarile OMS sunt ca femeile insarcinate cu simptome de COVID-19 sa fie prioritare pentru testare.

Daca au COVID-19, este posibil sa aiba nevoie de ingrijiri de specialitate.

4. Poate sa treaca noul coronavirus de la o femeie gravida la fat sau la nou-nascut?

Informatiile INTERNATIONALE (OMS, CDC)

Pana in acest moment nu se cunoaste daca o femeie insarcinata si confirmata cu COVID-19 poate transmite virusul care provoaca COVID-19 la fat, in timpul sarcinii, sau la nou-nascut in timpul nasterii.
Pana in prezent, niciun nou-nascut din mama cu COVID-19 nu a fost gasit pozitiv cu COVID-19.
In aceste cazuri, care sunt putine, virusul nu a fost gasit în probele de lichid amniotic sau de lapte matern. 

In schimb, au fost confirmati nou-nascuti cu COVID-19, insa inca se cerceteaza daca infectia a fost urmare a nasterii sau a contactarii ulterioare a coronavirusului.

Totusi, pe 26 Martie, a fost publicata o noua informare (RCOG): un caz din Wuhan, care  evidentiaza o posibila transmitere pe verticala (in timpul travaliului) de la mama la fat. Este cert faptul ca e nevoie de investigatii amanuntite, dar RCOG spune ca monitorizeaza atent cazurile.

5. Cum procedeaza gravida suspecta/ confirmata cu COVID-19 daca are nevoie de asistenta medicala (se simte rau sau trebuie sa nasca)?

Recomandarile din ROMANIA (Comisia de Obstetrică-Ginecologie a Ministerului Sănătății Comisia de Neonatologie a Ministerului Sănătății):

  • suna la 112, iar echipajul de ambulanta/ SMURD o va transporta la maternitatea special desemnata cu primirea acestor cazuri;
  • echipajul de ambulanta/ SMURD va anunta telefonic maternitatea in legatura cu sosirea unei gravide cu infectie suspicionata/confirmata cu SARS-Cov-2/COVID-19;
  • gravida va fi preluata de echipa medicala de specialitate si special pregatita pentru astfel de cazuri;
  • in cazul in care pacienta nu indeplineste criteriile de internare, medicul va solicita o ambulanta pentru transportul pacientei catre un serviciu de boli infectioase sau pentru transportul pacientei inapoi în locatia de izolare/ carantina (în functie de caz);
  • orice gravida suspecta va fi testata pentru SARS-CoV-2.

6. Ce tip de ingrijire ar putea fi disponibila in timpul sarcinii si nasterii?

Informatiile INTERNATIONALE (OMS, CDC)

Toate femeile gravide, inclusiv cele confirmate sau suspectate cu simptome de COVID-19, au dreptul la ingrijiri medicale speciale in timpul sarcinii, nasterii, postpartum, inclusiv ingrijirea sanatatii mentale.

O experienta de nastere sigura și pozitiva presupune ca femeia insarcinata: OMS reccomandation for labour

  • Sa fie tratata cu respect și demnitate;
  • Sa i se respecte metoda de nastere aleasa;
  • Sa i se comunice clar protocolul prental/postnatal din partea personalului medical;
  • Sa aiba parte de strategii adecvate de ameliorare a durerii;
  • Sa aiba posibilitatea de miscare, pozitionare in timpul travaliului si a nasterii.

In cazul in care virusul COVID-19 este suspectat sau confirmat, personalul medical trebuie sa-si ia toate masurile de precautie pentru a reduce riscurile de infectare atat a lor, cat si a altora, incluzand purtatea de echipament special de protectie.

7. Gravidele suspecte/ confirmate cu COVID-19 trebuie sa nasca prin cezariana?

Informatiile INTERNATIONALE (OMS)

Nu. Sfatul OMS este ca cezarianele sa fie efectuate numai atunci cand sunt justificate medical. Modul de nastere trebuie individualizat si bazat pe situatia fiecarei gravide.

La gravida cu infectie COVID-19, se recomanda monitorizarea continua pe parcursul travaliului a batailor cordului fetal prin cardiotocografie.

Recomandarile din ROMANIA (Comisia de Obstetrică-Ginecologie a Ministerului Sănătății Comisia de Neonatologie a Ministerului Sănătății):

In Romania sunt, in principiu, aceleasi recomandari, insa daca starea pacientei cu infectie suspicionata/ confirmata cu COVID-19 se poate complica prin deteriorarea acuta a functiei respiratorii sau prin extenuare, se recomanda finalizarea de urgenta a nasterii prin operatie cezariana.

8. Isi poate mama atinge si tine in brate nou-nascutul imediat dupa nastere, daca este suspecta sau confirmata cu COVID-19?

Recomandarile INTERNATIONALE (OMS, RCOG)

OMS-AlaptareIn unele tari, DA (daca nou-nascutul nu are nevoie de asistenta medicala de urgenta). Contactul strans si alaptarea timpurie, exclusiva, ajuta un nou nascut sa creasca. Mamele ar trebui sa fie incurajate si sustinute sa:

  • Alapteze in siguranta, cu o igiena respiratorie buna si spalarea riguroasa pe maini inainte si dupa atingerea bebelusului, precum si pastrarea tuturor suprafetele igienizate;
  • Sa tina nou-nascutul piele-pe-piele;
  • Sa stea in camera cu bebelusul.

In alte tari, se recomanda ca mamele suspecte / confirmate cu coronavirus sa fie separate de nou-nascut pentru 14 zile. Totusi, acest comportament poate avea un efect negativ asupra alaptarii si atasamentului dintre mama si bebelus. E recomandat ca mama sa discute despre riscuri si beneficii cu medicul neonatolog al bebelusului. Aceasta abordare poate fi schimbata daca apar noi evidente (RCOG).

CDC RecommRecomandarile internationale: CDCAAP:

Decizia ca mama si nou-nascutul sa stea impreuna sau sa fie separati daca mama este pozitiva cu COVID-19 este rezultatul deciziei comune dintre mama si cadrele medicale (in functie de conditia clinica a mamei si copilului, dorinta mamei de a alapta, capacitatea spitalului de a oferi conditii ca cei doi sa stea impreuna sau sa fie separati etc).

Nou-nascutul din mama cu COVID-19 va fi izolat de restul nou-nascutilor.

AAP RecommChiar daca este deficil pentru amandoi, separarea temporara dintre mama si nou-nascut este recomandata pentru reducerea riscului de contaminare al nou-nascutului, spune protocolul Academiei americane de Pediatrie (AAP).

Recomandarile din ROMANIA (Comisia de Obstetrică-Ginecologie a Ministerului Sănătății Comisia de Neonatologie a Ministerului Sănătății):

Pentru controlul infectiei, pe perioada internarii in maternitate:

  • Nu se recomanda clamparea intarziata a cordonului ombilical.
  • Echipament special complet in sala de nasteri (calota, ochelari, halat, manuși, botosi, masca).
  • Separarea si izolarea nou nascutului in conditiile in care mama este pozitiva pentru Covid-19. Nou născutul NU va fi pus în contact fizic și nici la o apropiere mai mică de 2 m de mamă. Nou născutul se va transporta de la sala de nașteri în secția de neonatologie până în salonul de izolare cu un incubator de transport (aceeasi recomandare o face si CDC).
  • Testarea prin exsudat oro-nazo-faringian.
  • Fara vizita apartinatorilor la mama si la copil.
  • Toti nou nascutii vor fi imunizati antihepatită B si anti TBC si vor beneficia de screeningul metabolic, audiologic si cardiac. Vaccinare antihepatita B imediat dupa nastere.  Vaccinarea BCG în intervalul cuprins între prima zi după naștere pana la externarea nou-nascutului in absenta unor contraindicatii speciale (ex. in particular pentru vaccinul BCG: prematuritate, greutate mica la nastere < 2500g, mama HIV+; sindroame clinice sugestive pentru deficite imune).

