7 informatii utile pentru bunici de nota 10

Bunicii joaca un rol foarte important, atat in viata viitorului bebelus, cat si a parintilor acestuia, iar ajutorul pe care il pot oferi este nepretuit!

Bebelusii nu s-au schimbat de acum 30 de ani, dar ceea ce stim despre ei – DA! Noile practici privind ingrijirea bebelusului ii pot deruta pe bunici, sau, chiar mai mult, acestia le pot respinge si vor actiona asa cum stiu dansii ca se proceda in trecut.

Pentru viitorii bunici, noile practici despre ingrijirea bebelusului pot crea confuzie. Cu toata bunavointa si dragostea lor, uneori, bunicii pot induce in eroare proaspetii parinti: le ofera informatii considerate corecte acum 3 decenii, insa dovedite a fi depasite sau chiar gresite intre timp.

Astfel, este de asteptat sa existe conflicte intre bunici (care cred ca ceea ce stiu dansii este corect) si parinti (care invata practici moderne, cu totul diferite). In urma observarii acestor situatii, au luat nastere cursurile “refresh pentru bunici”. Acestea sunt cursurile la care bunicii afla cele mai noi informatii si recomandari referitoare la ingrijirea bebelusilor, bazate pe studiile celor mai importante organizatii nationale si internationale (Institutul pentru Ocrotirea Mamei si a Copilului, Organizatia Mondiala a Sanatatii, Academia Americana de Pediatrie).

Iata mai jos, 7 informatii care in trecut erau considerate corecte, dar cercetarile au dovedit contrariul. Acestea sunt doar cateva dintre cele pe care bunicii le afla la cursul despre ingrijirea bebelusului:

  1. Bebelusul se lasa sa planga si nu se tine in brate, pentru ca se invata rasfatat.

Cercetarile au dovedit ca pana dupa varsta de 1 an, copilul face totul dintr-o nevoie; el nu are notiunile de rasfat sau santaj emotional. El plange pentru ca ii este sete/ foame/ are dureri/ ii este teama/ se simte singur/ ii este cald/ frig, sau alte motive.

Primele 3 luni de viata sunt considerate un “al patrulea trimestru”, intrucat bebe are mare nevoie de contact cu mama (chiar piele-pe-piele). Astfel, el isi regleaza respiratia, temperatura, se hraneste, se simte protejat.  Nu exista prea multa iubire si in niciun caz nu-i dauneaza sa fie tinut in brate, mai ales de catre mama lui.

  1. Daca bebelusul are mainile reci, inseamna ca ii este frig si trebuie imbracat. In primele luni, bebe inca nu isi poate regla temperatura prea bine si sistemul circulator nu functioneaza inca foarte bine la extremitati. El trebuie imbracat doar foarte putin mai gros decat mama lui. Supra-imbracarea poate determina febra, intarzie dezvoltarea circulatiei periferice si il impiedica sa descopere noua lume in are se afla.
  2. Dormitul bebelusilor pe burtica se considera ca fiind sigur, iar bebelusii erau pusi sa doarma singuri, noaptea, in patut.

In urma cercetarilor recente, s-a dovedit ca atat dormitul pe spate, cat si dormitul cu parintii (cel putin cu mama) in pat sunt practici sigure. Astfel, The National Institute of Child Health and Human Development a creat campanii pentru promovarea punerii bebelusilor pe spate la somn.

