In perioada 8-14 Decembrie 2012, la invitatia Asociatiei ProMAMA, specialistii de la institutul de cercetare si educatie in lactatie Healthy Children din SUA s-au aflat in Romania pentru implementarea in maternitatile noastre a programului ”Contactul piele-pe-piele intre mama si nou-nascut in prima ora dupa nastere”, program oferit 100% gratuit maternitatilor. Proiectul a fost realizat in doua maternitati de stat si doua private.
Conform cercetarilor, prima ora dupa nastere este foarte importanta pentru dezvoltarea bebelusului, fiind demonstrate avantaje fizice si psiho-emotionale atat pe termen scurt, cat si pe termen lung atunci cand nou-nascutul este tinut in contact piele-pe-piele cu mama sa in aceasta perioada. O astfel de procedura este cruciala pentru imbunatatirea sanatatii (inclusiv scaderea cu 20-22% a ratei mortalitatii neonatale), creand conditiile necesare initierii alaptarii si ajutand la stabilirea unui atasament profund intre mama si bebelus.
In ceea ce priveste copilul, beneficiile se refera la: normalizarea temperaturii corpului, a respiratiei si activitatatii cardiace, reglarea nivelului de glucoza, un instinct de supt mai puternic (nou-nascutul va stii cum sa suga si nu va avea probleme de supt mai tarziu). Avantajele sunt si la nivel psiho-emotional, copilul fiind capabil de autocontrol, adica isi va induce starea de calm atat imediat dupa nastere – bebelusul va plange mai putin, putand auzi bataile inimii mamei cu care este obisnuit din viata intrauterina – cat si mai tarziu, cand va fi mai mare. Deasemenea, va interactiona mult mai usor cu cei din jur, ajutandu-l sa se integreze mai usor in societate.
Pentru mama, procedura are ca efect prevenirea hemoragiilor postpartum prin contractarea mai rapida a uterului datorita cresterii nivelul de oxitocina atunci cand copilul este pe pielea sau la sanul mamei precum si masajului pe care nou-nascutul il face cu piciorusele pe burta ei. Un alt lucru extrem de important se refera la declansarea mai rapida a lactatiei si prevenirea problemelor ce pot aparea cu sanii mai tarziu si, nu in ultimul rand, putem vorbi despre avantaje psiho-emotionale incomensurabile pe termen scurt si lung.
Dr. Karin Cadwell, director executiv al Healthy Children Project
Consultant in Lactatie si Alaptare Certificat International (IBCLC)
Ce este de facut in prima ora pentru a fi posibil si eficient contactul piele-pe-piele?
Copilul trebuie sters, asezat gol pe burta mamei si acoperit cu o patura calda si uscata. Cei doi raman in contact piele pe piele o ora dupa nastere. Anumite proceduri medicale necesare se fac cu bebelusul pe mama (ascultarea cu stetoscopul, injectarea de vit. K), iar altele pot fi amanate una-doua ore (cantarirea, masurarea in lungime etc). Daca nu se poate pune in contact piele pe piele cu mama din anumite motive medicale, acest lucru se face cat mai curand posibil.
Dr. Kajsa Brimdyr, cercetator la Institutul Healthy Children USA,
Consultant in Lactatie si Alaptare Certificat, vorbind despre beneficiile Programului Skin-to-Skin si despre cum poate fi el implementat in Romania
* * * * *
Situatia actuala in Romania
Organizatia Mondiala a Sanatatii, UNICEF si Ministerul Sanatatii din Romania recomanda tuturor maternitatilor initierea timpurie a alaptarii, in prima ora dupa nastere, datorita rolului major pe care il are aceasta procedura pentru o alaptare fara probleme. Mai mult, aceasta este o practica obligatorie pentru spitalele acreditate ca “Prieten al Copilului” in indeplinirea celor “Zece Pasi pentru o Alaptare de Succes” si reprezinta standarde internationale de ingrijire pentru mama si nou nascut. Cu toate acestea, inca in Romania sunt foarte putine spitale care sa indeplineasca in totalitate toti cei 10 pasi!
* * * * *
Realizari si pasi de viitor pentru Asociatia ProMAMA in ceea ce priveste proiectul “Piele-pe-Piele in Prima Ora Dupa Nastere”:
In cele cinci zile in care le-am avut alaturi de noi pe cele doua specialiste din SUA, am reusit sa realizam, in premiera pentru Romania, contactul piele-pe-piele dintre mama si nou-nascut, neintrerupt in prima ora dupa nastere. Acest lucru a fost posibil in doua maternitati private din Brasov si Bucuresti. Primele femei din Romania care s-au bucurat de acest miracol au fost cu cezariana si au avut ocazia sa treaca prin clipe de neuitat, sa vada cum bebelusii lor sunt capabili sa actioneze instinctiv pentru a ajunge la sanul lor. Mamicile ne-au impartasit bucuria si emotiile prin care au trecut si le recomanda tututor mamelor sa incerce sa treaca prin aceasta experienta de neuitat.
Contactul precoce si neintrerupt piele pe piele dintre mama si nou nascut ajuta la initierea precoce a alaptarii ceea ce inseamna o alaptare fara probleme, aceasta conducand automat la copii mai sanatosi, adica la o populatie sanatoasa. Este un lucru atat de simplu, in totalitate gratuit si cu beneficii enorme!