9. Pot ALAPTA mamele confirmate cu COVID-19?

Informatiile INTERNATIONALE (OMS, CDC, UNICEF)

DA. Mamele confirmate cu virusul COVID-19 pot alapta daca doresc acest lucru.

Ghid provizoriu privind alaptarea pentru o mama confirmata sau investigata pentru COVID-19 (CDC):

Aceasta indrumare provizorie se bazeaza pe ceea ce se stie in prezent atat despre COVID-19, cat si pentru transmiterea altor infectii respiratorii virale. CDC va actualiza această indrumare provizorie, dupa cum este necesar, pe masura ce informatii suplimentare devin disponibile.

Poate sa treaca coronavirusul in laptele de mama?

Coronavirusul NU a fost detectat in laptele de mama, dar nu se stie sigur daca trece sau nu in lapte.

Ce se stie, insa, sigur?

Laptele de mama protejeaza impotriva multor boli si, de aceea, sunt foarte rare cazurile in care alaptarea este contraindicata.

Care sunt recomandarile pentru mamele care alapteaza si sunt suspecte sau diagnosticate cu COVID-19?

  • Decizia de a alapta sau nu este a mamei, in colaborare cu restul familiei si a medicului.
  • Mama care alapteaza trebuie sa poarte masca si sa aiba o igiena riguroasa a mainilor cand atinge copilul si sanii.
  • Daca mama se mulge, mare atentie la igiena mainilor – spalate bine de tot cu sapun si apa sau dezinfectanti pe baza de alcool si purtarea de masca.
  • Daca laptele este muls, sa ii fie dat copilului de catre o alta persoana, sanatoasa.
  • Sterilizarea pompei inainte de fiecare folosire.
  • Dezinfectarea suprafetelor cu care mama intra in contact.

Academia Americana de Pediatrie recomanda oferirea de lapte muls nou-nascutului, dar daca mama si restul familiei insista pentru alaptare si skin-to-skin, trebuie sa semneze o documentatie ca refuza separarea de nou-nascut (Informed Consent Form for Refusal to Separate Birthing Parent and Infant).

Recomandarile din ROMANIA (Comisia de Obstetrică-Ginecologie a Ministerului Sănătății Comisia de Neonatologie a Ministerului Sănătății) pe perioada internarii in maternitate:

“Desi recomandarile OMS sustin posibilitatea alaptarii la lehuzele infectate COVID-19, avand in vedere infrastructura sectiilor de obstetrica-ginecologie si neonatologie a maternitatilor din Romania precum si amploarea pandemiei COVID-19 in Romania, se recomanda izolarea nou-nascutului de mama infectata si hranirea acestuia cu formula de lapte. Recomandam mentinerea lactatiei prin stimulare (cu ajutorul unei pompe de muls); laptele astfel obtinut se colecteaza, se depoziteaza si se dezafecteaza, urmand circuitul obisnuit al deseurilor infectioase.”

Deci, pe perioada izolarii, mama NU are voie sa alapteze si nici sa i se administreze nou-nascutului laptele muls! E important sa cunoastem acest protocol pentru ca acesta este cel care se aplica in Romania!

Mama poate intra in contact cu nou nascutul si poate incepe alaptarea doar dupa ce exista 2 teste succesive negative (din exsudatul nazo- si orofaringian), la interval de 24 ore, pentru ambii (mama si nou nascutul) si starea clinica a mamei si a nou nascutului permite aceasta.

10. Ce se intampla cu mama dupa nastere si cand va fi externata?

Recomandarile din ROMANIA (Comisia de Obstetrică-Ginecologie a Ministerului Sănătății Comisia de Neonatologie a Ministerului Sănătății):

Dupa nastere, mama va fi izolata intr-un salon anterior desemnat, urmarirea ei fiind efectuată de catre medicul obstetrician, prin vizite zilnice, care vor avea durata minima necesara.

Externarea mamei dupa nastere se va face cat mai curand posibil, in functie de starea medicala, in colaborare cu DSP si sectia de boli infectioase arondata fiind stabilita destinatia: internare in sectia de boli infectioase (in cazul pacientelor pozitive) sau izolare/ carantina în cazul pacientelor care aveau acest statut anterior internarii si acesta nu s-a modificat prin pozitivare pe parcursul internarii. Externarea pacientei se va realiza cu o ambulanta.

