De foarte multe ori, atunci cand vorbesc cu o viitoare sau cu o proaspata mamica despre subiectul alaptarii, cele mai des intalnite motive de ingrijorare se refera la teama de a nu avea “suficient lapte”, a nu sti cat mananca bebe si daca se satura cu laptele matern, frica de durere din timpul suptului sau… de a nu sti cum sa il tina pe bebe in “pozitia corecta” de alaptare.
Atat ca mama, cat si ca specialist care ofera ajutor in alaptare, e important si trebuie sa intelegi ca nu exista asa ceva – nu este o ANUMITA pozitie de alaptare considerata cea mai buna pentru toti, ci fiecare cuplu mama-bebelus poate sa gaseasca acea pozitie sau acele pozitii care le sunt lor potrivite. Si, practic, ACEASTA este „CEA MAI BUNA POZITIE DE ALAPTARE”!
In 2014 am cunoscut-o pe Stefanie Rosin, care venise din Germania in Romania la Conferinta pe care am organizat-o la Bucuresti cu renumitul Dr. Jack Newman. Ea este consultant in alaptare IBCLC inca din 2007 si, intre timp, a obtinut si acreditarea internationala ca si consultant si trainer “Biological Nurturing”.
De aceea am invitat-o in Romania si a fost unul dintre speakerii Conferintei “Ora Magica a Nou-Nascutului” pe care am organizat-o pe 11 Octombrie 2018.
Am rugat-o, asadar, pe Stefanie sa ne dezvaluie cateva amanunte referitoare la Biological Nurturing:
- Stephanie, tu ne-ai vorbit la Conferinta despre “Biological Nurturing” – in romaneste ii vom spune “Alaptarea Biologica”. Ce inseamna si la ce se refera acest concept?
Biological Nurturing sau “Alaptarea Biologica” este un nou concept stiintific de practica si suport in alaptare, care tine cont de reflexele si abilitatile innascute de hranire ale nou-nascutului, pe de o parte, si de starile/ transformarile hormonale ale mamei, pe de alta parte. Practic, nou-nascutul este implicat in atasare si gasirea pozitiei potrivite, alaptarea bazandu-se, de fapt, pe o relatie bilaterala.
- Cum pot fi mamele pregatite sa aiba un start corect in alaptare pe baza acestui concept?
E important ca mamele sa aiba acces la detalii privind aceasta noua abordare – care le va ajuta practic la o initiere cu succes a alaptarii. Nu vorbim despre o anumita pozitie ideala de alaptare, ci mai degraba despre a gasi instinctiv pozitia potrivita – iar pentru a reusi sa faca acest lucru, mama trebuie sa stie ce aspecte sa urmareasca.
Noul concept ofera o abordare mult mai realista a perioadei imediate postpartum, adica a primelor zile dupa nastere. In acest fel, poate fi foarte mult redusa atat frustrarea mamei, cat si a cadrelor medicale care o ajuta, prin simplul fapt ca asigura un start rapid si de succes al alaptarii.
Viitoarele mamici pot intelege ce anume este bine sa faca dupa nastere, in cadrul unui curs de alaptare – asa cum este si cel de la Centrul ProMAMA – sustinut de catre un Specialist in Alaptare care, la randul sau, a inteles conceptul.
- Ce ar trebui sa cunoasca persoanele care ii ajuta pe mama si bebelus cu alaptarea? Ma refer aici la specialisti: consultanti in alaptare, medici, moase, asistente medicale, educatori prenatali, doule etc.
Toate aceste persoane ar trebui sa stie si sa inteleaga ca Biological Nurturing / Alaptarea Biologica este mai mult decat o pozitie de alaptare! Este un concept in sine, pentru ca include mecanisme specifice. Toate acestea tinand cont, bineinteles, de starile comportamentale ale copilului si mamei. “Alaptarea Biologica” pare a fi abordarea ideala pentru initierea alaptarii, oferind pozitia ideala pentru majoritatea mamelor, copiilor, dar si pentru cei care le ofera acestora sprijin si ajutor – in spital, acasa sau la cabinete specializate de consultanta in alaptare.
Interviu realizat de: Sorana MURESAN, Consultant in Alaptare Certificat International (IBCLC), Presedintele Asociatiei ProMAMA.
Sursa foto: Shutterstock
Mai multe detalii despre acest subiect puteti citi in articolele pe care le-am mai scris pe aceasta tema: