Intrebari si Raspunsuri despre Alaptare

Pune orice intrebare legata de alaptare si specialistii in alaptare de la ProMAMA – Consultanti in Alaptare si Lactatie Certificati International (IBCLC) – iti vor raspunde in cel mai scurt timp.

Sau intra in pagina de Consiliere in Alaptare pentru a stabili o programare pentru o consultanta. 

Nu uita sa ne spui cum te cheama si de unde esti!

501 gânduri despre “Intrebari si Raspunsuri despre Alaptare”

  1. Buna ziua. Am o fetita (nascuta prin cezariana la 39 de saptamani si 4 zile de 2200 gr, 45 cm, scor apgar 8, diagnosticata in saptamana 38 cu IUGR, hranita integral la san inca din a doua zi de viata) de o luna si 4 zile, de 3500 gr, ce prezinta un icter prelungit. Atat eu cat si sotul avem A2 Rh+. La recomandarea medicului de familie ii administrez Hepaid junior de 2 ori pe zi (cate 1,25 ml), stam la soare zilnic (in functie de vreme), dar tot prezinta o culoare mai galbuie atat la nivelul fetei, cat si pe abdomen. Una din cauzele icterului ar putea fi laptele matern… as dori sa stiu daca o pot ajuta cum si cu ce prin alimentatia mea. La recomandarea ginecologului, iau Altrifer si Femosun (din cauza unei mici homoragii postoperatorii), Jarrodophilus (probiotice pt antibiotice si pt a nu face bebe colici). Va multumesc!

    1. Intr-adevar, bebe are icter asociat cu laptele de mama. Nu trebuie sa va faceti griji, atata timp cat bebe se hraneste corespunzator, urineaza suficient (semn ca este bine hidratata), creste bine in greutate (si a crescut f bine de la nastere si pana acum!) si este vioaie in perioadele de activitate. Alimentatia dvs. nu influenteaza lactatia, deci linistiti-va si nu va mai stresati. Pana la varsta de 3 luni, icterul se va remite de tot.
      Cu drag, Sorana MURESAN, Consultant in Alaptare Certificat International (IBCLC).

  2. Buna ziua! Sunt mamica de 3 zile si inca nu s a instalat lactatia. Ce pot face? Specific ca am nascut natural si bebe e pus la san, nu trage ca nu am nici mameloanele formate.

    1. Stati linistita, lactatia se va declansa! Sigur ca este important sa suga bebe si ar trebui sa incercati sa il atasati la san – cereti sfatul specialistului in alaptare daca nu va descurcati. Dar, totodata, e important sa intelegeti ca, indiferent de stimularea sau nu a sanului, lactatia va creste in cantitate, doar ca la unele mamici poate fi nevoie de o perioada mai lunga (pana la 5-6 zile); sunt mai multi factori care pot inhiba ejectia laptelui: anestezia epidurala din timpul nasterii vaginale, operatia prin cezariana (mai ales daca nu s-a declansat travaliul), oboseala, durerea etc.
      Daca aveti nevoie de ajutor si sunteti din Bucuresti, ne putem intalni la ProMAMA sau la domiciliul dumneavoastra. Puteti suna la 0727766262 pentru programare. Cu drag, Sorana MURESAN, Consultant in Alaptare Certificat International (IBCLC).

  3. Buna ziua! Am o fetita care in 4 februarie face 3 luni. De vreo 2 săptămâni a început sa faca figuri la san si am impresia ca nu se satura. O pun la san, papa ce papa si la un moment dat incepe sa se agite, il prinde si il lasa sanul. Am facut compresie, am încercat sa ma mulg si totusi parca nu este lapte. Este cand ii dau ambii sani si tot asa face. Se agita, se enerveaza, se maraie sau plange daca o iau de la san. Daca o ridic si ma plimb cu ea, uita si poate si adoarme, dar peste 3-4 ore cand ar trebui sa mănânce iar, mi-s aproape goi sanii si o luam de la capat. Scutece ude are, doar ca nu mai sunt asa pline ca si inainte. Cred ca avem o problema si cu somnul: peste zi nu cred ca doarme nici 3 ore (cumulate reprizele de 20-30 min). Nu este prea putin, ținând cont ca noaptea doarme cam 8 ore?

