Realizarile extraordinare ale unui copil de 10 ani

Ianuarie, 2009: Plangea cu lacrimi de crocodil… dar nu pentru ca plaga cezarienei de urgenta nu se inchidea, ci pentru ca tratamentele au impus separarea de puiul sau nou-nascut si de primul baiat (in varsta de 2 ani) si oprirea alaptarii prin medicamente.

Pentru Sorana, proaspata mamica, au urmat 2 luni de tratamente in spital si un dor crunt de copii. Tanjea dupa imbratisarea lor si se gandea doar la momentul in care va reveni acasa, isi va strange in brate puii si va putea sa-si alapteze din nou bebelusulul.

Cum anume? – nu stia inca… Dar urma sa afle!

Cu ajutor din partea doamnei Dr. Marta MURESAN (primul consultant in alaptare certificat international din Romania) si motivare din partea Doctorului Jack NEWMAN (cel mai renumit expert international in alaptare), a reusit!

Impreuna cu primele picaturi de lapte au curs si multe lacrimi de bucurie si Sorana a inteles ca drumul ei in viata este sa ajute viitoarele si proaspetele mamici sa se bucure de experienta magica a maternitatii si sa faca tot ce este cel mai bine pentru bebelusii lor si pentru ele: sa se bucure de o nastere cat mai implinitoare, sa alapteze si sa isi ingrijeasca bebelusii in mod corect, asa cum au ei nevoie.

De fapt, tot ACELA a fost si momentul in care educatia in domeniul alaptarii a patruns in Romania: Dr. Marta MURESAN a invatat totul despre alaptare pentru a putea sa o ajute pe Sorana sa relacteze (caci asa se numeste reluarea alaptarii dupa o pauza mai mica sau mai mare).

Dr. Muresan este primul consultant certificat IBCLC din Romania si profesor-formator al urmatorilor consultanti in alaptare IBCLC din tara. 

Din 2009, toata energia profesionala a Soranei s-a concentrat pe informare, perfectionare si dezvoltare in legatura cu subiecte de maternitate precum: sarcina, nasterea, alaptarea, ingrijirea bebelusului si diversificarea alimentatiei.​

Astfel, in 2009 „se naste al treilea copil” al Soranei: ProMAMA, Centru de Educare Pre si Postnatala, Institut si Clinica de Alaptare.

2009 12009Primele servicii pentru gravide au fost  Gimnastica Gravidei si Cursul Lamaze pentru nastere si ingrijirea bebelusului.

Apoi, activitatea s-a diversificat, iar “copilul” ProMAMA a crescut frumos, asa cum creste un copil cu multa iubire si atentie:


2010_primii specialisti2010:

 • Primul Curs pentru formarea specialistilor in Alaptare din Romania, sustinut de dr. Marta Muresan.

 

2011_1

2011:

 • apar primii Consultanti Certificati International in Alaptare (IBCLC) in Romania;
 • Saptamana Mondiala a Alaptarii este celebrata pentru prima data in Romania de ProMAMA.

Dr. Jack Newman in Romania2012:

 • copertaProMAMA lanseaza primul material educativ despre alaptare din Romania, cu informatii teoretice si practice (poze/ materiale video/ link-uri) creat de catre Consultanti in Alaptare IBCLC: DVD distribuit gratuit in maternitati;

2013:2013 eveiment

Conferinte si evenimente pe tema Alaptarii.


Cartea JN_1KinderStudio_Conferinta_DrJackNewman_006

2014:


2015 alaptare2015 sediu nou2015:

 • ProMAMA se muta intr-o locatie noua, mai incapatoare si isi extindere serviciile;

2016:2016 Catherine

 • Catherine WATSON GENNA in Romania– conferinta pentru specialisti despre alaptarea copiilor cu diferite afectiuni si boli.

2017:
2017 Jack2017 Gonzalez


 

20182018_lucrare la elacta

 • proiect si prezentare sustinute la Conferinta Europeana de Alaptare ELACTA de catre specialistii IBCLC de la ProMAMA: Dr. Marta Muresan, Andreea Manea si Sorana Muresan;

 

 

 

 


2019:10 ani

In 10 ani de activitate in Romania, IMG_9226ProMAMA:

 • a atins, in mod direct, vietile a peste 15.000 de oameni; iar in mod indirect, probabil ca sunt sute de mii…
 • a format 200 de specialisti in alaptare;
 • a adus in Romania cei mai recunoscuti specialisti la nivel mondial si a organizat conferinte de educare cu participare larga (in total, peste 2.500 persoane);
 • a avut sute de aparitii in media cu informatii de Conferinta dr. Carlos Gonzalez - (13)constientizare privind practicile sanatoase legate de maternitate (in online, print, TV si radio – cateva se gasesc aici).

„Daca ma uit la locul din care am plecat in 2009 fata de prezent, nu-mi vine sa cred cate am realizat si ce impact a avut educarea Pre si Post-natala in Romania.

 • Despre Alaptare nu se stia mare lucru si era raspandita credinta ca <<nu are Pozitia leaganlapte>>. Acum, mamele stiu ca eventualele probleme de alaptare au solutii si ca specialistul la care trebuie sa apeleze este consultantul in alaptare. Stiu ca laptele matern este cel mai bun aliment din lume pentru puiul lor si ca in primele 6 luni de viata acesta NU are nevoie de apa sau ceai, ci doar de laptele de mama.
 • Cand am inceput sa tinem cursurile Lamaze, aproape nimeni nu stia despre respiratiile Lamaze, nu prea se mai vazusera mingi in maternitati… acum unele maternitati si-au achizitionat propriile mingi;
 • Am adus atatea argumente stiintifice pentru faptul ca dupa nastere, locul  4541bebelusului este langa mama, incat acum oamenii au inteles cat de important este sa fie langa bebe si sa-l aline atunci cand plange. 
 • Nu in ultimul rand, foarte important, am adus in Romania programul Ora Magica a Nou-Nascutului (Skin-To-Skin in prima ora dupa viata), iar acum implementam in maternitati Programul MAgia MAternitatii – adica incercam alinierea procedurilor din maternitati la cele practicate la nivel european. Cu cat vom implementa in mai multe maternitati acest Program si aceste protocoale se vor practica, cu atat mai mult vom vedea si efecte pozitive majore asupra sanatatii viitoarelor generatii”.

Sorana MURESAN, Fondator ProMAMA

Iata cum a fost la evenimentul de aniversare a 10 ani si lansare a Programului MAgia MAternitatii: VIDEO si FOTO.

 

Echipa ProMAMAIMG_9329Sorana MAmalia Enache jurnalist10 aniDr. MuresanDorina Coroi As. sef. nnDr. Eugenia GrumezescuDr. HaiducIzabela jurnalistSorana si Amalia10 ani 10 Sorana si Andreea Sorana si familie ProMAMA 20190606_110405IMG_0604Harta IBCLC 2019 2017 sala 2016 Nils 2016 ELACTA 2011 2010_1 Echipa_ProMAMA_cropConferinta dr. Carlos Gonzalez - (51)