  1. Parintii isi tineau copiii in brate atunci cand mergeau cu masina. Sunt multe statistici sumbre referitoare la accidente suferite de copii care au fost transportati altfel decat asa cum este recomandat (ba chiar obligatoriu). Mai bine sa intarzii putin sau sa planga bebe, decat… ceva mai grav.
  2. Ecografiile se considerau riscante in trecut, in timp ce acum sunt o rutina, fara riscuri pentru bebelus. Mai mult, prin ecografii se pot descoperi si uneori remedia, probleme ale fatului.
  3. Nu se considera potrivit ca viitorul tatic sa fie prezent in sala de nasteri si, mai ales, sa filmeze evenimentul. Imediat dupa nastere, bebelusii erau dusi la neonatologie, deoarece rooming-in-ul (bebelusul cu mama in salon) nu era o practica obisnuita. In tarile mai dezvoltate, tatal ia parte la actul nasterii, o sustine pe mama sa nasca natural si este alaturi de bebe in primele clipe. In mod ideal, bebe se pune pe pieptul mamei imediat dupa nastere, se initiaza alaptarea, iar dupa procedurile aplicate bebelusului, mama si bebe stau impreuna.
  4. “Nu a venit laptele/ nu este suficient/ este apa chioara”. Alaptarea este mai raspandita si mai bine inteleasa in prezent fata de acum 30 de ani si foarte multi parinti se orienteaza spre hranirea naturala a bebelusilor acestora.

S-a dovedit ca 98% dintre femei pot alapta, daca beneficiaza de informatii corecte si sprijin. Laptele matern este cel mai bun aliment posibil pentru bebe si nu necesita completari cu alte lichide (nici apa/ ceaiuri) in primele 6 luni.

S-a dovedit ca bebelusii alaptati mai mult timp sunt mai sanatosi (fizic si emotional) si mai inteligenti decat cei hraniti artificial. Alaptarea protejeaza si mama de unele boli grave.

Astazi, aceste practici sunt destul de comune si, cu cat mai bine le inteleg bunicii, cu atat mai usor le va fi sa le ajute pe viitoarele mamici – atat in timpul sarcinii, cat si dupa nastere.

Chiar si Dr. Jay Berkelhamer, fost președinte al Asociației Americane de Pediatrie, dar și bunic, spune: Bunicii au nevoie de un mic refresh despre ingrijirea bebelusului”.

Bunicii joaca un rol foarte important in viata copiilor si nepotilor si acest rol este de neinlocuit. Ei sunt o legatura intre generatii, transmitand povesti, amintiri si fotografii despre istoria si cultura familiei. Cu cat bunicii stiu mai bine sa creeze relatii de iubire, de incredere si suport cu copiii lor, cu atat si acestia, la randul lor, vor transmite propriilor copii.

Iata despre ce discutam cu bunicii la cursul refresh pentru bunici, la ProMAMA:

  • ingrijirea si dezvoltarea bebelusului;
  • alimentatia corecta a bebelusilor si eliminarea miturilor vechi, gresite, despre alaptare;
  • somnul bebelusilor: conditii de siguranta si pozitii corecte de somn;
  • modalitatea de a linisti un bebelus;
  • momentul potrivit cand ar trebui sa isi ofere ajutorul proaspetilor parinti;
  • rolul important al bunicilor in viata viitorului nepot.

Cursul de Refresh pentru Bunici poate fi asociat si cu un Curs de Prim Ajutor pentru Bebelusi si Copii, ce curpinde tehnici importante (manevra Heimlich, resuscitarea cardiorespiratorie, hemoragii etc). Acesta este recomandat sa fie facut, pentru ca, de obicei, bunicii vor petrece  mult timp cu bebelusii si copii, iar situatiile de urgenta si pericole pot aparea oricand.

Ambele cursuri sunt sustinute de Andreea MANEA, Kinetoterapeut, Educator Prenatal Certificat Lamaze, Consultant in Alaptare IBCLC.

Deci, dragi bunici, bucurati-va atunci cand copiii dumneavoastra va ofera cadou un „Curs Ingrijire Bebe pentru BUNICI” si/sau un Curs de Prim Ajutor, pentru ca acestea sunt foarte utile tuturor bunicilor!

Iata aici detalii despre Cursul de ingrijire a bebelusului, pentru bunici si Cursul de Prim-Ajutor acordat bebelusilor si copiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.