La invitatia Asociatiei ProMAMA, Academy of Breastfeeding Medicine (ABM) – forum internaţional de elită, alcătuit din cei mai mari specialişti şi cercetători în lacţatie şi alăptare din întreaga lume – s-a reunit în România pentru a susţine un eveniment de o reală amploare: Conferinta Europeană pentru Alăptare.
La conferința au fost prezenti participanți din peste 25 de tari!
Evenimentul s-a desfăşurat la Hotel Caro din Bucureşti.
„Conferinţele ABM se desfăşoară o dată la 2 ani în Europa, iar faptul că Asociaţia ProMAMA a facilitat ca reuniunea din acest an se desfăşoară în România, înseamnă un mare pas înainte pentru ţara noastră în acest domeniu”, declară Sorana Mureşan, Consultant în Alăptare Certificat Internaţional şi Preşedinte al Asociaţiei ProMAMA.
Rata de alăptare în România este de doar 12,6%, conform ultimului studiu realizat*, una din cele mai mici rate din Europa. Acest fapt are loc în contextul în care România se află pe primul loc în Europa la mortalitatea infantilă (dublu faţă de media europeană), iar alăptarea are o contribuție decisivă la reducerea acesteia!
Conferinţa se adresează specialiştilor care îşi doresc să îşi îmbunătăţească cunoştinţele despre alăptare pentru a putea oferi informaţii corecte şi sprijin proaspetei familii – medici de familie, pediatri, neonatologi, moaşe, asistente medicale, consultanţi în alăptare (IBCLC), educatori prenatali etc. Speakerii şi participanţii la eveniment vor fi persoane din diferite ţări (România, Germania, Ungaria, SUA, Italia, Suedia, Croaţia, Franţa, Slovenia, Spania etc.) şi diferite zone ale României (Bucureşti, Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara, Oradea, Ploieşti, Târgu-Mureş, Baia Mare etc).
Tuturor specialiştilor participanţi la eveniment li se vor acorda diplome de participare şi credite europene de educaţie continuă, recunoscute de Colegiul Medicilor din România.
Conferinţa ABM se desfasoară sub Patronajul Onorific al Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi a Copilului (IOMC), Societatii de Obstetrica si Ginecologie din Romania si World Vision Romania. Partenerul Principal al evenimentului este Maternitatea Regina Maria.
„Conferinta ABM prezintă o extraordinară importanţă pentru România, mai ales pentru oferă accesul la cele mai noi studii bazate pe dovezi şi descoperiri, oferite de somităţi la nivel mondial. Tocmai cu ajutorul acestor noi informaţii, necunoscute încă publicului din ţara noastră, se va revoluţiona, sperăm noi, atitudinea medicilor despre alăptare, astfel încât să poată creşte o populaţie sănătoasă”, ii încurajează pe medici Dr. Marta Mureşan, medic primar pediatru la secţia de neonatologie a Clinicii „Dominic Stanca” din Cluj, formatorul consultanţilor în lactaţie din România.
Câteva dintre parsonalităţile de seamă care vor participa în calitate de speakeri la Conferinţă sunt:
- Dr Adriano CATTANEO, personalitatea care a avut o contributie decisiva la pubicarea curbele de creştere OMS pentru copii şi membru activ IBFAN.
- Karen CADWELL, moaşa de renume mondial şi cercetator în domeniul lactaţiei, ceacare a implementat conceptul si politicile Spitalului Prieten al Copilului în SUA. Este preşedintele Institutului Healthy Children SUA şi a fost în România, în 2012, la invitaţia ProMAMA, pentru implementarea Proiectului “Skin-to-Skin”, în colaborare cu Institutul Karolinskyaia din Suedia.
- Uwe EWALD, profesor în neonatologie, cercetător şi speaker internaţional, care va vorbi în România despre umanizarea terapiei intensive la prematuri şi revoluţionarea îngrijirii de tip “family centered”.
- Felicity SAVAGE, specialistul care care a avut o contributie fundamentala in conceperea Cursurileor pentru Spitalele Prieten al Copilului.
