Pune orice intrebare legata de alaptare si specialistii in alaptare de la ProMAMA – Consultanti in Alaptare si Lactatie Certificati International (IBCLC) – iti vor raspunde in cel mai scurt timp.
Sau intra in pagina de Consiliere in Alaptare pentru a stabili o programare pentru o consultanta.
Nu uita sa ne spui cum te cheama si de unde esti!
Buna ziua. Ma numesc Eleonora, din Ilfov, si am o intrebare referitor la suplimentele pentru stimularea lactatiei. Ce mi-ati recomanda in urmatoarele conditii? Am o fetita de 8 luni, alaptata exclusiv pana la 6 luni si apoi diversificata, care nu accepta deloc biberon (nici cu lapte matern) si care mi se pare ca nu mai primeste suficient lapte din sani dimineata si seara (sanii nu prea mai acumuleaza, doar produc pe loc la stimulare si la distante mari de timp). De aceea ma gandesc sa nu fie prea putin aportul total de lapte pentru bebe. Peste zi rar suge, dar mananca si cereale cu lapte formula, la recomandarea pediatrului. Este in urma cu greutatea de ceva vreme din mai multe motive (viroze, eruptii dentare), dar ma gandesc ca poate si laptele actual ii este insuficient. Imi recomandati vreun supliment capsule pentru stimularea lactatiei? Multumesc!
Lactatia dvs. a scazut, probabil, din cauza ca ati inlocuit mesele de lapte cu hrana solida. E important sa intelegeti ca pana la varsta de 1 an, laptele de mama ar trebui sa fie hrana de baza a bebelusului, iar alimentele solide sa fie date doar in completare (pentru a oferi un aport suplimentare de fier, zinc…). NU invers! Pana la varsta de 6-8 luni, bebelusii doar “gusta” alimentele.
De aceea, mai degraba va recomand sa ii dati sa suga mai des (inainte de supt), decat sa luati suplimente pentru cresterea lactatiei.
Cu drag, Sorana MURESAN, Consultant in Alaptare Certificat International (IBCLC).
Bună ziua! Sunt mămica unei fetițe de 1 lună si 5 zile. S-a născut cu 3880 grame, iar acum am ajuns la 4700 grame. Pediatrul mi-a confirmat ca avem o creștere in greutate ca la carte, fiind hrănita exclusiv la sân. Problema este că de 4 zile, odata cu instalarea serii fetița sta in jur de 4-5 ore la san. Adeseori devine agitată. Oare sa fi scăzut cantitatea de lapte? Menționez ca înainte îmi simțeam sănii mult mai plini decât in aceste zile, ea manca la 3, iar acum cere sânul mult mai des. Am încercat sa ii dau atat laptele matern, cat si lapte praf cu biberonul, dar nu il acceptă, vrea doar sân, dar am senzația ca nu se satură. As avea nevoie de sfat in ceea ce privește creșterea nivelului de lactație sau idei care să ne ajute să depășim această situație. Vă mulțumesc!
E normal ca bebe sa suga mai des spre seara si sa isi doreasca sa petreaca mai mult timp la san… De asemenea, e normal ca dupa cateva saptamani de la nastere, sanii sa fie mai “moi”, comparativ cu primele de dupa nastere, aceasta insemnand doar ca s-a adaptat lactatia la nevoile celui mic.
Totusi, se poate sa fie vorba si de o lactatie scazuta, iar in acest caz e recomandat sa fie evaluata situatia, identificate cauzele si gasite metodele de solutionare. Un specialist certificat in alaptare IBCLC va poate ajuta in acest sens.
Va recomand sa cititi acest articol care va poate ajuta: https://blog.promama.ro/nu-am-lapte-ce-sa-fac-pentru-a-creste-lactatia/
Cu drag, Sorana MURESAN, Consultant in Alaptare Certificat IBCLC
Buna ziua, ma numesc Ika. Sunt din Baia Mare. Am o fetita ce nu a mai vrut san de la 7 luni jumate… am renuntat de a mai da san deoarece nu il mai vroia… acum problema e alta… incep a ma durea sani… lactatie mai aveam acu vreo 3 sapt cand am incercat de a ma mulge, deoarece imi simteam sani grei… acu parca am asa o durere prin ei… ii simt grei… parca ceva nu e ok… daca iau acu pastilele de oprire a lactatie poate sa fie vreo problema? Sau ar trebui sa merg la un ecograf mamar si pe urma sa le iau? Ce ma sfatuiti? Sunt 3 luni jumate de cand nu mai alaptez.
Da, ar fi bine sa faceti o ecografie. Puteti chiar relua alaptarea sau sa incepeti sa mulgeti sanii si sa ii dati fetitei lapte muls 🙂
Cu drag, Sorana MURESAN, Consultant in Alaptare Certificat International (IBCLC).
