Diastaza abdominala (rectus abdominis) reprezinta separarea partiala sau completa a muschilor drepti abdominali, muschi care se intalnesc la linia mediana a stomacului. Diastaza abdominala este foarte frecventa in timpul sarcinii, dar si imediat dupa nastere. Acest lucru se datoreaza faptului ca uterul creste si intinde muschii abdominali.
Unele studii au aratat ca pana la 60% dintre femei pot prezenta diastaza abdominala in timpul sarcinii sau in perioada postpartum.
Condiția nu se limiteaza, insa, doar la sarcina. Poate aparea si in alte conditii si ii poate afecta inclusiv pe nou-nascuți sau barbați. In unele cazuri, diastaza abdominala poate rezulta si din ridicarea unor greutati mari, din exerciții abdominale excesive sau nesigure, dar si urmare a unei cresteri excesive in greutate, cu un tonus muscular general slab.
Medicul obstetrician poate evidentia diastaza, dar si kinetoterapeutul poate observa si trimite persoana afectata la specialist pentru investigatii mai amanuntite. De asemenea, kinetoterapeutul este specialistul care poate ajuta persoana afectata sa rezolve problema, prin exercitii specifice, adaptate conditiei sale.
Semnele diastazei abdominale:
- Cel mai important si evident semn este o distanta de 10-13 cm dintre dreptii abdominali
- Durere de spate intensa
- Postura defectuoasa
- Constipatie
- Balonare
- Tulburari gastrointestinale
Sarcina :
In timpul sarcinii, nu se observa aceasta separare a muschilor, dar in trimestrul trei se poate observa o umflatura la nivelul abdomenului, imediat sub buric si devine foarte vizibila atunci cand se contracta muschii abdominali.
Postpartum:
Dupa nastere, cel mai evident semn este aceasta umflatura in zona abdominala. Atunci cand, din diferite motive, cei doi muschi se departeaza unul de celalalt, se lateste linia alba, se transforma intr-o banda fibroasa, cu rezistenta scazuta, determinand relaxarea peretelui abdominal si bombarea acestuia.
Complicatiile diastazei abdominale pot conduce la:
- Durerea cronica a spatelui
- Incontinenta urinara
- Constipație cronica
- Durere in timpul actului sexual
- Durere pelvina sau de sold.
- Exercitiile fizice specifice perioadei prenatale (Gimnastica Gravidei: http://www.promama.ro/gimnastica-gravidei/31): Potrivit studiilor specialistilor de la NCBI, femeile care au urmat un program constant de exerciții fizice specifice atat pe timpul sarcinii, dar și inainte, au fost cu 35% mai puțin expuse riscului de a suferi de diastaza abdominala.
- Se evita ridicarea greutatilor si exercițiile fizice cu efort fizic susținut.
- Prima recomandare este alegerea unui program special de kinetoterapie, care sa intareasca corect muschii abdominali, evitand exercitile clasice pentru abdomen, care pot inrautati situatia. In timpul sarcinii, se insista pe gimnastica hipopresiva.
- Se recomanda practicarea inotului, Yoga, Pilates.
- Este indicata alimentatia corecta, pentru un bun tranzit intestinal, evitand cosntipatia si balonarea.
Tratamentul:
- Este vorba despre un program complex de exercitii, efectuate sub supravegherea unui specialist kinetoterapeut, menit sa intareasca muschii abdominali dupa nastere.
Se practica Gimnastica Postnatala http://www.promama.ro/gimnastica-postnatala/68 specifica acestei perioade si care are mai multe beneficii (exista centre unde poti participa impreuna cu bebelusul tau la acest program: http://www.promama.ro/gimnastica-postnatala-gimnastica-in-doi/32). Kinetoterapia poate dura 2-3 luni sau poate un an, in functie de cat de departati sunt muschii. Atentie mare la revenirea la exercițiile clasice pentru abdomen – ar putea duce din nou la separarea muschilor drepti abdominali! De aceea, programul specializat, urmarit de un kinetoterapeut, poate remedia diastaza sau preveni recidiva.
- Diastaza abdominala poate fi tratata / ameliorata chiar daca a trecut deja mai mult timp de la nastere.
- Daca nu se remediaza de la sine si apar complicatiile, se apeleaza la medicul chirurg pentru abdominoplastie.
Andreea MANEA
Kinetoterapeut
Educator Prenatal LAMAZE
Consultant in Alaptare IBCLC
Sursa foto articol: pixabay