In randurile de mai jos va prezint cateva cuvinte despre 4 cazuri pe care le-am avut in ultimele 2 zile la sedintele de consultanta in alaptare, cu bebelusi intre 2 si 3 saptamani, toti nascuti la termen, in maternitati diferite (3 private).
Sunt cazurile a 4 mame care s-au simtit extraordinar de descurajate si vinovate cand au venit la mine, convinse fiind ca au facut ceva gresit in privinta alaptarii! Toate mi-au spus ca ele sunt cauza pentru care bebelusul lor nu este alaptat.
Iata despre ce e vorba:
Toti cei 4 nou-nascuti au avut probleme de alaptare comune:
- alimentati mixt,
- refuza sanul sau il accepta doar cu mamelon artificial,
- nu reusesc sa se ataseze corect la san si au un supt superficial (nu pot extrage lapte),
- mamele lor au lactatia scazuta.
Alte cateva aspecte comune:
- Alaptare initiata tardiv (dupa 4-12 ore de la nastere), desi mamele au fost testate de COVID si au avut rezultate NEGATIVE;
- Bebelusii au stat in salon cu mamele doar pe perioada zilei, noaptea nou-nascutii fiind la neonatologie (pentru a se “odihni mama” sau pentru fototerapie);
- Toate cele 4 mame foloseau mameloane artificiale (protectii de silicon), inca din maternitate spunandu-li-se ca “nu au mameloanele bune pentru alaptare”!
- Tuturor mamelor li s-a spus ca bebelusul risca sa se deshidrateze daca nu primeste supliment de lapte praf;
- Toate mamele au fost invatate din maternitate ca dupa ce ajung acasa sa respecte reguli rigide (de exemplu, inainte de fiecare alaptare sa schimbe scutecul bebelusului si abia apoi sa il puna pe bebe la san).
In cadrul sedintelor de consultanta in alaptare am discutat cu mamele, am urmarit comportamentul bebelusilor la san, i-am convins sa accepte sanul si le-am invatat pe mamici ce sa faca pentru a atasa corect bebelusii la san si a urmari suptul eficient, am discutat cu ele despre cum sa creasca lactatia si sa renunte la laptele praf etc.
Acum asteptam impreuna rezultatele si sper ca problemele lor sa se resolve, iar fiecare bebelus si mama sa se poate bucura pe deplin de experienta alaptarii!
Totusi, ceea ce nu pot nicicum sa inteleg:
- De ce de fiecare data solutia este recomandarea de lapte praf si nu ajutarea mamei in privinta alaptarii?
- De ce mamele ies din maternitate cu increderea in instinctul lor matern distrusa si le este indus sentimenul ca nu sunt mame suficient de bune sau chiar li se reproseaza ca au gresit inca de la inceput in privinta alaptarii si ingrijirii corecte a bebelusului lor?
- De ce mamelor li se spune ca vor avea in maternitate ajutor in privinta alaptarii, cand, de fapt, nu este asa?
Desigur, nu putem schimba protocoalele de nastere si de ingrijire a bebelusului din maternitati, avand in vedere ca trecem cu totii printr-o perioada atat de dificila!
Inteleg si faptul ca starea de stres si agitatie o resimtim cu totii, poate cu o intensitate diferita, dar ea este acolo, indiferent de domeniul in care activam!
Insa ceea ce nu inteleg, nu pot, nu am cum… este aceasta atitudine a unor cadre medicale care ar trebui sa le fie mamelor alaturi. Sa inteleaga ca aceste femei trec printr-o perioada extrem de sensibila a vietii lor, in niste vremuri extrem de tulburi. Iar o atitudine care sa le zdruncine increderea in instinctul lor de mame este ultimul lucru de care ar avea nevoie! Ori, tocmai acest lucru il vad in ultima perioada… Tot mai des!
Mamele au nevoie de un zambet “pe sub masca” – pentru ca acesta se citeste in ochi, iar ochii sunt la vedere,
Mamele au nevoie de o vorba calma si calda, pentru ca vocea se aude “de sub masca”,
Mamele au nevoie de incurajare, pentru ca trec printr-o perioada sensibila, care ar trebui sa fie cea mai fericita din viata lor, indiferent de vremurile in care devin mame.
Nou-nascutii au nevoie de mamele lor inclusiv in maternitate, pentru ca isi recunosc mama chiar “si cu masca”… pe ei ii ajuta simpla ei prezenta! Mirosul, bataile inimii, vibratiile si sunetul vocii, laptele pe care il primesc de la pieptul ei.
Care cred eu ca este solutia?
- Educa-te in privinta alaptarii inca din timpul sarcinii – pentru a intelege cum functioneaza alaptarea, sa stii la ce sa te astepti, cand si cui sa ceri ajutor daca apar probleme.
- Invata despre cum sa-ti ingrijesti nou-nascutul – pentru ca dupa nastere sa te poti descurca singura, atunci cand sunteti doar voi doi – tu si bebe – singuri, in salonul din maternitate.
- Intereseaza-te inca din timpul sarcinii de protocoalele maternitatii in care va avea loc nasterea, pentru a nu fi surprinsa de anumite practici.
- Chiar daca startul in alaptare a fost pierdut sau nu a fost asa cum ti-ai fi dorit sau asa ar fi trebuit el sa fie, nu te speria! Nu te simti neputincioasa! Oricand intampini probleme, cere ajutor! Sa stii ca sunt specialisti care te pot ajuta sa rezolvi problemele.
Daca ai nascut acum, in perioada de pandemie, tu ce experienta ai avut in maternitate? Dar acasa?
Iti poti spune povestea sau poti chiar contribui la a ajuta alte mame, completand acest chestionar: CLICK AICI.
Daca ai nevoie de ajutor in privinta alaptarii, nu ezita sa ne contactezi la ProMAMA. Vei gasi specialisti in alaptare IBCLC a caror activitate principala este exact aceasta: oferirea de informatii corecte, prevenirea si rezolvarea problemelor de alaptare.
Va imbratisez cu drag!
Sorana MURESAN, Presedintele Asociatiei ProMAMA si Consultant in Alaptare IBCLC