Cercetatorii de la Institutul Healthy Children din SUA au realizat un nou studiu important: ,,Asocierea dintre cele mai comune medicamente folosite in timpul travaliului si initerea suptului bebelusului in timpul contactului piele-pe-piele cu mama in prima ora dupa nastere”.
Proiectul skin-to-skin in prima ora dupa nastere, numit ORA MAGICA a nou-nascutului, a fost implementat in Romania de catre ProMAMA, alaturi de cercetatoarele Kajsa Brimdyr si Karin Cadwell de la Institutul Healthy Children in anul 2012, in mod gratuit.
De-a lungul timpului s-au efectuat numeroase studii, inclusiv review-uri Cochrane, care demonstreaza ca pozitionarea nou nascutului piele-pe-piele cu mama in prima ora dupa nastere are numeroase beneficii pentru sanatatea amandurora. Bebelusul va trece instinctiv prin 9 stadii fiziologice, culminand cu atasarea spontana a nou nascutului la san si suptul. Initierea alaptarii in prima ora postpartum este asociata cu risc minim de probleme pe perioada alaptarii si cu reducerea riscului imbolnavirilor sau chiar a mortalitatii neonatale.
Medicatia folosita in timpul nasterii – anestezia epidurala (cu fentanyl) si oxitocina sintetica – a fost studiata in corelatie cu anumite rezultate postpartum, in special pe initierea alaptarii. S-a examinat comportamentul neonatal normal de supt in prima ora de nastere, dupa o nastere vaginala, in timp ce bebelusul se afla in contact skin-to-skin cu mama, concomitent cu folosirea acestor medicamente.
Studiul “Prospective Comparative Design” a fost realizat pe un lot de 63 de femei aflate in travaliu, care au folosit sau nu analgezie/anestezie.
Inregistrariile video ale bebelusilor tinuti in contact piele-pe-piele cu mama in prima ora dupa nastere au fost codate si analizate pentru a demonstra daca au atins stadiul 8 (suptul) din cele 9 stadii fiziologice (stadiile Widström) din prima ora dupa nastere, numita si Ora Magica.
Rezultatele au arat ca exista o legatura stransa si inversa proportionala intre cantitatea si durata expunerii la analgezie (epidurala cu fentanyl) si la oxitocina sintetica si capacitatea bebelusului de a se atasa la san in prima ora dupa nastere, in timp ce este in contact piele-pe-piele cu mama.
Concluzia studiului: Expunerea la medicatie – fentanyl si oxitocina sintetica – in timpul travaliului scade probabilitatea ca nou nascutul sa reuseasca initierea alaptarii imediat dupa nastere. Efectele acestor medicamente asupra copilului mai trebuie inca studiate si se impune evaluarea raportului risc/beneficiu atunci cand o mama care isi doreste sa alapteze decide sa apeleze la calmante in timpul travaliului.
Studiul a fost realizat de: PhD, CLC), PhD, RN, FAAN, ANLC, IBCLC), PhD, RN, MTD) PhD, RNM), MD), MD, FACOG), MD) and MD, FAAP, FABM, IBCLC).
Studiul integral poate fi vazut aici: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/birt.12186/epdf
Despre ORA MAGICA a nou-nascutului poti citi aici: https://blog.promama.ro/premiera-in-romania-ora-magica-pentru-nou-nascuti-program-implementat-in-doua-maternitati-din-tara-noastra/
Fii o mamica informata, ce poate lua deciziile corecte pentru ea si bebe. Afla tot ce trebuie sa stii despre nastere si alaptare, participand la Cursul Lamaze (nastere naturala), Cursul pentru nastere prin cezariana, respectiv la Cursul de Alaptare.