Buna ziua, ma numesc Ramona sunt din Constanta. Am un copil de o luna, la mine secretia lacatata a scazut brusc, pur si si simplu dimineata m-am trezit cu sânii goi, după ce bebele se hranise bine de 2 ori în timpul nopții si rezerva de lapte nu s-a mai refăcut. De atunci sunt 3 zile si ma gândesc serios sa-l hrănesc cu formula de lapte. Ce ma sfatuiti sa fac? Totul a coincis cu viroza pe care a contactat-o bebelusul, a devenit somnolent si refuză sa mănânce.
Inainte de a-i da copilului lapte praf, incercati sa programati o intalnire cu un consultant certificat international in alaptare (IBCLC). In Constanta, v-o recomand pe Liliana Banioti, medic pediatru si IBCLC. Cu drag, Sorana MURESAN, Consultant in Alaptare Certificat International (IBCLC).
Buna ziua, Am o fetita de doua luni pe care am alaptat-o pana la 5 saptamani, dar i-am dat si lapte praf, deoarece nu se satura doar cu san. De o saptamana mi-a facut alergie la proteina de vaca din laptele praf, nu mai am voie lp normal, decat fara lactoza, dar il refuza. Oare mai am vreo sansa sa o alaptez? Mai e vreo sansa sa imi revina laptele? Va multumesc!
Da, sunt sanse sa realaptati! Va recomand sa va intalniti cu un consultant in lactatie IBCLC care sa va invete si sa va arate ce aveti de facut. Cu drag, Sorana MURESAN, Consultant in Alaptare Certificat International (IBCLC).
Buna seara, Am o fetita de un an si o luna pe care o alaptez, dar de ceva timp ma musca foarte des de san. Oare pot face ceva in privinta asta?
Incercati sa va dati seama DE CE va musca. Poate fi din cauza dintilor, caz in care, inainte de supt, ii puteti unge gingiile cu un gel special pentru eruptia dentara sau puteti incerca si remedii homeopate.) De asemenea, poate musca si pentru ca i se pare a fi o joaca… Cand se manifesta asa, indepartati-o de la san, spuneti-i ca nu e voie cu un ton mai ferm si nu-i mai dati sa suga vreo 2 minute, ca sa inteleaga ca nu e bine. Cu drag, Sorana MURESAN, Consultant in Alaptare Certificat International (IBCLC).
Buna ziua! Am fost la medicul de familie cu fetița mea de numai 1 luna jumate deoarece am avut o problema – laptele matern îl vomează; nu doar o data, după masa, ci de 2-3 ori, da si pe nasuc afara si pe gurița. In schimb, de la lapte praf nu vomita. Doamna doctor ne-a spus ca este acid PH-ul laptelui și ca dacă vomita in continuare de la laptele matern va trebui sa întrerupem alalptarea și sa trecem pe lapte praf. Aveți o părere ? Așa e cum zice doamna doctor ?
Regurgitarea este fiziologica la bebelusii mici si nu trebuie sa va sperie atata timp cat nu apar probleme. Uneori, laptele poate veni inapoi si pe nasuc, nu doar pe gurita si trebuie sa il tineti in pozitie verticala pentru a nu se ineca. Atata timp cat bebe suge eficient, se comporta normal, este activ (nu e letargic) si bine hidratat, urineaza normal, creste in greutate – NU aveti de ce sa va faceti griji. Motivul pentru care regurgiteaza este aerul inghitit in timpul suptului, iar odata cu acesta poate veni inapoi si putin lapte. In concluzie, ar trebui facuta o anamneza completa a situatiei (evaluarea unui supt, atasarea la san, pozitia de alaptare, comportamentul bebelusului la san, evaluarea ejectiei laptelui, frecventa cu care urineaza, cresterea in greutate si lungime, starea generala a bebelusului etc.) si, abia apoi, oferita solutia potrivita. IN NICIUN CAZ nu se recomanda introducerea laptelui praf, ci rezolvarea problemei de alaptare, daca exista vreuna!
Poate ca doamna doctor nu stie ca, daca exista probleme in alaptare, eforturile sale ar trebui sa se concentreze pe rezolvarea acesteia si nu pe recomandarea de lapte praf! In acest caz, ar trebui sa o sfatuiasca pe mama sa alapteze in continuare si ii recomande mamei un consultant certificat in lactatie si alaptare (IBCLC), care sa o ajute si sa ii ofere sfaturile potrivite.
