Laptele de mama – abundenta de anticorpi impotriva Sars-CoV-2

Cele mai noi studii arata ca mamele pot continua sa alapteze in conditii de siguranta in timpul pandemiei COVID-19. Motivul este faptul ca laptele matern contine o abundenta de anticorpi imunoglobulinici, iar virusul SARS-CoV-2 nu se regaseste viu in laptele de mama.

Deci, alaptarea si hranirea cu lapte de mama (inclusiv cu lapte donat) conduc la intarirea imunitatii copilului.

Dar, mai  mult decat atat, anticorpii din laptele matern pot fi utili la o scara mai larga si nu doar pentru protectia sugarilor. Cum e posibil acest lucru? Anticorpii extrasi din lapte – spre deosebire de practica actuala de utilizare a celor din ser, conform unelor studii – ar putea servi in scop terapeutic pentru COVID-19. Cu toate acestea, „oamenii pun la indoiala faptul ca acest lucru se poate intampla cu adevarat”, spune coautoarea studiului, Rebecca Powell, imunolog la Icahn School of Medicine at Mount Sinai din New York City, “deoarece nu exista o intelegere mai larga a beneficiilor imune ale laptelui matern, motiv pentru care conceptul nu a prins in dezvoltarea medicamentelor antivirale“. Studiul a fost efectuat pe mostre de lapte colectat de la 15 mame testate pozitiv cu Sars-CoV-2 la testul PCR si care alaptau in acel moment. Mostrele au fost comparate cu mostre de lapte colectat inainte de pandemie. Studiul a fost publicat pe 17 Noiembrie 2020.

Un alt studiu, efectuat pe o populatie de 45 de mame si publicat in Septembrie 2020 in Journal of Perinatology, arata ca din probele de lapte matern analizate, reactivitatea anticorpilor IgA si IgM nu pare sa fie specifica SARS-CoV-2 si nu difera intre probele de lapte colectate in 2020 si probele din 2018, ceea ce inseamna ca aceste raspunsuri ar putea fi rezultatul reactivitatii incrucisate din anticorpi generati dupa expunerea la alti virusi. Acest lucru sugereaza ca anticorpii secretati in laptele matern ofera o imunitate larga copiilor alaptati, spune Demers-Mathieu, co-autoare a studiului.

Beneficiile anticorpilor din laptele matern fata de anticorpii din sange

Ideea este ca anticorpii din laptele matern difera de cei aflati in sange.

Pe de o parte, anticorpii din laptele de mama (IgA) sunt unii secretori (celulele B care secreta anticorpi in lapte provin din mucoasa intestinului subtire al mamei, se deplaseaza catre glandele mamare si secreta IgA, care se transfera in lapte si apoi, mai departe, la sugar). Acesti anticorpi secretori nu se regasesc in sange, spune cercetatoarea Powell.

Anticorpii extrasi din ser – de exemplu IgG – si apoi transfuzati pacientului bolnav in sange s-ar putea sa calatoreasca prin tot corpul, dar sa nu ajunga acolo unde este nevoie. In schimb, anticorpii secretori din laptele matern – cum ar fi IgA – ar putea fi extrasi si apoi inhalati in caile respiratorii, adica sa ajunga exact acolo unde acesti anticorpi sunt necesari in COVID-19. Aceasta diferenta dintre anticorpii IgA din laptele matern si IgG din sange (ser) poate oferi un mare avantaj in ceea ce priveste optiunile terapeutice.

O alta diferenta se refera la raspunsul anticorpilor: cercetarile recente ale lui Powell sugereaza ca anticorpii derivati din sange pot dura luni, in timp ce anticorpii secretori din laptele matern ar putea dura mai mult, ceea ce inseamna ca ar putea exista o fereastra mai lunga de colectare a anticorpilor de la donatorii care alapteaza dupa ce s-au recuperat din COVID-19.

Pasul urmator al cercetatorilor este sa extinda studiile pe o populatie mai larga si sa testeze daca anticorpii din laptele matern ar putea neutraliza SARS-CoV-2, asa cum sugereaza rezultatele timpurii ale studiilor deja efectuate.

Cred ca potentialul este cu adevarat extraordinar”, spune Powell, „daca depasim acest tabu ca este laptele matern”.

Sursa: The Scientist. Mai multe detalii aici.

Studiul a fost publicat in ScienceDirect si poate fi vazut aici.

Sorana MURESAN, Presedintele Asociatiei ProMAMA si Consultant in Alaptare IBCLC.