*****
DETALII DESPRE PROGRAMUL CONFERINŢEI:
Sâmbătă, 11 Octombrie 2014
- 8:00 – 9:00 Înregistrarea
- 9:00 – 9:15 Deschiderea Conferinţei (Elien Rouw MD, FABM, Germania & Marta Mureşan MD, România)
- 9:15 – 10:15 Rolul oxitocinei (Varga Katalin MD, Ungaria)
- 10:15 – 10:45 Pauză
- 10:45 – 12:00 Ora Magică a nou-născutului (Kajsa Brimdyr & Karin Caldwell, SUA)
- 12:00 – 13:00 Alăptarea copilului cu defecte ale cavităţii bucale (Alice Farrow, Italia) & Skadi Springer, Germania)
- 13:00 – 14:00 Prânz
- 14:00 – 15:00 Alăptarea prematurului (Uwe Ewald MD, Suedia)
- 15:30 – 16:30 Cum să devină o ţară Baby-Friendly (Irena Zakarija Grkovic MD, Croaţia)
- 16:30 – 17:30 Masa Rotundă: Skin-to-skin şi Alăptarea. Posibilităţi şi riscuri (Uwe Ewald, Brimdyr/Caldwell, Giselle Gremmo (Franţa), Tina Smillie (SUA), Mihaela Drilea (România).
- 17:30 – 18:00 Poster Walk
- 19:30 – Cina
Duminică, 12 Octombrie 2014:
- 9:00 – 9:45 Epigenetica şi alăptarea (Andreja Tekauc-Golob MD, Slovenia)
- 10:00 – 10:30 Alimentaţia complementară – ce şi cum introducem (Carlos Gonzales MD, Spania)
- 10:30 – 11:00 Pauză
- 11:00 – 11:45 IBFAN şi rolul specialiştilor în promovarea alăptării (Adriano Cattaneo MD, Italia)
- 11:45 – 12:45 Copilul care nu prinde corect sânul – o nouă abordare (Tina Smillie, SUA)
- 12:45 – Închiderea Conferinţei (Marta Mureşan MD, România)
*****
Despre Academy of Breastfeeding Medicine (ABM)
ABM a fost fondată în 1993, la iniţiativa unor medici care îşi doreau să lupte împreună pentru protecţia, susţinerea şi promovarea alăptării şi a lactaţiei umane prin educaţie, cercetare şi advocacy. În prezent, ABM reuneşte peste 500 de membri din peste 50 de ţări şi este afiliată celor mai importante organizaţii internaţionale care susţin alăptarea:
- Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)
- World Alliance for Breastfeeding Action (WABA)
- Academia Americană de Pediatrie (AAP)
- Asociaţia Internaţională a Consultanţilor în Lactaţie (ILCA)
Conducerea ABM este formată din cei mai renumiţi specialişti la nivel internaţional din domeniul alăptării şi al lactaţiei umane. Unul dintre fondatorii ABM este Dr. Jack NEWMAN, expertul mondial al alăptării, recunoscut şi apreciat de specialişti şi mame din întreaga lume. Dr. Newman s-a aflat în perioada 8-10 Mai 2014 în România la invitaţia Asociaţiei ProMAMA şi a susţinut Conferinţele “Alăptarea pe înţelesul tuturor”, care a reunit peste 400 de participanţi.
La nivel internaţional, ABM deţine cea mai celebră revistă dedicată specialiştilor în domeniul lactaţiei umane şi cuprinde articole create şi revizuite de experţi. Jurnalul răspunde cererii tot mai mari de cercetări bazate pe dovezi și explorează rezultatele imediate și pe termen lung în domeniul alăptării, facilitarea practicilor optime de alăptare și încurajarea schimbului de informații între organizații.
*****
Despre ASOCIAţIA ProMAMA:
Obiectivul principal al Asociaţiei ProMAMA este acela de a contribui activ la creşterea ratei alăptării din ţara noastră. În acest sens Asociaţia a facut o serie de demersuri şi a organizat multiple conferinţe şi evenimente, naţionale şi internaţionale, pentru ridicarea gradului de conştientizare în randul medicilor şi al parinţilor privind importanţa alăptarii pentru mama, copil şi întreaga societate.
ProMAMA este singura instituție din România și a treia din Europa acreditată la nivel internațional LEAARC (Academia Americană de Pediatrie, Asociația Internațională a Consultanților în Lactație – ILCA, Bordul International al Examinatorilor Consultantilor in Lactatie – IBLCE) pentru a susține cursul de 90 de ore, “Educație în Lactație (Education in Lactation)”, în vederea pregătirii specialiștilor în domeniu.
ProMAMA este, de asemenea, prima organizație din România care oferă servicii complete de pregătire și suport în alăptare: cursuri, consultanță în alăptare, grup de suport gratuit pentru gravidele și mămicile care își doresc să alăpteze. www.promama.ro
Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați:
Sorana MURESAN
Președinte Asociația ProMAMA
www.promama.ro;
contact@promama.ro; 0726.71.51.52
* Studiu desfășurat în 2011 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și UNICEF, înRomânia
** Studiu EUROSTAT