In baza caror studii decide d-na doctor ca laptele de mama e periculos pentru bebe, in timp ce laptele praf este hrana potrivita??? Daca ar fi legislatia reglementata, acesta poate fi chiar un caz de malpraxis! Pur si simplu pentru ca medicul ii recomanda mamei intreruperea alaptarii fara un motiv real si introducerea laptelui praf. Adica pericliteaza, cu buna stiinta, sanatatea fizica si emotionala, pe termen scurt si lung, a copilului. Conform studiilor, hranirea cu lapte praf a bebelusului este asociata cu o serie de riscuri majore, in timp ce alaptarea nu doar ca este cea mai buna hrana, ci chiar medicament sau chiar salveaza vieti! Cititi aici cateva dintre beneficiile alaptarii si situatia la nivel national si mondial. V-a precizat cumva medicul si ce formula sa ii dati? De la vreo firma anume? Daca da, este clar vorba de reclama la lapte praf!
Daca urmati recomandarea pe care ati primit-o de la acest medic, bebe nu va mai fi alaptat, iar lactatia se va opri. Orice mama trebuie foarte bine informata asupra riscurilor nealaptarii si hranirii copilului cu formula de lapte praf!
Cu drag, Sorana MURESAN, Consultant in Alaptare Certificat International (IBCLC).
P.S. Daca ziceti ca laptele de mama il regurgiteaza, iar laptele praf nu, acest lucru se poate datora faptului ca daca suge din san inghite mai mult aer (dar aceasta problema se rezolva prin corectarea atasarii la san sau a pozitiei de alaptare) si/sau faptului ca formula are o consistenta mai “groasa” comparativ cu laptele de mama.
Buna ziua.
Pentru crustele de colostru din timpul sarcinii trebuie facut ceva?
Mentionez ca sunt la fel de vreo 3 luni (acum sunt luna 8). Multumesc
Nu trebuie sa faceti nimic, e normal ca sanii sa secrete colostru inca din saptamana 16 de sarcina. Lasati sanii sa se “pregateasca” singuri pentru nastere si bucurati-va ca totul decurge normal. Cu drag, Sorana MURESAN, Consultant in Alaptare Certificat International (IBCLC).
Multumesc foarte mult! Craciun Fericit!
Buna ziua! Sunt mamica unei fetite de o luna. De ceva vreme, la alaptat dupamasa si seara fata suge 3-4 minute si apoi incepe sa planga. O ridic in sus, scoatem gazele, suge din nou cateva minute si apoi iar plange foarte rau. De la ce ar putea fi? Respect pozitia inclinat, ureche umar sold in linie dreapta. O tin pe o pernuta pentru ca am probleme cu spatele. Am incercat si pozitia culcat in pat dar tot a plans. Multumesc frumos si o zi buna!
Poate fi vorba de o ejectie exagerata a laptelui. Sau, cel putin, asa pare din comportamentul pe care il descrieti… Totusi, pentru a fi sigura de diagnstic si a va putea recomanda si invata ce sa faceti, trebuie sa ne intalnim si sa evaluez o sesiune de alaptare. ne puteti contacta pentru o programare la o sedinta de consultanta in alaptare. Cu drag, Sorana MURESAN, Consultant in Alaptare Certificat International (IBCLC), 0727766262, contact@promama.ro
Buna ziua, am si eu o provocare in ceea ce priveste suptul sanului. Copilul meu are 4 jumatate luni, si o varsta ajustata de 3 luni si 2 saptamani, fiind nascut prematur. De circa 3 saptamani vrea sa manance doar daca eu ma plimb pe casa in picioare, in momentul in care ma opresc sau ma asez (fara sa schimb pozitia) nu mai mananca, incepe sa planga si e mai interesat de mainile lui decat de san.
A luat foarte bine in greutate si laptele vine usor, insa situatia de fata ma aduce la exasperare. Ce as putea face? Intrucat acum are aproape 7 kg si nu stiu cat ma voi mai putea plimba cu el prin casa, avand deja dureri de spate. Multumesc!
Comportamentul bebelusului este datorat varstei – poate fi curios si sa vrea sa vada ceea ce se intampla in jurul lui… Teoretic, este o perioada care va trece de la sine. Incercati sa il purtati in sling/ marsupiu si sa mai insistati cu alaptarea stand jos 🙂
Cu drag, Sorana MURESAN, Consultant in Alaptare Certificat International (IBCLC).
Buna de ce dupa ce alaptez am usturimi foarte puternicie in interiorul sanului,iar sanul nu are nici blocaje sa-l simt tare este moale dupa un supt de 15 minute dar pe urma incep usturimile in interior de nu pot nici dormi de durere
Imi este imposibil sa imi dau seama care este problema din descrierea dumneavoastra. Trebuie neaparat sa vad o sesiune de alaptare, sa va examinez sanii, sa vad comportamentul bebelusului in timpul suptului… pentru a putea face o evaluare corecta a situatiei si recomanda ce aveti de facut. Pentru o programare la o sedinta de consultanta in alaptare, ne puteti contacta la nr. 0727766262 sau e-mail contact@promama.ro.
Cu drag, Sorana MURESAN, Consultant in Alaptare Certificat International (IBCLC),