11. Daca mama este confirmata cu virusul COVID-19 si se simte prea rau pentru a-si alapta copilul, ce poate sa faca?

Informatiile INTERNATIONALE (OMS)

Daca nu se simte in stare sa-si alapteze bebelusul din cauza simptomelor date de COVID-19 sau a altor complicatii, ar trebui sa fie incurajata sa-i ofere laptele matern, intr-un mod posibil, disponibil si acceptabil pentru ea, astfel:

  • Sa exprime lapte (sa se mulga – manual sau cu pompa sterila);
  • Sa relacteze;

*****

Dragi mamici si viitoare mamici,

Va recomandam ca sursele de informare pe care le urmariti sa fie de specialitate (emise de catre persoane / institutii competente in domeniu), pentru a nu va spori in mod gresit ingrijorarile si sa incercati sa le respectati intocmai recomandarile personalului medical abilitat, pentru siguranta voastra si a celor din jur.

Acum, mai mult ca oricand, este important sa ne concentram pe informare corecta si preventie. In aceasta perioada, medicii nu vor reusi sa isi dedice timpul altor activitati in afara celor strict medicale. Iar noi avem competenta, cunostintele si experienta necesare sa va ghidam in domeniul fiziologicului.

In acest context, cu atat mai importanta este informarea corecta despre sarcina, nastere si alaptare, pentru a avea cea mai placuta experienta a maternitatii. Cursurile Lamaze, Puericultura, Alaptare le puteti urmari la ProMAMA ONLINE, live si interactiv, din confortul si siguranta de acasa.

0 sigla-ProMAMA-OnlineProMAMA ONLINE va sta la dispozitie prin specialistii sai certificati international si cu o experienta practica de peste 10 ani in domeniul maternitatii: Educatori Prenatali Lamaze, Consultanti in Alaptare IBCLC si Specialisti in ORA MAGICA.

Ne dorim sa fim alaturi de voi si bebelusii vostri, pentru ca NE PASA!

Si, evident, va sfatuim din tot sufletul sa #STATIACASA!

Bibliografie:

  1. www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-on-covid-19-pregnancy-childbirth-and-breastfeeding
  2. CDC (last up-date: 4 Aprilie 2020): www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions/pregnancy-breastfeeding.html
  3. CDC (last up-date: 4 Aprilie 2020), recomandari pentru personalul medical: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/inpatient-obstetric-healthcare-guidance.html
  4. CDC: www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prepare/prevention.html
  5. www.unicef.org/stories/novel-coronavirus-outbreak-what-parents-should-know
  6. Ministerul Sanatatiii din Romania: “METODOLOGIA PRIVIND NAŞTEREA LA GRAVIDELE CU INFECŢIE SUSPICIONATĂ/ CONFIRMATĂ CU SARS-COV-2/COVID19, PRELUAREA, ÎNGRIJIREA ŞI ASISTENŢA MEDICALĂ A NOU NĂSCUTULUI”, Comisia de Obstetrică-Ginecologie a Ministerului Sănătății Comisia de Neonatologie a Ministerului Sănătății, 30 Martie 2020
  7. AAP: Karen M. Puopolo, M.D. Ph.D., Mark L. Hudak, M.D., David W. Kimberlin, M.D., James Cummings, M.D. “Management of Infants Born to Mothers with COVID-19” – American Academy of Pediatrics Committee on Fetus and Newborn, Section on Neonatal Perinatal Medicine, and Committee on Infectious Diseases, 2 Aprilie 2020:  https://services.aap.org/en/pages/2019-novel-coronavirus-covid-19-infections/faqs-management-of-infants-born-to-covid-19-mothers/
  8. RCOG (last up-date: 9 Aprilie 2020): https://www.rcog.org.uk/en/guidelines-research-services/guidelines/coronavirus-pregnancy/covid-19-virus-infection-and-pregnancy/

 

Andreea MANEA & Sorana MURESAN