Mai demult, se credea ca nou-nascutii nu simt durerea, neavand sistemul nervos intr-atat de dezvoltat. Se considera ca simturile lor sunt inca primitive, iar plansul bebelusilor era apreciat ca fiind ceva normal (din pacate, inca unii considera la fel! ☹).
In prezent, insa, tot mai multe studii arata ca pana si un nou-nascut resimte intens durerea! Mai mult, si-o poate reaminti, acest lucru avand un impact semnificativ chiar si pe termen lung, mai ales daca sunt supusi in mod repetat durerii.
Desigur, exista situatii cand este nevoie de proceduri medicale dureroase. Din fericire, exista cercetatori preocupati de felul in care ii pot ajuta pe nou-nascuti sa resimta durerea la o intensitate mai redusa.
La fel ca in cazul altor mamifere, si la puiul de om, mirosul este foarte bine dezvoltat la nastere.
Noile cercetari demonstreaza ca mirosul laptelui de mama reduce felul in care nou-nascutul percepe durerea.
In Noiembrie 2020 a fost publicat un studiu efectuat de Bircan Tasci, Tülay Kuzlu Ayyildiz.
Scopul sau a fost acela de a evalua efectul mirosului laptelui matern și al formulei de lapte asupra reducerii durerii acute a nou-născuților în timpul prelevării de sânge din calcai.
La studiu au participat 84 de nou-nascuti la termen, cu varste gestationale intre 38-42 de saptamani si cu greutati la nastere intre 2.500 – 4.000 de grame. Acestia au fost repartizati, in mod aleatoriu, in 2 grupe: prima supusa mirosului de lapte matern, cealalta de lapte-formula.
Li s-a recoltat sange la 1 ora dupa ce au fost hraniti.
Au fost picurati 2 mililitri de lapte matern si, respectiv, de formula pe un tampon, iar acesta a fost plasat sub nasul nou-nascutului timp de 3 minute, inainte de recoltarea de sange.
Pentru fiecare grup, in timpul si dupa procedura de recoltare a sangelui din calcai, au fost masurate:
- durerea resimtita de nou-nascut, in acest scop folosindu-se Neonatal Infant Pain Scale (NIPS – evaluează expresia fetei, caracterul plânsului, respiraţia, mișcările membrelor, starea de veghe),
- ritmul cardiac si saturatia de oxigen din sange, cu un puls-oximetru,
- durata plansului, masurata cu un cronometru,
- nivelul de cortisol (hormon de stres), din saliva bebelusului colectata inainte si dupa recoltare.
Rezultatul este uimitor:
- nou-nascutii din grupul cu miros de lapte matern: scorul de durere si frecventa cardiaca au fost semnificativ mai mici comparativ cu grupul cu formula.
- nou-nascutii din grupul cu miros de lapte praf: nivelul de saturatie in oxigen a fost mai mic, iar nivelul de cortisol mai crescut comparativ cu grupul cu lapte de mama.
In concluzie:
Mirosul laptelui matern poate fi util în reducerea stresului si a durerii nou-născutului în timpul prelevării de sânge.
In 2018 a fost efectuat un meta-studiu asemanator, pe 483 de participanti, avand acelasi scop – acela de a vedea daca mirosul laptelui matern are impact asupra durerii resimtite de nou-nascut.
Nou-nascutii au fost impartiti in 3 grupe: primul grup a fost supus mirosului de lapte matern, al doilea de lapte-formula, iar al treilea de lichid amniotic.
Si in acest studiu, bebelusii supusi mirosului de lapte de mama au avut aceleasi rezultate comparativ cu cei supusi mirosului de formula de lapte: scor mai redus de durere la momentul recoltarii de sange, un nivel mai redus al cortizolului din saliva si un timp mai redus de plans.
In schimb, dupa prelevare, nu s-au inregistrat diferente semnificative intre valorile medii ale ritmului cardiac sau al saturatiei in oxigen intre bebelusii din grupul cu lapte de mama si cel cu lichid amniotic.
Concluzia pe care o putem trage este cat se poate de clara:
Mirosul laptelui matern pare să joace un rol analgezic la nou-născuți. Iar nou-nascutii isi amintesc mirosul lichidului amniotic din viata intrauterina, acesta avand asupra lor un efect de linistire.
Nu degeaba sanii mamei au miros de lichid amniotic imediat dupa nastere!
Uimitor!!!
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii riguroase pentru a și cuantifica efectul.
Aceste studii si multe altele vin in sustinerea importantei contactului continuu, nelimitat dintre mama si nou-nascut imediat dupa nastere – in timpul binecunoscutei “Ore Magice” – atunci cand bebelusul trece din mediul din burtica mamei in mediul nostru, fiind supus multor factori de stres.
Poate fi o solutie pentru efectuarea unor proceduri necesare si de rutina, cu nou-nascutul pe pieptul mamei. Sau, daca acest lucru nu este posibil, prin asezarea unui tampon impregnat cu laptele mamei lui in proximitatea nou-nascutului.
Este, oare, atat de greu acest lucru? Sau e doar o chestiune de bunavointa?
Daca se poate sa schimbam felul in care copiii nostri percep durerea dupa nastere printr-o metoda atat de simpla, printr-o procedura usoara, pe care natura ne-a lasat-o la indemana – simtul olfactiv atat de dezvoltat la nastere – de ce sa nu o facem?
***
ProMAMA a creat in 2019 Programul MAgia MAternitatii – din burtica la pieptul mamei.
Prin acest Program ne dorim sa adaptam procedurile de ingrijire a nou-nascutului imediat dupa nastere la recomandarile internationale.
Drept urmare, ne deplasam in maternitati si oferim training pentru medici si restul cadrelor medicale in ceea ce priveste Ora Magica a nou-nascutului, alaptarea si importanta conceptului de rooming-in.
Acest gen de studii sunt un plus in sustinerea importantei acestor concepte recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii si care ne dorim sa devina proceduri de rutina si in Romania, asa cum sunt de peste 40 de ani in restul tarilor civilizate.
Autor: Sorana MURESAN, Fondator ProMAMA si Consultant in Alaptare IBCLC.
Sursa de informare: PubMed: The Calming Effect of Maternal Breast Milk Odor on Term Infant: A Randomized Controlled Trial (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33121256/), The Analgesic Effects of Maternal Milk Odor on Newborns: A Meta-Analysis (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29733222/)
Sursa foto: Asociatia ProMAMA
Iti recomand si urmatoarele articole: