Hiperlactatia sau “am PREA MULT lapte”

Dragi mamici,

NU va mai mulgeti sanii daca nu este nevoie! Stimularea sanilor in EXCES poate conduce la hiperlactatie, iar acesta este insotita de multe disconforturi si riscuri.

De-a lungul timpului am intalnit multe mame cu hiperlactatie.

Multe mame se confrunta cu o lactatie insuficienta si au nevoie de ajutor specializat pentru a o creste, dar exista si aceasta categorie de femei care sunt coplesite de prea MUUULT lapte. Chiar daca pare ceva incredibil, acestea sunt mame efectiv terorizate de cantitatea enorma de lapte pe care o produc…

  • le este teama sa iasa afara la plimbare cu bebelusul pentru ca le curg tot timpul sanii,
  • nu pot dormi noaptea din cauza disconfortului produs de sanii mereu tensionati,
  • trebuie sa se mulga foarte des pentru ca altfel ajung la tot soiul de probleme (angorjare, blocarea canalelor, mastita, abces mamar),
  • si, ca si cum toate astea nu ar fi suficiente, bebe nu reuseste sa prinda sanul mereu intarit (nu se poate atasa), motiv pentru care multe mame inlocuiesc alaptarea cu laptele muls oferit din biberon – iar acest lucru inseamna SFARSITUL ALAPTARII!

De ce ajung unele mame la aceasta situatie? Unul din motivele principale este acela ca, inca din maternitate, sunt sfatuite sa se mulga pentru a scoate “surplusul” de lapte din sani – si despre acest caz vom discuta in continuare (desigur, sunt si ALTE motive ale hiperlactatiei, iar acestea nu sunt parte din acest articol).

Acest sfat este TOTAL GRESIT! De ce?

  • pentru ca, in primul rand, trebuie sa stii ca la scurt timp dupa nastere (aprox. intre ziua 3-6), sanii tai vor produce lapte in exces. Exact! La inceput vei avea lapte mai mult decat are bebe nevoie… Aceasta este o stare FIZIOLOGICA pentru primele zile si trebuie gestionata corect. De aceea, e important sa il alaptezi des pe bebe, in functie de cum iti cere el, pentru a se putea “regla” lactatia in functie de nevoia (cererea) bebelusului – ceea ce se va intampla la aproximativ 3 saptamani dupa nastere. Nu uita sa tii cont de faptul ca lactatia functioneaza dupa LEGEA CERERII SI A OFERTEI – cu cat bebe suge mai des, cu atat sanii tai vor produce mai mult lapte si viceversa. Deci, pentru a reusi ca in scurt timp sa produci EXACT atata lapte cat are bebe nevoie, trebuie sa il alaptezi LA CERERE. Daca, pe langa suptul bebelusului, tu te si mulgi, sanii tai vor produce tot mai mult lapte, in functie de cat de mult sunt stimulati. Rezultatul: hiperlactatie!
  • Sanii nu vor fi NICIODATA “goi”, mereu va fi o anumita cantitate de lapte in ei pentru ca laptele se “produce” continuu. Sanii nu sunt recipiente care stocheaza o anumita cantitate de lapte si care se golesc dupa alaptare/ muls, ci, atata timp cat bebe suge sau mama se mulge, laptele va iesi din sani, chiar daca putin cate putin. Deci, NU este corect sa “evaluezi” daca bebe a supt suficient, verificand daca mai ai lapte in sani – te poti trezi ca si dupa 2, 3 sau 7 ore de muls tot vor mai iesi cateva picaturi. Iar, in scurt timp (2-3 zile), rezultatul va fi o cantitate ENORMA de lapte = hiperlactatie.

Si atunci…

Ce sa faci pentru a preveni tensionarea (angorjarea) sanilor?

Alapteaza-l pe bebe cat mai des (la cerere) si asigura-te ca suge eficient 🙂

Ce sa faci in situatia in care simti sanii tensionati?

Apeleaza la ajutorul bebelusului – pentru ca el este partenerul tau in alaptare si el este cel care te poate ajuta cel mai bine. Foloseste mulsul DOAR in cazul in care bebe NU reuseste sa elibereze sanul (nu il poti trezi sau e deja satul si refuza sa mai suga) si doar pentru putin timp, pana la detensionarea acestuia. Compresele reci aplicate pe sani dupa supt te ajuta sa reduci inflamatia.

Care sunt cateva dintre situatiile in care mulsul POATE fi de folos sau necesar?

 Daca trebuie stimulata lactația (e insuficienta sau mama relacteaza). Dar, atentie, mulsul este doar o completare a suptului si nu trebuie sa inlocuiasca alaptarea;

 Pentru a mentine lactatia in anumite situatii (caz de boala sau separare mama-bebelus);

 Pentru a rezolva problemele sânilor (angorjare / furia laptelui, canale blocate, mastita), daca bebelusul nu reuseste sa o faca prin supt;

 Pentru stocarea laptelui in anumite cazuri speciale.

Cum se rezolva problema in caz de hiperlactatie?

In niciun caz NU trebuie oprit BRUSC mulsul! Pentru ca exista risc de mastita si abcedare a sanului. Mulsul trebuie redus TREPTAT, in functie de starea sanilor. Ceaiul de salvie poate fi de folos, avand efect de reducere a lactatiei.

Sfaturile din acest articol sunt generale si NU inlocuiesc consultanta in alaptare fata-in-fata intre consultantul in lactatie si mama cu bebelusul, pentru o evaluare corecta a situatiei. De ce? Pentru ca fiecare caz este unic si necesita o anamneza completa si sfaturi particularizate.

Daca ai nevoie de sfatul meu, ma gasesti la ProMAMA – Institut si Clinica de Alaptare – si iti poti face o programare aici sau la tel. 072 PROMAMA (072 7766262) sau e-mail receptie@promama.ro

Autor: Sorana MURESAN, Consultant in Alaptare Certificat International (IBCLC)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.