Cei mai importanti 7 pasi pentru o alaptare de succes

Dr. Jack NEWMANcel mai recunoscut expert la nivel mondial in domeniul alaptarii, cercetator si autor, ne transmite viziunea sa referitoare la cei mai importanti pasi pentru o alaptare de succes:

  1. Probabil ca unul dintre cei mai importanti factori care contribuie la o alaptare de succes este educatia si practica in domeniu a personalului medical (medici si asistenti medicali). Din pacate, in general, pregatirea cadrelor medicale pe acest subiect lasa de dorit, aproape in toata lumea. Cele mai multe dintre mame pot si ar trebui sa-si alapteze bebelusii fara probleme, dar anumite politici si lipsa informatiilor corecte pe care le detine personalul din maternitati, le determina pe multe dintre mame sa aiba probleme. Mai mult, personalul medical care vede mama si copilul dupa ce acestia parasesc maternitatea ar trebui sa fie instruit, de asemenea. Cele mai multe dintre aceste persoane au doar vagi notiuni referitoare la modul in care functioneaza alaptarea si mai grav decat atat, unele idei sau sfaturi transmise mamelor au ca rezultat probleme (mai mari) de alaptare sau chiar intarcarea bebelusilor.
  2. Un alt pas important este de a beneficia de o nastere cat mai putin invaziva din punct de vedere medical. Prea multe dintre practicile medicale, precum anestezia epidurala sau perfuziile intravenoase le creaza mamelor si bebelusilor probleme cu atasarea la san.
  3. Bineinteles, mamele trebuie sa se educe inainte de nastere, deoarece au nevoie de informatii corecte si complete referitoare la alaptare. Si intrucat cele mai multe dintre cadrele medicale nu cunosc aceste informatii, mamele nu pot primi informatiile despre alaptare de la personalul medical. Mult prea des, ele primesc informatii de la companii care comercializeaza lapte-praf. Exista un singur motiv pentru care companii care comercializeaza lapte-praf ofera informatii referitoare la alaptare, si acesta este: SA VANDA LAPTELE PRAF! Informatiile pe care aceste companii le promoveaza fac sa para ca alaptarea este egala cu hranirea artificiala si apoi promoveaza folosirea formulei de lapte praf.
  4. Un inceput timpuriu este foarte important. Bebelusii ar trebui pusi pe abdomenul mamei imediat dupa nastere si lasati sa se catere la san si sa se ataseze singuri. Acest lucru poate dura o ora, dar reprezinta cel mai bun start pentru mama si bebe.N.A.:   In anul 2013, Asociatia ProMAMA a adus in Romania Programul “Ora Magica”: cercetatorii americani de la Institutul Healthy Children din SUA au implementat gratuit in maternitatile din tara noastra Proiectul “Skin-to-Skin in prima ora dupa nastere”.     
  5. Mama ar trebui ajutata cu atasarea bebelusului la san curand dupa nastere. De felul in care bebelusul se ataseaza la san, depinde alaptarea corecta, eficienta. Durerile de mameloane apar din cauza atasarii incorecte. Aportul slab de lapte matern, de asemenea, este deseori rezultatul unei atasarii gresite.
  6. Mamele ar trebui sa invete cum sa recunoasca daca bebelusul primeste lapte din san sau nu. Aici Really good drinking with English text, Nibbling, 12 day old, English text, “Borderline” drinking puteti vedea filmulete cu bebelusi care mananca bine de la san sau nu. Urmariti filmuletele, cititi textele si apoi urmariti din nou filmuletele. Iar daca mamele vor sti acest lucru, vor intelege ca alaptarea dupa orar nu are sens. Mai mult, vor intelege ca mult din ceea ce se spune referitor la alaptare este un non-sens.
  7. Problemele de alaptare necesita atentie imediata. Cu cat mamele gasesc ajutorul calificat mai curand, cu atat sunt mai mari sansele ca problemele de alaptare sa fie rezolvate.

Asadar, draga mami, ofera-i puilui tau cel mai bun start in viata, iubire, siguranta, alinare, imunitate si hrana… alaptandu-l!

Daca esti gravida, te invitam cu drag la un curs de alaptare (Bucuresti).

Daca ai nascut si nu esti sigura ca totul este in regula cu alaptarea, apeleaza la Consultantul in alaptare certificat IBCLC – acesta este specialistul care te va ajuta sa rezolvi eventualele probleme! Suna la 0727.766.262 pentru a programa o consultanta in alaptare, la domiciliu sau la Centrul ProMAMA (Bucuresti).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.