Sarcina este cea mai frumoasa perioada din viata unei femei, un fenomen fiziologic absolut normal pentru femeile aflate la maturitate, chiar daca se produc modificari majore pentru organism.
Obiceiurile si stilul de viata, precum si cele ale partenerului, pot afecta starea de sanatate a copilului, dar si a viitoarei mamici. De aceea trebuie sa schimbi anumite tabieturi, daca acestea nu fac bine bebelusului din burtica.
Cand devii gravida, este recomandat sa ai in vedere urmatoarele lucruri:
1. Consulta medicul, cat mai curand posibil, pentru a incepe monitorizarea sarcinii.
2. Mananca variat si alege alimente sanatoase.
In timpul sarcinii, este important sa se continue cu o dieta sanatoasa, echilibrata. Este posibil sa ai un apetit crescut, dar nu este necesar sa “mananci cat pentru doi”, chiar daca ai gemeni sau tripleti.
Cresterea prea mare in greutate mareste riscul de a dezvolta probleme mai tarziu in timpul sarcinii. De asemenea, greutatea in plus se piarde mult mai greu imediat dupa nastere .
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pentru femeile cu o greutate normala inainte de sarcina, o crestere in greutate de 10-14 kg pe timpul acesteia este asociata cu cel mai mic risc de complicatii ale sarcinii.
Pentru a te acomoda mai usor la schimbarile aparute, iti recomandam sa combini o dieta echilibrata cu practicarea exercitiilor fizice adaptate fiecarei luni de sarcina. Acestea te vor ajuta sa ai o crestere ponderala corespunzatoare perioadei de sarcina (1 – 1,5 kg / luna).
Desi o crestere a greutatii totale de peste 10–12 kg (3 kg bebelusul; 0,5 kg placenta; 1,5 kg lichidul amniotic; 2,5 kg edeme; 2 kg grasimea mamei; 1,5 kg masa sangvina) o reprezinta surplusul cu care va ramane viitoarea mamica, o cura de slabire este absolut contraindicata in aceasta perioada.
Dieta femeii insarcinate trebuie sa fie echilibrata, bogata in proteine (datorita nevoilor crescute) si sa respecte un raport glucide / lipide (fructele in locul dulciurilor concentrate, uleiul de masline in defavoarea untului), avand un surplus de 200 – 300 kcal/zi.
Alimente de evitat in timpul sarcinii:
- ficat, pateuri de ficat, untura de peste;
- unele branzeturi moi;
- mancaruri de carne reci (in aspic) sau insuficient patrunse si laptele (de vaca sau capra) ori barnzeturile nepasteruizate;
- ouale insificient gatite si produsele de oua crude.
3. Elimina cofeina, alcoolul, tutunul si anumite medicamente.
- Limiteaza cantitatea de cofeina la nu mai mult de 200 mg/zi.
Cafeina este o substanta care apare in mod natural in alimente (ceai, cafea, ciocolata), se adauga la unele bauturi (cola, ice-tea, unele bauturi energizante) și este un ingredient pentru siropurile de tuse si unele analgezice pe care le poti cumpara de la farmacii.
O cantitate mare de cofeina creste riscul de a avea un avort spontan si un copil cu greutate mica la nastere. Riscul este mic, dar cel mai bine este sa eviti asemenea probleme consumand limitat acele produse ce contin cofeina.
- Fumatul
Daca fumezi si esti gravida, sfatul este sa renunti la fumat sau cel putin sa fumezi mai putin. Acest lucru este un beneficiu pentru sanatatea ta si cea a copilului tau.
Fumul de tutun contine substante chimice toxice care trec din sangele mamei in sangele copilului aflat in crestere.
Astfel, fumatul in timpul sarcinii creste riscul de avort spontan, de crestere lenta a copilului care sa conduca la o greutate mica la nastere, nastere prematura etc. Chiar si dupa nastere, copiii de parinti fumatori au un risc crescut de a dezvolta infectii in piept, astm, otite sau poate aparea sindromul de moarte subita.
Tu si copilul tau veti avea numai beneficii, iar riscurile vor fi mai reduse, daca te opresti inainte de a ramane gravida sau vei fuma mai putin.
- Alcoolul
Femeile care sunt gravide nu ar trebui sa bea alcool in cantitati foarte mari sau chiar deloc. Motivul este ca alcoolul poate provoca leziuni la un fat aflat in curs de dezvoltare. Alcoolul ajunge la copil prin placenta, fiind nociv pentru el. Neputandu-l procesa inca, orice cantitate ramane in organismul copilului mult mai mult decat la mama. Acest lucru este cunoscut ca fiind un risc pentru multe probleme serioase de sanatate ale copilului.
