Terapia CranioSacrala folosita alaturi de consultanta in alaptare

– pentru rezolvarea diferitelor probleme de alaptare –

 

Cand un bebelus nu suge corespunzator, sau cand suptul nu este eficient si ii cauzeaza durere mamei, terapia CranioSacrala poate fi o solutie pentru rezolvarea problemei, binenteles in asociere cu consultanta in alaptare oferita de un specialist.

Atunci cand metodele pe care le aplica consultantul in alaptare nu conduc la o alaptare eficienta si armonioasa, trebuie schimbat modul de abordare al cuplului mama-copil; in acest caz, problemele au o alta sursa, ce provine din plan afectiv/ emotional, iar acestea pot fi tratate eficient prin terapia CranioSacrala.

“S-a constat faptul ca, in cazul mamelor cu experiente negative de alaptare, cum ar fi dureri foarte mari in timpul suptului, intarcarea bebelusilor se face foarte devreme.”

(Riordan and Auerbach, 1999)

Terapia CranioSacrala este o metoda foarte blanda de evaluare si imbunatatire a functionarii sistemului fiziologic al corpului, numit sistem craniosacral, compus din membranele meningeale, structurile care controleaza presiunea intracraniana si lichidul cefalorahidian ce inconjoara si protejeaza creierul si maduva spinarii, ceea ce duce la imbunatatirea sistemului nervos central.

Terapia craniosacrala poate fi benefica atat pentru bebelusii care nu deschid gura larg si nu se pot atasa corect, dar si celor care se arcuiesc, sunt hipertonici si refuza sanul.

Terapia CranioSacrala este o tehnica ce permite atat eliberari ale restrictiilor de la nivel fizic, cat si eliberari semnificative ale componentelor emotionale.

Folosind o atingere blanda, in general de numai cinci grame, similar cu greutatea unei monede de cincizeci de bani, terapeutul elibereaza restrictiile din sistemul craniosacral, ceea ce duce la imbunatatirea functionarii sistemului nervos central.

Bebelusii ce par sa nu stie sau nu vor sa suga la nastere sau cei care nu o fac corect pot beneficia de terapie CranioSacrala.

Pentru inceput, se face o evaluare pentru a determina cauzele ce au dus la aparitia problemelor. Acestea pot fi leziuni la nastere, probleme congenitale sau neurologice, boli ale bebelusului sau mamei, sau chiar medicatia folosita inainte de nastere.. Istoricul poate determina faptul ca una din aceste cauze a condus la o aversiune a suptului. Este crucial sa investigam toate aspectele starii de sanatate a bebelusului atunci cand determinam cauzele problemelor de alaptare.

Daca niciunul dintre acesti factori nu pare a fi cauza problemelor, atunci circumstantele din jurul nasterii par sa fie. Chiar si o nastere normala poate traumatiza capul bebelusului sau coloana. Daca istoricul arata folosirea vacuumului sau forcepsului, precipitarea travaliului, nasterea prin cezariana, prezentatii plevine, circumferinta craniana mare, acestea pot arata ca nasterea a fost traumatizanta pentru bebelus prin existenta unor  presiuni ale nervilor cranieni, mai ales aceia responsabili cu cavitatea bucala (nervul glosofaringean – controleaza muschii faringelui, nervul vag – controleaza muschii palatului moale si nervul hipoglos – controleaza musculatura limbii).

Folosirea frecventa a epiduralelor, pozitia mamelor intinse pe spate in timpul nasterilor, folosirea forcepsului si a vacuumului si nasterea prin cezariana favorizeaza bebelusuilor problemele de natura craniosacrala.

Tehnicile folosite in Terapia CranioSacrala incurajeaza corpul sa se corecteze de la sine si sunt de asemenea tehnici de evaluare care informeaza si ghideaza terapeutul. (Institul Upledger 2001).

Terapia CranioSacrala este o alternativa atunci cand tehnicile traditionale de corectare a atasarii si a problemelor cauzate de aceasta nu au succes pe deplin, intregind consultanta in alaptare la un alt nivel – si anume cel emotional. Dupa terapia CranioSacrala, insa, trebuie aplicate in continuare metodele corecte de atasare a bebelusului la san, pozitiile recomandate si celelalte sfaturi oferite de catre consultantul in alaptare.

Terapia CranioSacrala ofera o abordare complementare, ce pare sa rezolve problemele de alaptare, ajutand mamele si bebelusii sa dezvolte o armonioasa relatie de iubire. Pentru ca, asa cum stim, alaptarea este mai mult decat hrana… alaptarea insemana iubire, siguranta, protectie, atasament…

Citeste aici mai multe detalii despre Terapia CranioSacrala. 

Autor: Andreea MANEA, Kinetoterapeut, Consultant in Lactatie si Alaptare Certificat Internatinal (IBCLC), Educator Prenatal Certificat Lamaze (LCCE).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.