    1. Imi este greu sa imi dau seama de motivul / motivele pentru care bebe se comporta astfel… poate fi vorba de un puseu de crestere, sau de scaderea nivelului de prolactina (deci a cantitatii de lapte), sau chiar de o ejectie prea puternica a laptelui etc. Fiind mai multe cauze posibile, cel mai indicat ar fi sa vedem cum se comporta bebe la san in timpul unei alaptari si asa imi dau seama de problema. Daca sunteti din Bucuresti si doriti sa ne intalnim, o putem face la ProMAMA sau la domiciliul dumneavoastra.
      Cu drag, Sorana MURESAN, Consultant in Alaptare Certificat International (IBCLC).

  4. Buna ziua! Am un bebe de 2 luni care este alaptat exclusiv. A fost invatat si cu biberonul ,iar acum accepta sanul doar noaptea si rar ziua ,cand este mai adormita. In fiecare seara, sanii devin durerosi,canalele se infunda si pompa nu reuseste sa ma ajute. Pana accepta sanul, mi se formeaza si noduli, care sunt durerosi… cum pot sa desfund canalele daca bebe nu vreau ziua deloc sa suga? Am incercat alte pozitii, am pus comprese calde sa detensionez putin zona, masaj, pompa, dar nu se rezolva… productia de lapte a scazut dintr un san, dar ambii sani devin durerosi, pe rand… am nevoie de un sfat. Va multumesc!

    1. Refuzul sanului este din cauza biberonului si este un comportament des intalnit la bebelusii care sunt alaptati, dar primesc si cu biberon! In primul rand, incercati sa scoateti bibelonul si sa il puneti pe bebe sa suga mai des din sani. daca nu va descurcati, puteti solicita ajutorul consultantului in alaptare IBCLC. Daca sunteti din Bucuresti, ne putem intalni la ProMAMA sau la domiciliul dumneavoastra. Puteti suna la 0727766262 pentru programare.
      Cu drag, Sorana MURESAN, Consultant in Alaptare Certificat International (IBCLC).

  5. Buna ziua,

    Imi puteti recomanda articole cu privire la semnele pe care le dau copiii pregatiti de intarcare? Inteleg ca atunci cand incep sa mearga, cand devin mai independenti, sunt mai putini interesati de alaptat si pot fi mai usor intarcati. Imi imaginez ca e diferenta intre copii in ceea ce priveste momentul exact dar mi-ar placea sa nu ratez semnele.

    Multumesc,
    Andra

  6. Bună ziua, sunt mama unui băietel de 3 luni si jumătate (2luni si jumătate varsta corectată, el fiind nascut prematur), hrănit cu biberonul cu lapte matern. La indicatia neonatologului, a fost hrănit cu biberonul pina a ajuns la greutatea de 3kg (1.750 gr la nastere), urmand sa fie pus la sân după această greutate. Din pacate, nu am putut sa-l fac sa accepte sânul. După 2-3 minute incepe sa plângă, iar mai nou nici nu mai primeste mamelonul in gurita si plânge de la început. Ce ma sfatuiti sa fac sa-l pot alapta? Credeți că mai am vreo sansa sa reusesc? Sa fie fluxul de lapte prea mic, tinînd cont ca după 15 min de muls cu pompa electrică am 120 ml de la ambii sâni?