De exemplu, studiile au aratat ca:
– femeile gravide care beau mai mult de 15 unitati/saptamana au un risc crescut de a avea un copil cu o greutate mica la nastere.
– femeile gravide care beau mai mult de 20 unitati/saptamana au un risc crescut de a avea un copil cu unele leziuni la creier, cauzand afectarea intelectului.
– femeile gravide care beau foarte mult au riscul de a naste un copil cu sindrom alcoolic fetal. Bebelusii cu acest sindrom au leziuni ale creierului, o greutate mica la nastere si malformatii faciale.
Notă: o unitate de alcool este in aproximativ o jumatate de halba de bere, sau două treimi din un pahar mic de vin, sau o masura, pahar mic de bauturi spirtoase.
- Medicatia
Efectele unor medicamente prescrise au fost bine studiate si este cunoscut faptul ca anumite medicamente sunt sigure in timpul sarcinii. De exemplu, paracetamolul in doza normala este sigur și util pentru dureri de cap, dureri de spate si alte dureri care pot aparea in timpul sarcinii, dar de evitat in primul trimestru. Deci, daca esti gravida, trebuie sa reduci la minimum utilizarea de medicamente. De asemenea, doar pentru ca un medicament este pe baza de plante sau natural, nu inseamna neaparat ca este inofensiv.
Intotdeauna, ia medicamente doar cu prescriptie medicala!
4. Ramai activa.
Exercitiile fizice sunt deosebit de importante pentru a putea face fata tuturor solicitarilor si modificarilor la care este supus organismul femeii insarcinate. Acestea sunt benefice atat pentru femeia care a fost activa anterior sarcinii, cat si pentru cea sedentara.
Practicate regulat, acestea duc la tonifierea unor grupe musculare care vor fi solicitate in timpul nasterii: muschii abdominali, ai spatelui, bazinului, perineali. Efortul in timpul nasterii este echivalent cu ascensiunea pe muntele Mont Blanc. Un organism bine antrenat va trece mai usor peste acest eveniment.
Este indicat ca aceste exercitii sa se desfasoare sub supraveghere medicala pentru ca atat mama, cat si fatul sa nu aiba de suferit.
Cu toate ca Gimnastica pentru Gravide este subiect favorit in revistele de specialitate, nu este indicat ca viitoarea mamica sa faca acest efort fara supraveghere. Kinetoterapeutul este singurul in masura sa stabileasca programele de exercitii specifice in functie de varsta gravidei, stadiul si evolutia sarcinii (disconfort, hipertensiune, edeme etc), gradului de antrenament.
Miscarea este un mijloc important de eliminare a stresului, indiferent de nivelul la care apare, muscular sau nervos. In timpul sarcinii, exercitiile fizice vor avea ca scop intinderea, relaxarea musculaturii, mentinerea in forma si in nici un caz nu vor fi tintite asupra cresterii masei musculare.
Conform studiilor, efectele benefice ale exercitiilor fizice se regasesc si in reducerea riscului de avort spontan, amelioreaza ritmul de crestere al fetilor, iar revenirea dupa nastere (postpartum) este precoce.
Exercitiile fizice trebuie sa fie oprite cand apare senzatia de oboseala, cefalee, respiratie ingreunata (dispnee), prezenta contractiilor uterine, durere toracica, aritmii cardiace, tumefactia brusca a unui singur picior (sugereaza o feblita), vertij, durere brusc aparuta la nivel lombar si/sau abdominal si supraincalzirea (temperatura normala a unei gravide este de 370C) in perioadele caniculare sau cu umiditate excesiva, acestea fiind situatii destul de rare in cazul unei supravegheri corecte.
5. Apeleaza la terapii alternative.
- masaj de drenaj limfatic pentru evitarea/ tratarea edemelor
O problema deloc de neglijat o reprezinta circulatia limfatica din cauza careia, incepand cu al doilea trimestru de sarcina, mainile si picioarele gravidelor se umfla si apare disconfortul, dar si anumite probleme ce pot pune in pericol sarcina, mai ales daca aceste edeme sunt insotite de cresterea tensiunii arteriale. Astfel, drenajul limfatic asociat cu miscarea si cu evitarea alimentelor foarte sarate va vor mentine la un plus de confort si va veti simti foarte bine, chiar daca kilogramele se vor afisa pe cantar.
- masaj de relaxare, terapie de care ar trebui sa beneficieze fiecare gravida, pentru a reduce tensiunile si stresul acumulate atat la nivel fizic, cat si psihic.