Vestea buna in ceea ce priveste posibilitatea implementarii proiectului in Romania este ca nu sunt necesare investitii mari, ci doar o instruire minima a personalului medical, deoarece procedeul este usor si fara riscuri. Problema este, insa, faptul ca trebuie schimbate mentalitatea si rutina cu care s-au obisnuit cadrele medicale, ceea ce este de multe ori mai complicat decat ne imaginam…
Din fericire, am reusit sa vorbim cu persoane importante din Ministerul Sanatatii din Romania despre importanta adoptarii acestei strategii in tara noastra, iar previziunile par optimiste.
Cat de repede va fi insa implementat acest program in Romania numai Dumnezeu stie… Tot ceea ce se poate spune este ca Asociatia ProMAMA, ajutata de Institutul Healthy Childrendin S.U.A., va lupta pentru reusita acestui proiect si va face tot ceea ce ii sta in putinta pentru a ajuta la instruirea cat mai multor cadre medicale cu privire la pasii ce trebuie urmati pentru succesul sau. Totodata, cele doua specialiste vor reveni anul viitor in tara noastra pentru un program de o amploare mai mare.
Le multumim specialistilor de la Healthy Children pentru ca au raspuns invitatiei Asociatiei ProMAMA de a veni in Romania si pentru eforturile pe care le fac pentru a implementa programul si in tara noastra: Dr. Kajsa Brimdyr, expert international in implementarea “Skin-to-Skin in the First Hour After Birth” si Dr. Karin Cadwell, profesor universitar, responsabil cu implementarea si supravegherea initiativei „Spital Prieten al Copilului” in SUA, PresedinteleComitetului de Alaptare din SUA, membru al Comitetului American de Alaptare, implicata in implementarea si supravegherea Initiativei Spital Prieten al Copiluluiin SUA de catre UNICEF si OMS, autoarea a numeroase carti si articole de specialitate, fiind recunoscutã la nivelinternationalin domeniul alaptarii si al lactatiei.
* * * * *
Mai multe despre „ora magica” a nou-nascutului:
Bazandu-se pe cercetari si pe o experienta de peste 15 ani, cercetatorii americani au demonstrat ca toti nou-nascutii trec prin 9 stadii innascute si instinctive pe parcursul carora pot demonstra o serie de actiuni atunci cand se afla in contact neintrerupt piele-pe-piele cu mama in prima ora dupa nastere.
Astfel, intai apare plansul de la nastere, pe masura ce plamanii bebelusului se extind, apoi nou-nascutul se relaxeaza, iar dupa 2-3 minute se trezeste si incepe sa isi miste usor capul, umerii gura si isi deschide ochii; isi priveste mama… Urmeaza perioada de activitate, cand incepe sa faca miscarii ale gurii si schiteaza miscari de supt. Acesta stadiu incepe la aproximativ 8 minute dupa nastere. Bebelusul se poate odihni in orice moment. Incepe apoi sa se catere spre san pentru a gasi sanul si mamelonul; acest stadiu incepe de obicei la aproximativ 35 minute dupa nastere. Se familiarizeaza cu sanul prin linsul mamelonului, prin atingerea si masajul sanului cu manutele. Acest stadiu de obicei incepe la aproximativ 45 de minute dupa nastere si poate dura 20 minute sau mai mult, dupa care prinde mamelonul, se ataseaza singur si suge. Experienta timpurie de invatare a alaptarii incepe dupa o ora de la nastere. Daca mama a avut anestezie/analgezie in timpul travaliului, poate dura mai mult timp pana cand bebelusul termina toate aceste stadii si inceape sa suga. Totul se incheie cu un somn binemeritat, atat pentru copil, cat si pentru mama.
*****
Despre Asociatia ProMAMA – Institut si Centru de Alaptare –
Asociatia ProMAMA a fost infiintata cu 2 ani in urma si a creat primul Institut si Centru de Lactatie si Alaptare din Romania. Pe langa pregatirea si consilierea mamelor despre alaptare, este singura institutie din Romania acreditata international (LEAARC) sa pregateasca pentru examenul international persoanele care doresc sa devina Consultanti de Lactatie Certificati Internationali.
Misiunea Asociatiei ProMAMA este aceea de a promova si sustine importanta alaptarii in vederea cresterii ratei alaptarii din Romania, iar pentru aceasta unul din obiectivele principale este sustinerea si promovarea nesepararii mamei de nou-nascut in perioada de dupa nastere, in vederea crearii conditiilor necesare unei alaptari exclusive de succes.
(http://www.paginamedicala.ro/video/Alaptarea-ar-trebui-initiata-in-prima-ora-dupa-nastere_1246/)
Sorana MURESAN, Presedinte Asociatia ProMAMA
Consultant in Lactatie si Alaptare Certificat International (IBCLC)
In afara acestui proiect, ProMAMA a mai organizat si alte evenimente si conferinte, nationale si internationale, in domeniul alaptarii:
- 2012: Dr. Jack NEWMAN in Romania – conferinta de 3 zile destinata specialistilor – “Making Breastfeeding Easy”.
- 2014: Dr. Jack NEWMAN in Romania pentru a doua oara – conferinta de 3 zile destinata atat specialistilor, cat si mamelor – “Alaptarea pe intelesul tuturor”.
- 2014: “Conferinta Europeana pentru Alaptare”, organizata in Romania de Academy of Breastfeeding Medicine (ABM), in parteneriat cu Asociatia ProMAMA. La conferința au fost prezenti participanți din peste 25 de tari.
- 2016: Catherine WATSON GENNA in Romania – Conferinta destinata specialistilor – “Alaptarea copiilor cu probleme”, cu participarea specialistilor din toata tara, plus Italia, Norvegia, Estonia.
Aici poti citi mai multe: http://www.promama.ro/proiecte/40