    1. Din pacate, problema cu alaptarea a pornit de la recomandarea gresita e neonatolugului, care v-a sfatuit sa nu il alaptati pe bebe la inceput! In ciuda faptului ca bebe era mic, putea fi pus la san pentru a mentine contactul cu acesta, chiar daca primea si supliment cu lapte muls…
      Motivul pentru care bebe refuza acum sanul este faptul ca s-a obisnuit cu tehnica de supt din biberon, care este total DIFERITA de cea a suptului din san. Prin urmare, bebe face confuzie intre cele doua tehnici de supt si nu mai stie cum sa extraga laptele din san, se enerveaza si plange.
      Ar trebui reobisnuit sa suga din san, iar pentru aceasta aveti nevoie de cateva “trucuri” pe care vi le poate arata specialistul. Daca sunteti din Bucuresti, ne putem intalni la ProMAMA sau la domiciliul dumneavoastra. Puteti suna la 0727766262 pentru programare.
      Cu drag, Sorana MURESAN, Consultant in Alaptare Certificat International (IBCLC).

  7. Bună ziua, mi se pare cumva si “ironic” ca apelez direct la sfaturile dumneavoastră acum,aproape de sfârșit,din moment ce la început doar informatiile de pe net (site-uri și bloguri) m-au ajutat sa reușesc cu alaptatul.Acum însă e marea dificultate în viata noastră.
    Fetita va împlini în februarie 3 ani și continua sa suga cu același interes dintotdeauna.Sanul ne-a fost mereu aproape,mai ales după ce,la un an al copilului,m-am reîntors la serviciu.Nu merge la gradi inca,mama mea sta ziua cu ea.”Problema” e ca noaptea se trezește f des și cere sânul și de cele mai multe ori e doar supt de confort.La fel,în week-end,de abia apuc sa fac ceva pentru ca cere f des sânul. (Ca sa o distragă,tatăl ii oferă desene animate).Presiunea celor din jur e enorma (n-am crezut vreodată ca poate fi atât de puternica).Eu îmi propusesem inițial (acum 2 ani și ceva) sa ajung la auto-intarcare,dar acum nu știu dacă mai pot.Practic, noi doua ne jucam f. puțin,ea căutând de la mine în primul rand sânul. Dormim împreună și am încercat sa o limitez destul de puțin pana acum.Nici acum nu cred ca este pregătită și nu-mi pare rău pentru ca am alăptat, însă….Faptul ca ea își dorește atât de mult sânul este o reala nevoie sau a devenit doar un obicei?Practic,acum da f. puține semne ca ar fi dispusa sa renunțe (uneori se mai distrage de la san) însă dacă ea cere și eu refuz sau amân,iese “scandal”.?
    Va mulțumesc pentru răbdarea de a fi citit aceste rânduri și v-aș fi recunoscătoare pentru orice gând pe care l-ați putea impartasi. Cu mulțumiri, Cristina

    1. Eu v-as sfatui sa mai aveti putina rabdare. Momentul autointarcarii se apropie, negresit! Va inteleg ca este foarte dificil pe perioada noptii… cele mai multe mame care alapteaza copilasii la aceasta varsta reusesc sa discute cu ei, sa le spuna povesti, sa “negocieze” sa suga mai rar si doar “putin de tot si gata”… Incercati si dumneavoastra aceste solutii 🙂
      Cu drag, Sorana MURESAN, Consultant in Alaptare Certificat International (IBCLC).

  8. Buna ziua, Sunt mamica unei fetite de 1 an si 6 luni, care inca este alaptata.
    Problema noastră e ca inca de la început unul din sani avea considerabil mai putin lapte decat celalalt si, in timp, productia a scazut si mai mult, pana cand fetita a renunțat sa mai suga din el. Pt ea nu a fost nicio problema, pt ca in celalalt san a fost suficient lapte cat sa fie alaptata exclusiv pana la 6 luni si in continuare este alaptata.
    Medicul meu ginecolog mi-a zis ca deseori se ajunge aici, la alaptarea dintr-un singur san si ca asta nu ar fi o problema. Am intrebat si ce sa fac cu sanul abandonat si mi-a zis sa ii dau pace, sa nu il mulg. Totusi, uneori simt nevoia sa il mulg si chiar si acum, la un an dupa ce fetita nu a mai baut din el, inca mai curg cativa stropi atunci cand strang. E normal după atata vreme, sau cumva atata timp cat alaptez dintr-unul se stimuleaza si celalalt? Nu stiu ce sa fac cu el… Am incercat sa ascult sfatul doctorului, dar nu am reușit. Simt după o anumita perioada ca mi s-a strans lapte acolo pe care trebuie sa il scot. Ce ma sfatuiti sa fac in continuare? Va multumesc!