- terapia Cranio-Sacrala asista procesele fiziologice normale ale gravidei si fatului, ajutand la:
– relaxarea articulațiilor pelvine;
– pregatirea fatului pentru o acomodare optima nasterii vaginale;
– ameliorarea anxietatii si imbunatatirea starii de spirit, prin efectul de relaxare profunda;
– deblocarea unui travaliu care pare sa nu se poata finaliza, facilitand nasterea pe cale naturala;
– facilitarea nasterii naturale;
- masaj cu uleiuri esentiale, recomandat de catre aromaterapeuti pentru efectul sau benefic pe timpul sarcinii si nasterii (lavanda, portocal, lamaie etc).
6. Sa te odihnesti si sa eviti anumite aspecte ale jobului ce iti pot dauna.
Daca crezi ca jobul tau ar putea reprezenta un risc pentru o sarcina, atunci in mod ideal ar trebui sa discuti acest lucru cu angajatorul, inainte de a ramane gravida sau de indata ce ai devenit gravida.
Anumite locuri de munca pot reprezenta un risc pentru o sarcina, in special la etapele timpurii ale acesteia.
De exemplu:
- cabinetul veterinar, pentru ca ai contact cu animale ce pot transmite Toxoplasma;
- spitale, cabinete medicale cu risc de a lua hepatită B, ar trebui sa fii imunizata impotriva acestui virus (femeile cu hepatita B pot transmite infectia copilului lor la nastere);
- daca lucrezi cu substante chimice, fum, radiatii etc. Unele pot fi toxice pentru un copil nenascut.
- daca jobul presupune program incarcat de munca, cu ore suplimentare duc la suprasolicitare si oboseala cronica ce pot afecta gravida si implicit fatul.
Daca ocupatia ta poate reprezenta un risc pentru o sarcina, atunci ar trebui sa discuti acest lucru cu angajatorul inainte de a deveni gravida. O schimbare a locului de munca, a sarcinilor ce le aveati sau chiar departamentul pot fi necesare.
7. Sa fii atenta la animalele de companie
Evita contactul cu oi si miei nou nascuti . Acest lucru se datorează faptului ca unii miei nascuti transporta germenii care cauzeaza listerioza, toxoplasmoza si chlamydia. Acestea pot fi transmise la tine si la copilul nenascut.
Toxoplasma este, de asemenea, gasita in fecalele de pisica. Ar trebui sa te speli intotdeauna pe maini dupa manipularea pisicilor si pune pe altcineva sa spele litiera acestora.
Expunerea la fecalele reptilelor poate duce la transmiterea bacteriei salmonella ce poate pune in pericol sarcina.
Pasarile pot transmite anumite infectii omului, asa ca inainte de a ramane insarcinata este bine sa le faci un examen medical complet.
Fie ca ai acasa un porcusor de Guineea, o chinchila sau un hamster, este bine sa stai departe de rozatoare in cele 9 luni de sarcina, ele fiind purtatoare de diverse virusuri pe care le poti contacta.
8. Nu trebuie sa renunti la contacul sexual
Sexul este sigur pentru cele mai multe cupluri in timpul sarcinii. Unele cupluri se tem de faptul ca, facand sex în timpul sarcinii ar putea vatama copilul aflat în dezvoltare, dar în general acesta este in siguranta.
Mai tarziu, in timpul sarcinii, in timpul actului sexual pot aparea contractii cunoscute sub numele de “contractii Braxton-Hicks”. Ele pot fi incomode, dar sunt destul de normale si trec de obicei dupa cateva minute.
Daca ai nelamuriri sau temeri, discuta cu obstetricianul tau. Doctorii iti pot recomanda sa nu ai contact sexual (sau pot propune limite) in timpul sarcinii daca ai sangerari in primele 12 saptamani de sarcina, contractii frecvente si dureroase sau, in anumite situatii, daca ai pierdut o sarcina in trecut.
9. Fii informata.
Cu toate ca tot mai des tendinta este de a prelua informatii de pe internet, Conform studiilor NCBI (“Information Giving and Education in Pregnancy: A Review of Qualitative Studies”), cursurile prenatale (nastere, alaptare, puericultura, prim-ajutor…) sunt o oportunitate pentru mame pentru ca:
– obtin informatii legate de nastere si procedurile pe care le vor practica, inlaturand astfel disconfortul legat de teama, nesiguranta;
– au puterea de a lua decizii, fiind informate in ceea ce priveste ingrijirea medicala pe care o primesc si de a avea incredere in intelepciunea lor interioara.
– sunt capabile sa comunice cu personalul medical intr-un mod diplomat.
– pot alege de comun acord cu personalul medical care sunt doleantele lor cu privire la modul de nastere si perioada imediat urmatoare.
Asa cum au demonstat studiile, o mama sanatoasa si informata, este o mama relaxata si implinita, ceea ce inseamna un bebelus sanatos si fericit!
Autor:
ProMAMA CENTER
Kinetoterapeut
Consultant in alatare IBCLC
Educator Prenatal LAMAZE