Inca un motiv pentru a alapta: RISC REDUS DE EXPUNERE LA ARSENIC

Inca un motiv pentru a alapta: bebelusii hraniti cu lapte matern au de 7.5 ori mai putin arsenic in organism decat cei hraniti cu lapte praf, arata un studiu recent efectuat de cercetatorii de la Colegiul Dartmouth din Hanover. Acestia au descoperit ca bebelusii alaptati aveau un nivel mai scazut de arsenic in urina spre deosebire de cei hraniti cu formula.

“Rezultatele acestui studiu subliniaza ca alaptarea poate reduce expunerea la arsenic, chiar si in dozele mici experimentate in SUA. Acest lucru este un mare beneficiu pentru intreaga societate”, spune autoarea Prof. Kathryn Cottingham.

Cercetatorii au publicat recent aceste descoperiri in revista Environmental Health Perspectives.

Arsenicul este un element care se gaseste in mod natural in apa, pietre, sol si aer, precum si in plante si animale. Cea mai comuna sursa de arsenic pentru oameni este mancarea, incluzand cateva tipuri de orez, lactate si apa – in special cea care provine din adancimea solului, cum ar fi fantanile.

Expunerea la un nivel ridicat de arsenic este asociata cu cancerul, dereglari gastrointestinale si alte boli. Expunerea timpurie la arsenic a fost asocisata cu moarte fetala, greutate mica la nastere si dereglari cognitive.

Potrivit Agentiei de Protectie a Mediului SUA, apa potabila nu trebuie sa contina mai mult de 10 micrograme de arsenic pe litru, lucru ce nu poate fi controlat cand vine vorba de fantani.

Prof. Cottingham si echipa ei sustin, conform studiilor realizate, ca in cazul femeilor care locuiesc intr-o zona cu un nivel ridicat de arsenic in apa potabila, concentratia regasita in laptele matern este scazuta, indicand o expunere redusa a bebelusului la acest element.

Cercetatorii au descoperit ca nivelul de arsenic, in randul bebelusilor alaptati exclusiv, era de 7.5 ori mai mica decat a celor hraniti cu lapte praf. Mai mult decat atat, concentratia de arsenic din urina crestea in momentul hranirii cu formula si scadea cand aceiasi bebelusi erau alaptati.

Desi concentratia de arsenic identificata in apa potabila a fost mai ridicata decat cea gasita in formulele de lapte, echipa sustine ca acestea din urma prezinta un risc mai ridicat de expunere la arsenic: s-a descoperit ca pudra componenta a formulei si nu apa folosita la mixaj,  poate fi sursa principala de expunere la arsenic pentru bebelusii hraniti cu lapte praf. Totusi, cercetatorii atrag atentia ca apa provenita din fantanile proprii este o sursa importanta de expunere la arsenic si ca aceste familii ar trebui sa-si testeze apa.

Medical News Today a raportat recent intr-un studiu ca alaptarea ajuta la dezvoltarea armonioasa a sistemului imunitar al bebelusilor.

 

Scris de Honor Whiteman/ Medical News Today

Sursa: http://www.medicalnewstoday.com/articles/289825.php

Traducerea si prelucrarea: Ramona PIRTEA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.