Masajul si gimnastica bebelusului, efectuate inca din primele luni de viata, au capatat o importanta tot mai mare in ultimii ani, motivul fiind unul foarte simplu: aduc numeroase beneficii bebelusului in procesul sau de acomodare in aceasta noua aventura – viata in afara pantecului mamei.
De-a lungul primului an de viata, tot ceea ce se afla in jurul celui mic este nou si demn de a fi explorat. La inceput, bebe este dependent de mamica lui, ea fiind cea care il ajuta si supravegheaza sa faca primele miscari, asigurandu-i un mediu prietenos si sigur in care sa se dezvolte.
Pentru nou-nascut, masajul este simtit ca o mangaiere, dar, in acelasi timp, il ajuta in adaptarea la viata extrauterina si reactionarea la stimulii externi. Petrecand o perioada atat de lunga in pozitia fetala din pantecele mamei, intr-un spatiu limitat, dupa nastere, gimnastica il invata sa se bucure din plin de libertatea ce ii este oferita de noul sau mediu de viata.
Masajul Bebelusului, asociat cu miscari de gimnastica, este recomandat inca din primele zile de viata, atat pentru corectarea unor deficiente, cat si pentru dezvoltarea sa armonioasa.
Conform studiilor realizate de specialistii din cadrul Universitatii Warwick, sugarii care beneficiaza de masaj sub varsta de 6 luni dorm mai bine, se dezvolta mai armonios, plang mai putin si sunt mai putin stresati, comparativ cu cei nemasati. Explicatia consta in reducerea nivelului hormonilor de stres (cortizon) si cresterea nivelului homonului responsabil cu somnul (melantonina). Toate acestea duc chiar la intarirea atasamentului dintre mama si copil, in special in perioada imediata dupa nastere.
Studiul a fost facut pe bebelusi care au beneficiat de masaj efectuat de catre kinetoterapeuti in centre specializate, dar si pe cei ai caror parinti au continuat si acasa masajul, conform tehnicilor invatate de la specialisti. Studiul de mai sus, “Massage Intervention for Promoting Mental and Physical Health in Infants Under Six Month (Review)”, apare in Cochrane Library, celebra organizatie internationala care publica studii medicale.
Folosind o gama larga de manevre, prin masaj si gimnastica se pot corecta posturile copilului. Acestea relaxeaza musculatura, stimuleaza circulatia periferica si terminatiile nervoase, tonifica inima si plamanii, ajutand la eliminarea secretiilor traheobronsice (mai ales in cazul infectiilor cailor respiratorii), stimuleaza digestia (inlaturand colicile), bebelusul avand un ritm de crestere echilibrat, evitandu-se astfel supraponderabilitatea, relativ frecventa in zilele noastre.
E important ca mamele sa invete de la specialisti cum sa le faca si acasa bebelusilor masaj (exista posibilitatea de a participa la un curs-atelier unde sa invatati despre masajul bebelusului direct de la specialist). Cu toate acestea, exercitiile propuse si executate cu regularitate (de 2-3 ori/saptamana) de catre kinetoterapeut urmaresc inclusiv facilitarea, corectarea, perfectionarea si complicarea miscarilor naturale, avand ca scop formarea de deprinderi corecte, calirea organismului si mentinerea sau intarirea sanatatii. Prin experienta si cunostintele sale, kinetoterapeutul va lua in calcul aspecte importante pe care mama nu are cum sa le cunoasca decat instinctiv.
Atat masajul, cat si gimnastica bebelusului sunt forme terapeutice de joaca, putand fi considerate primii pasi spre socializare. Efectuarea unor exercitii adaptate varstei si nivelului de dezvoltare al copilui se bazeaza pe miscari naturale, ce nu presupun un efort exagerat din partea lui. Combinarea tehnicilor de masaj cu gimnastica are ca beneficii atat tonifierea organismului, cat si relaxarea acestuia.
Exercitiile fizice combinate cu masajul au un rol important si in prevenirea obezitatii, un subiect extrem de sensibil in zilele noastre. Tot mai multi copii se nasc cu o greutate mare si sunt predispusi la obezitate infantila, in special atunci cand nu sunt alaptati, iar sintagma cunoscuta de multi dintre noi “gras si frumos” nu inseamna si sanatos.
De asemenea, in cazul bebelusilor prematuri, masajul si gimnastica au o indicatie majora. Un studiu realizat de NCBI (National Center of Biotechnology Information) cu privire la terapia prin masaj aupra prematurilor (Preterm Infant Massage Therapy Research: A Review), arata cateva efecte notabile asupra lor si anume cresterea mai eficienta in greutate si densitate osoasa prin utilizarea unor mobilizari blande asupra membrelor.
Atingerile blande si masajul prematurului imbunatatesc relationarea dintre creierul copilului si corp.
Un alt studiu realizat la Touch Research Institute (TRI) a demonstrat ca prematurii care beneficiaza de masaj imediat dupa nastere au o crestere in greutate cu 47% mai eficienta, sunt mult mai activi si atenti, au o dezvoltare neurologica mai buna fata de cei ce nu primesc masaj.
In cazul prematurilor care sunt stabili din punct de vedere medical si au o crestere normala, masajul se recomanda si de 3 ori pe zi!
In cazul bebelusilor prematuri nestimulati, achizitiile neuromotorii sunt intarziate, acestea fiind raportate la varsta reala a sarcinii la termen, lucru care nelinisteste mamicile.
Un beneficiu major aduce masajul si gimnastica medicala chiar si in tratarea rahitismului, deoarece miscarea este unul dintre factorii importanti care stimuleaza depunerea calciului in oase si cresterea.
Exercitiile fizice asociate cu masajul ar trebui incepute cat mai precoce in cazul unor probleme de natura ortopedica (picior stramb congenital) sau neurologica. Rezultatele devin vizibile mult mai rapid si mult mai usor daca sunt facute la varste fragede, chiar din primele zile dupa nastere.
Un copil stimulat devreme si invatat sa se miste de mic, va deveni un adult activ, obisnuit cu miscarea. Va elimina astfel sedentarismul, dusmanul tacut al zilelor noastre.
Autor: Andreea Manea, Kinetoterapeut, ProMAMA Center
Foto: ProMAMA Center, realizata de KinderStudio
Despre ceea ce presupune Masajul Bebelsului efectuat de catre un specialist kinetoterapeut puteti citi si aici.