Multe mamici ma intreaba despre intarcare. Cum ar fi cel mai indicat sa se produca? La ce varsta? Cat va dura pana la intarcarea completa? Care ar fi metodele cele mai potrivite? Este sau nu nevoie de medicamente pentru oprirea lactatiei? Si multe, multe altele…
Ce este intarcarea?
Vorbim despre intarcare copilului atunci cand, din anumite motive, se opreste alaptarea acestuia.
Care sunt motivele care conduc la intarcare?
De cele mai multe ori, societatea preseaza mamele sa-si intarce copiii mai repede decat si-ar dori ele acest lucru. Societatea moderna considera ca alaptarea produce o prea mare dependenta a copilului de mama, altii sunt de parere ca laptele matern nu are prea mare valoare dupa o anumita varsta.
In alte cazuri, copilul este acela care conduce la oprirea alaptarii. Exista anumite semne care ii indica mamei ca pruncul ei este pregatit pentru intarcare:
- suge din ce in ce mai putin
- refuza des sanul
- este usor distras de la san
- este mai interesat de alimente solide decat de sanul mamei
- accepta mai usor mancarea si o alta bautura
Uneori, mama, din anumite motive vrea sa opreasca alaptarea. Fiecare ia decizii in concordanta cu situatia familiala sau anumite circumstante personale. De obicei, printre acestea se numara:
- mama este presata de diferite persoane din cercul ei
- are informatii putine sau eronate
- vrea sa se intoarca la serviciu si i se pare prea solicitant sa continue sa alapteze
- este obosita din cauza supturilor nocturne
- vrea sa ia anticonceptionale
- are o anumita boala si nu poate continua alaptarea
Exista si situatii in care mama isi intarca neintentionat copilul, din lipsa de informatii (mama suplimenteaza alimentatia copilului cu biberonul, ceea ce conduce automat la scaderea si pierderea lactatiei sau copilul refuza sanul, iar mama nu stie cum sa gestioneze situatia, sau se intoarce la serviciu) sau pentru ca este nevoita sa procedeze astfel (mama se imbolnaveste grav sau are nevoie de tratament contraindicat in alaptare, ori daca ramane gravida si, in antecedente, a avut avorturi sau nastere prematura).
Ce recomandari are Organizatia Mondiala a Sanatatii privind durata alaptarii?
OMS recomanda ca alaptarea sa fie initiata cat mai repede dupa nastere (ideal, in prima ora) si sa fie facuta exclusiv si la cererea bebelusului pana la varsta de 6 luni. Dupa aceasta varsta se poate incepe diversificarea alimentatiei, dar alaptarea e important sa continue la fel ca inainte, la cererea copilului, pana la cel putin 2 ani.
Cateva sfaturi privind intarcarea:
- Indiferent de motiv, lasati intarcarea sa se produca progresiv si cu dragoste! Orice mama care alapteaza intelege ca alaptarea este mai mult decat hrana, inseamna consolidarea relatiei de dragoste dintre ea si prunc. O intarcare precoce sau brusca determina un traumatism psiho-afectiv la copil, responsabil de tulburarile de comportament de mai tarziu, dar si mamei ii poate provoca un soc emotional.
- Cantariti foarte bine acest lucru si fiti convinse ca vreti sa-l intarcati. Multe mame regreta ca si-au intarcat prematur copilul, ca au cedat presiunilor celorlalti, cu toate ca alaptarea era cea mai minunata legatura intre ele si bebelusul lor. Daca ar putea da timpul inapoi, cu siguranta nu ar fi renuntat inca. Am avut cazuri cu mame care au dorit sa relacteze chiar si dupa varsta de 1 an a copilului pentru ca le parea rau ca si-au intarcat copilasul fara un motiv intemeiat…
- E important sa stiti ca laptele de mama asigura multe beneficii pe toata durata alaptarii, indiferent de varsta copilului. Aceste avantaje se refera atat la copil (imunitate, sursa de proteine, dezvoltare cognitiva si emotionala, consolare in caz de durere, impiedica deshidratarea in caz de boala…), cat si la mama.
- Incercati sa va alaptati copilul cel putin 2 ani si lasati ca intarcarea sa aiba loc atunci cand copilul este pregatit pentru acest lucru; multi copilasi doresc sa suga pana la 2-3 ani. Unele mame se intreaba daca alaptarea peste un an nu produce un copil prea dependent de ea. Dar, la fel cum invata sa faca primii pasi sau sa vorbeasca, fiecare copil are propriul sau ritm de dezvoltare, iar unii se intarca mai devreme, altii mai tarziu. Ideea este ca, la un moment dat, toti vor inceta sa mai suga! Important este ca acest moment sa fie decis de copil, fara vreo presiune din exterior, pentru a nu produce traume emotionale.
- Daca, totusi, din anumite motive, trebuie sa intarcati copilul, incercati sa substituiti suptul sanului cu alte activitati, pentru a face o intarcare blanda. Renuntati la cate un supt la cateva zile, iar intre timp distrageti-i micutului atentia cu o canita cu suc sau apa, jucati-va cu el, iesiti la plimbare etc. Aveti rabdare cu el sa se obisnuiasca cu noul program.
- Pentru a evita problemele cu sanii, mulgeti-va cate putin daca ii simtiti prea plini si puneti pe sani comprese cu gheata si frunza de varza rece, pentru a evita o eventuala angorjare, canale blocate sau chiar mastita; s-ar putea sa fie nevoie si de medicamente antiinflamatoare. In cazul unei intarcari treptate, lente, nu este nevoie de medicamente pentru oprirea lactatiei. In schimb, daca e o urgenta si trebuie oprita urgent lactatia, se recomanda o pastila de ablactare.
La ce se poate astepta mama dupa intarcare?
- Ciclurile menstruale pot fi neregulate mai multe luni.
- Sanul poate deveni moale, flasc timp de cateva luni.
- Poate sa mai existe secretie lactata cateva luni (daca acest lucru se intampla mai mult de 6 luni, trebuie evaluate situatiile care stimuleaza alaptarea).
Daca aveti intrebari, intrati in pagina de Consiliere in Alaptare pentru a apela la un Consultant in Lactatie Certificat International (IBCLC).
Va mai recomandam sa cititi si:
- Din secretele laptelui matern
- O substanta din laptele matern distruge celulele canceroase
- Alaptarea reduce riscul bolilor cardiovasculare materne
- Durata optima a alaptarii
Autor: Sorana MURESAN, Consultant in Lactatie si Alaptare Certificat Internatinal (IBCLC), Educator Prenatal Certificat Lamaze (LCCE).