Momentul reintoarcerii le serviciu este destul de greoi pentru majoritatea mamelor, din cauza despartirii de bebelus pentru cateva ore. Multe intrebari incep sa apara in privinta alaptarii… am intalnit multe mame care si-au intarcat copiii, fiind convinse ca asa trebuie sa procedeze daca revin la munca sau mame care si-au pierdut laptele sau au ajuns la complicatii cu sanii din cauza ca nu stiau ce sa faca pentru a se putea bucura in continuare de o alaptare fara probleme.
La nivel mondial, doar 38% dintre bebelusi sunt alaptati exclusiv pana la 6 luni, iar in Romania procentul este de numai 12,6%! Avand in vedere faptul ca laptele matern scade riscul imbolnavirilor, obezitatii, diabetului, alergiilor si altor afectiuni, aceste rate scazute de alaptare contribuie la starea de sanatate precara a copiilor si chiar la mortalitatea infantila crescuta.
Pentru mamele care reusesc sa alapteze (practic, 98% dintre femei sunt capabile sa alapteze, atat timp cat detin informatiile corecte), revenirea la serviciu dupa concediul de materniate reprezinta si intarcarea bebelusului, chiar si atunci cand revin mai devreme de un an. Acest lucru se intampla dintr-un cumul de factori precum: lipsa informatiilor privind drepturile lor sau nerespectarea acestor drepturi de catre angajator, lipsa informatiilor corecte privind alaptarea sau stocarea laptelui, mentalitatea eronata ca nu se poate continua alaptarea odata intoarsa la job.
Se poate continua alaptarea odata cu inceperea serviciului?
Se poate si este indicat! In conditiile in care fiecare luna in plus de alaptare ajuta atat mama cat si copilul in metinerea starii de sanatate si bunastare, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea, impreuna cu o diversificare corecta, pana la varsta de doi ani si peste. In plus, alaptarea nu reprezinta doar hrana, ci si protectie si extensia relatiei de dragoste dintre mama si copil.
Pentru a te ajuta sa fii pregatita atunci cand reincepi munca, iti propun in randurile de mai jos cateva idei in vederea sprijinirii continuarii alaptarii atunci cand te intorci la serviciu.
Cum sa continui cu succes alaptarea?
Incearca sa stai cat mai mult timp posibil cu bebelusul tau! Bucura-te de timpul petrecut cu el! Fiecare zi impreuna e importanta si niciodata copilul tau nu va mai avea varsta pe care o are azi! J
Pentru a continua cu success alaptarea, mamele au nevoie de TIMP (pentru alaptat sau muls), SPATIU ADECVAT (pentru alaptat sau muls) si SPRIJIN (din partea familiei, a angajatorului si colegilor).
In legislatia din Romania este stipulat faptul ca mamele care alapteaza copilul in varsta de pana 1 an beneficiaza de 2 pauze a cate o ora pentru alaptare sau de program redus la 6 ore, fara afectarea venitului, deci cadrul legislativ este adaptat in acest sens.
Iata, mai departe, ce poti face pentru a oferi, in continuare, protectie si hrana bebelusului tau:
- Pregatirea copilului
Cu exceptia cazului in care bebelusul poate fi adus pentru alaptat sau te poti deplasa acasa in pauzele de alaptare, laptele matern ii va fi oferit bebelusului de catre persoana care il ingrijeste. Laptele se poate oferi fie din biberon, fie cu degetul, fie cu cana de baut apa (in functie de varsta copilului). Daca varsta copilului este mai mica de 6 luni si copilul a fost alaptat exclusiv, exista un risc mai mare ca bebelusul sa refuze sanul din cauza folosirii biberonului. De aceea recomand aducerea bebelusului la serviciu, la mama, in pauzele de alaptare sau poti apela la ajutorul consultantului in alaptare pentru a-ti oferi informatii despre metode alternative de oferire a laptelui muls.
Astfel, cam cu 2 saptamani inainte de revenirea la job, ar trebui introdusa o masa de lapte muls cu metode alternative de hranire, pentru ca bebelusul sa se poata obisnui si ca mama sa nu fie stresata ca bebelusul refuza sa manance altfel decat de la san.
- Spatiu dedicat alaptarii/ mulsului
Tot cu o perioada decenta inainte de revenirea la job, ar trebui sa discuti cu managerul/ o persoana de la HR pentru a solicita un spatiu dedicat activitatii de alaptat/ muls. Acesta trebuie sa fie comod, privat si relaxant, sa se poata incuia si sa fie accesibil cate o ora, de 2 ori pe zi. Preferabil si recomandat este ca atunci cand alaptezi sau colecteazi laptele cu ajutorul pompei, sa te deconectezi de la munca, sa inchizi telefonul, sa incerci sa creezi o atmosfera cat mai relaxanta, pentru a nu inhiba ejectia laptelui.
- Instrumente necesare si depozitarea
Pentru alaptare ai nevoie de un scaun comod in spatiul dedicat. Colectarea laptelui matern se poate face prin muls, manual sau cu o pompa de san, direct intr-un recipient sau punguta de stocare a laptelui. Laptele matern se pastreaza timp de 4-6 ore la temperatura camerei (26°C), 2-3 zile la frigider si 4-6 luni la congelator.
- Lichide, hrana si odihna
Pentru ca laptele colectat sa fie sufficient, iar tu sa iti pastrezi tonusul, ai nevoie sa consumi lichide suficiente, in functie de cat iti este sete, sa te hranesti si sa te odihnesti. Evita sa te cufunzi in munca si sa omiti hidratarea si hranirea! De asemenea, nu te lasa atrasa de urgente si respecta programul pe care ti l-ai propus pentru aceasta activitate; corpul se va obisnui intr-un anumit fel si daca amani alaptatul/ mulsul, productia de lapte va incepe sa scada.
Oricand ai intrebari, nedumeriri sau probleme legate de alaptare, te astept cu drag la ProMAMA – Institut si Clinica de Alaptare – pentru a continua discutia privind alaptarea si toate provocarile care apar atunci cand revenim la job.
Autor: Sorana MURESAN, Consultant in ALAPTARE Certificat International (IBCLC)