    1. Din informatiile pe care le-ati oferit, cantitatea de lapte a scazut urmare a lipsei stimularii eficiente si suficiente a sanului respectiv! Asta daca nu sunt probleme patologice la nivelul sanului (operatie cu incizie periareorala, lipsa de tesut mamar sau alte probleme). Totusi, important este ca ati reusit sa alaptati macar din celalalt san…
      Daca veti incepe sa mulgeti (manual si/sau cu pompa) si sanul cu problema, va incepe si el sa produca lapte din ce in ce mai mult. Eu asta v-as recomanda sa faceti! Mulgeti de cca 5-6 ori pe zi, cate 10 min./muls. In cateva zile ar trebi sa observati o crestere a lactatiei. Cand fetita e mai somnoroasa, ii puteti oferi si sanul respectiv, sa il suga de confort, pentru a-l stimula si ea, dar nu o fortati sa faca acest lucru daca nu vrea, pentru a nu capata fobie.
      Cu drag, Sorana MURESAN, Consultant in Alaptare Certificat International (IBCLC).

  9. Bună ziua, sunt mămica unei prințese de 2 luni și 2 sapt; de 3 zile ne confruntam cu un fenomen pe care nu-l inteleg: bebelina mea face greva foamei în special ziua. E ciudat ca nu plânge de foame – mănâncă doar cat sa nu-i fie sete. Am citit despre greva suptului, dar am înțeles ca aceasta greva are la baza și o cauza; eu nu identific aceasta cauza. M-am tot gândit ca asociază suptul cu durerea de burtica cauzata de colici (încă are colici și din cauza asta o doare tare burta mai ales când mananca). Are momente în zi (mai ales dupa-amiaza, când este mai obosita), când pur și simplu urla când vreau sa o pun la san. Ma îngrijorează refuzul ei de a manca deoarece nu este o grasuna și chiar nu vrem sa slăbească sau sa facă alte complicații din cauza asta. În general, starea ei este foarte buna, e vioaie, zâmbește, dar recunosc ca i-au scăzut numărul de scutece udate. Nu știu cum sa procedez astfel încât sa mănânce cat de cat și nu știu cat o sa mai dureze aceasta situatie (eu intre timp am început sa ma mulg și sa i dau cu lingurita)… Va rog sa ma ajutați cu câteva sfaturi sa putem trece cu bine și de aceasta etapa (dacă este vorba într-adevăr de greva suptului). Mulțumesc!

    1. Din pacate, din informatiile pe care mi le-ati oferit nu imi pot da seama care este problema. Daca spuneti ca fetita e sanatoasa, activa, vioaie, bine hidratata (chiar daca a scazut numarul de scutece udeate, important este sa urineze suficient, urina sa fie palida, deschisa la culoare, fara miros puternic), nu pare sa fie neaparat o problema.
      Totusi, pentru a evalua complet si corect problema, ar trebui sa facem impreuna o anamneza completa (incluziv despre cum a crescut in greutate), sa o vad cum se comporta in timpul unei alaptari, sa pot evalua un supt, pentru a-mi da seama daca este vreo problema si care este aceasta (de flux, de atasare, de transfer de lapte…). Fara o evaluare concreta nu va pot oferi un sfat sau o solutie. Daca doriti sa ne intalnim pentru o sedinta de consultanta in alaptare, puteti sa va faceti o programare la tel. 0727766262.
      Cu drag, Sorana MURESAN, Consultant in Alaptare Certificat International (IBCLC).

  10. Buna seara! Sunt mamica unui baietel de 10 luni am o durere f mare de gat, in urma unui control la medic mi sa racomandat Zinnat! Vroiam sa stiu daca pot sa-l iau! Va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.